Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Izziņo festivāla Zemlika bezmaksas pasākumu programmu

Mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla Zemlika laikā Durbē – 18. un 19. oktobrī – notiks virkne pasākumu, kas apmeklētājiem būs pieejami bez maksas

Jau kopš pirmā festivāla iekoptā tradīcija – līdzās maksas koncertiem dažādās norises vietās Durbē apmeklētājiem ļaut piedzīvot virkni kultūras notikumu bez ieejas maksas, turpinās. Divas dienas Latvijas mazākajā pilsētā notiks vizuālās mākslas izstāde, teātra izrāde, filmu seansi un bezmaksas koncerti.

Īpaši Zemlikai, Durbei mākslinieku tandēms MAREUNROL’S radījuši skaņas instalāciju Neredzamās skaņas, iedomātās ainas. Tā izvietota bijušajā Durbes pasta ēkā Raiņa ielā 47 un piedzīvojama būs no plkst. 17.00 līdz 23.00 piektdien, 18. oktobrī, un no plkst. 10.00 līdz 23.00 sestdien, 19. oktobrī. Autori uz to aicina kā uz preses konferenci, par kuru viens no māksliniekiem – Rolands Pēterkops, teic:

“Doma, kas pēc laika pārtapa idejā, aizsākās pirms pāris gadiem, kad pēc kārtējās pārslogotās darba dienas aizgāju uz kādu sabiedrisku pasākumu, kur saskāros ar jautājumu “A ko jūs tagad vispār darāt?” Šis jautājums mani apstulbināja, jo atskārtu, ka milzīgās slodzes dēļ jau vairākus mēnešus neesam komunicējuši ar to sabiedrības daļu, kas par mums uzzina sociālajos tīklos. Tas lika aizdomāties, ka neesam tas medijs, kas ik dienu spēj veidot stāstus par to, ko darām, tādējādi attaisnojot savu vārdu un vedot sekotājus vizuālos ceļojumos.

It kā nejaušais jautājums mūsu pārdomās ieguva lavīnas efektu, tāpēc nolēmām radīt nelielu koktēlnieciskā estētikā veidotu monumentu, ko redzam kā šī laikmeta simbolisku atspoguļojumu komunikācijas nozīmei un mazsvarīgumam. Šī ir mūsu refleksija par informācijas laikmeta avotu un mediju blīvumu, par preses konferences fenomenu, par ietekmi un atbildību, par patiesumu, par uzspiesto vajadzību attaisnoties un attaisnot savu esību, par pašmērķīgu tirgošanos, par ekonomiskās intereses veicinošu korupciju un ienākumu stimulētājiem. Šīs ir mūsu pārdomas par to, ka būtiskais reizēm paliek neievērots, kamēr nebūtiskais tiek iecelts patosa prožektoru gaismā un top būtisks.

Simboliskais monuments liek aizdomāties par neskaitāmajiem ruporiem, kuri ietekmē mūsu apziņu, domāšanu, attiecības un laiktelpu, sākot no mācītāja kanceles, personību sociālo tīklu kontiem līdz pat radio un televīziju kanāliem. Rupora privilēģija – kā tā iedvesmo vai degradē, strukturē vai dekonsturē, un cik ļoti klausītājs tam visam tic, vai vairs netic.

Troksnis, uzmanība, informācija, ārišķība, vajadzība, vēstījums, interese, nolūks, sadrumstalotība, trauksme, mērķis, bezmērķis, enerģija, tukšums. Tāds ir šīs refleksijas monumentālās skaņas un teksta objektā iekļautais vēstījums – tieši tik vienkāršs un nevienkāršs.”

Abus vakarus bijušās Durbes grāmatnīcas telpās tiks demonstrētas filmas. Starp citām īpaši izceļama ir Uģa Oltes veidotā mūzikas filma Tesa Man, kas pirmizrādi piedzīvos festivālā Riga IFF šajās dienās, un kurā galvenās lomas atveido savvaļa, grupa un klātesošie. Filmā atainots dabas cikliskums, pamatelementi un cilvēka duālisms brīnišķīgas Latvijas ainavas ielokā. Filma jābauda ar maņām un Durbē bez maksas tas būs iespējams sestdien, 19. oktobrī, plkst. 20.30.

Brāļi Ābeles festivālam Zemlika atvēlējuši savas radošās darbības laikā tapušo īsfilmu izlasi ar filmām Pilnmēness serenāde, Mierjemā, Melnsila stāsts un Kastrāts kuilis. Tās Drubē būs skatāmas sestdien, 19. oktobrī, plkst. 19.00.

Sestdien, 19. oktobrī, plkst. 16.30 Ata Kronvalda Durbes pamatskolas aktu zālē notiks Ģertrūdes ielas teātra viesizrāde poēmai objektiem un zemes pievilkšanas spēkam Turi mani cieši.

Lietu nozīmi bieži ieraugām vien brīžos, kad mūsu attiecības ar tām pārtrūkst. Izdegusi spuldzīte, sadragāts viedtālruņa ekrāns vai nolūzis kurpes papēdis ļauj apjaust, cik ļoti paļaujamies uz lietām mums apkārt, un atgādina par mūsu savstarpējo atkarību. Izirstot draudzībai, pārtrūkstot ilgstošām attiecībām vai zaudējot tuvinieku, mēs atskārstam ko līdzīgu – šķiršanās ļauj mums ieraudzīt zaudēto un novērtēt to no jauna.

Turi mani cieši ir atmiņu ainavas fragments, kurā piedzīvotais atstājis nospiedumus.

Turi mani cieši ir personīgs stāsts par senu šķiršanos un ilgu atvadīšanos, kas nepieciešama, lai meklētu jaunus veidus, kā saistīties ar pasauli un atkal būt tās daļai.

Turi mani cieši ir veltījums atmiņām, kuras nesam sev līdzi.

Turi mani cieši ir piedošana.

“Izrāde ir visas radošās komandas kolektīvi veidots veltījums kādai ļoti personiskai atmiņai par dienu, kas izmainīja manu dzīvi, atstājot nospiedumus, kam manā turpmākajā pieredzē bijis liels pievilkšanas spēks – tie veidojuši mani un manas attiecības ar pasauli sev apkārt. Objekti izrādē ir aktīvi dalībnieki, aicinot skatītāju ieraudzīt sevi kā vairāku lietu summu, ko veido cilvēki, lietas un ainavas, kuras sastopam, notikumi, kurus pieredzam, un dažādās tekstūras, krāsas, skaņas un noskaņas, kurās dzīvojam un kuras nesam sev līdzi,” par izrādi teic režisors un aktieris Artūrs Čukurs, kurš to veidojis kopā ar dramaturģi Sodju Zupancu-Lotkeri (Sodja Zupanc Lotker), horeogrāfi Alisi Madaru Bokalderi, scenogrāfēm Martu Madaru Grantiņu un Beati Poikāni, skaņu mākslinieku Albertu Levicu, vizuālās identitātes autoru Alekseju Beļeckis un gaismu mākslinieku d'n'a.

Lai garantētu sev vietu izrādē, skatītāji aicināti saņemt bezmaksas ieejas kuponu festivāla info centrā, kas atradīsies Ata Kronvalda Durbes pamatskolas ēkā (Skolas ielā 5a) no 18. oktobra plkst. 17.00.

Sestdien dienas vidū (plkst. 15.00) ābeļdārzā līdzās vēsturiskajai Ata Kronvalda skolas ēkai pilsētas centrā notiks arī grupas Samsara bezmaksas concerts. 

Sadarbībā ar prāta spēļu rīkotājiem Lokija Trivia sestdien, 19. oktobrī, plkst. 13.00 Durbes muzejā notiks erudīcijas mači, kuros aicinātas piedalīties komandas ar trim dalībniekiem. Savas dalības pieteikšana bārā Akacis no plkst. 17.00 piektdien, 18. oktobrī.

Biļetes uz festivālu Zemlika nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē – Bezrindas.lv. Pārdošanā pieejami gan divu dienu abonementi visu festivāla maksas koncertu apmeklējumam, gan vienas dienas biļetes.

Vairāk - Zemlika.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nenoskaidrotas ciešanas. JRT izrādes Verters recenzija

Jaunā Rīgas teātra izrādes Verters uztveri būtiski apgrūtina apstāklis, ka no plašā impulsu aisberga, kas radoši nodarbinājis režisores Kristīnes Vītolas prātu, līdz ūdens virskārtai, proti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja