Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Karmenas ceļojums

Bulgāru operzvaigzne Nadja Krasteva arī šovasar viesosies Opermūzikas svētkos Jūrmalā
Vienā acumirklī, līdzko ieskanējās habaneras pirmās taktis, publiku Starptautiskajos Opermūzikas svētkos Jūrmalā pagājušajā vasarā savaldzināja bulgāru mecosoprāns, Vīnes Valsts operas soliste Nadja Krasteva. Viņas Karmena Žorža Bizē operas speciāliestudējumā bija gan vokāli sulīga un daudzkrāsaina, gan versmaini temperamentīga un seksīgi plastiska. Tovasar dziedātāja mūs pārsteidza arī pilnīgi citā ampluā — Starptautiskajā Garīgās mūzikas festivālā Džuzepes Verdi Rekviēma solistu kvartetā. Šovasar 16.Opermūzikas svētkos Jūrmalā viņa būs galvenā varone īpašā koncertā Ielūdz Nadja Krasteva ceļojumā Parīze, Vīne, Madride Dzintaru koncertzālē 2.augustā trijos dienā.

Vīne, viena no Eiropas muzikālākajām pilsētām ar tās Valsts operu, kopš 2002.gada ir Sofijā dzimušās un izaugušās bulgāru dziedātājas mājas. "Vīne ir mana pirmā mīla. Es ļoti mīlu pilsētas kultūras atmosfēru un intensīvo darbu teātrī. Tas dara laimīgu. Ir ļoti svarīgi visu laiku strādāt, apgūt plašu repertuāru un bieži uzstāties izrādēs," viņa saka. Starp citu, dziedātāja paspēj arī zīmēt, gleznojot dabas skaistumu, un dzejot, "norakstot no sevis" skumjas. Vīnē strādā arī šī koncerta diriģents Vladimirs Kiradžijevs. Savukārt Parīze šajā programmā ir tāpēc, ka tās Nacionālajā operā bieži dzied viens no koncerta viesiem — tenors Filiips Do. No Madrides ieradīsies Real opera soliste Aleksandra Pendačanska, no Lionas Francijā — Opermūzikas svētku publikai jau pazīstamais baritons Pjērs Īvs Privo.

N.Krastevas repertuārtā ir jau vairāk nekā 30 lomu. Vīnes Valsts operā viņa atveido gan burves un zīlnieces — Ulriku Dž.Verdi Masku ballē, Preciozillu operā Likteņa vara, gan greizsirdīgo princesi Eboli Donā Karlosā, dzīvespriecīgo Olgu P.Čaikovska Jevgeņijā Oņeginā, godkārīgo polieti Marinu Mnišeku M.Musorgska tautas drāmā Boriss Godunovs un citas lomas. Un, pats par sevi saprotams, Karmenu, kas aizvadītajā sezonā ar panākumiem dziedāta īpaši daudz. "Karmena man ir īpaša loma. Mani tā fascinē ne tikai brīnišķīgās mūzikas dēļ, bet arī tāpēc, ka titulvarone ir ļoti daudzšķautnaina, aizraujoša personība, kuru atveidojot dziļāk iepazinu pati sevi. Strādājot atklāju sevī tādas sajūtas un īpašības, par kādām agrāk pat nenojautu," — dziedātājai dažreiz pat kļuvis baisi no tā, ko Karmena viņā uzjundījusi. Viņa šo lomu atveidojusi arī Deutsche Oper Berlīnē un Grācas operā, prestižajā Savonlinnas operas festivālā, svaigākajā šīs sezonas jauniestudējuma pirmizrādē Krievijas Lielajā teātrī Maskavā. Bet nākamvasar taps iestudējums Amsterdamā, pasaulslavenā latviešu diriģenta Marisa Jansona vadībā! No Latvijas bijis arī viens no Karmenas liktenīgajiem Hozē — izcilais tenors Aleksandrs Antoņenko. Viņi tikušies uz brīvdabas skatuves SantMargaretenas festivālā un arī 2005.gadā uzņemtajā itāļu režisora Džanfranko de Bosio operfilmā, kur līdz ar starptautisku solistu komandu piedalās orķestris un koris no Brno, balets no Valensijas. Bet koši sarkanā Karmenas kleita, kuru māksliniece Ieva Kundziņa darināja izrādei Dzintaru koncertzālē, dziedātājai tā iepatikās, ka viņa to uzvilka arī galā koncertā. Visbeidzot opersvētku rīkotājs Dainis Kalns viņai to uzdāvināja. Nadja Krasteva Opermūzikas svētkos viesosies jau trešo reizi. Jau drīz pēc uzstāšanās Jūrmalā viņa dziedās Faenolas festivālā Velsā, kurp viņu ielūdzis pasaulslavenais basbaritons Braiens Terfels. "Man patīk strādāt. Operskatuve ir vislabākā vieta, kur paust emocijas," — dziedātāja vienkārši saka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja