Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

KDi iesaka: Atmiņas nezūdamības likums

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Mākslas telpā Aminori notiks Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras 2020. gada bilžu grāmatu skate Atmiņas. Jau piekto gadu katedras studenti priecēs ar savu darbu ekspozīciju. Izstādē būs skatāmi ilustrāciju oriģināli un grāmatas. Sērijā Atmiņas autori ir risinājuši dažādus tēmas aspektus – personīgo atmiņu, atmiņas neuzticamo dabu, kura, iespējams, sagroza piedzīvoto un padara nebijušu notikumu par notikušu, par sāpīgām un priecīgām atmiņām. Atmiņa ir viens no nozīmīgākajiem ilustratora instrumentiem. Jauno mākslinieku aizraujošie vizuālie stāsti radīti dažādām vecuma grupām, to vidū ir arī jauniešiem paredzētas grāmatas, kas Latvijas literatūras tirgū nav sastopamas bieži. Grāmatu sērija radīta, gatavojoties Boloņas Bērnu grāmatu tirgum, tā būs skatāma Latvijas nacionālajā stendā 2021. gadā. Latvijas lasītājiem šī ir iespēja iepazīties ar jauno mākslinieku darbiem, pirms tie sasniegs starptautisku auditoriju.

Jaunie grafiķi 
Mākslas telpā Aminori 9.VII–20.VIII 

***

Sestdien, 11. jūlijā, pašmāju progresīvo kultūras baudītāju vidū kulta slavu iemantojušais festivāls Sansusī piedāvās "radošu provokāciju" Cēsīs. Programmā – "četri spilgti uzliesmojumi vienā vakarā". Klavesīniste Ieva Saliete koncertā apvienos baroka un mūsdienu opusus. Pēc tam notiks laikmetīgās dejas izrāde Labrys un mūziķu kautiņš, kurā sacentīsies pianisti Ēvalds Lazarevičs un Agnese Egliņa. Noslēgumā – divdesmit minūšu diskotēka ar dīdžeju Platonu Buravicki.

Sansusī vakars
Ruckas mākslas rezidenču centra pagalmā Cēsīs 11.VII plkst. 17
Biļetes sansusi.lv EUR 7

***

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) atklāta latviešu nacionālās grafikas skolas pamatlicējam Rihardam Zariņam (1869–1939) veltīta izstāde Ko Latvijas meži šalc. Tā aptver meistara daiļradi vairāk nekā četrdesmit gadu garumā un atklāj viņa personības dažādās šķautnes. 

Rihards Zariņš
Izstāde Ko Latvijas meži šalc
LNMM līdz 25.X

***

Latvijas Nacionālā opera aicina baudīt mākslu svaigā gaisā un nepiespiestā atmosfērā. Piektdien, 10. jūlijā, Mežaparka Zaļajā teātrī notiks tenoru Raimonda Bramaņa, Mihaila Čuļpajeva un Jura Vizbuļa koncerts Arrivederci Roma. Tajā ir iekļautas populāru operu melodijas, kuras dažādos stilos – no klasikas līdz džezam – ir aranžējis Andrejs Puškarevs, kā arī neapoliešu dziesmas un instrumentāli opermūzikas fragmenti. 

Tenoru trio
Mežaparka Zaļajā teātrī 10.VII plkst. 20
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 25

***

Režisors Dmitrijs Petrenko uz Dailes teātra Lielās zāles skatuves iestudējis mūsdienu britu dramaturga Dankana Makmilana lugu Elpa, kas vēsta par mīloša pāra bailēm, šaubām, lielo lēmumu pieņemšanu, rūpēm par pasauli un attiecību saglabāšanu. Kad pārim ienāk prātā doma par bērnu, vienlaikus tiek apsvērti argumenti, kāpēc tā nav laba ideja. Apstākļos, kad planēta iet bojā, atbildīgi būtu stādīt mežus, nevis radīt bērnus. Privātās katastrofas – atšķirībā no tām, ko planētai prognozē zinātnieki, – notiek ātri un negaidīti, aizsit elpu bez brīdinājuma. Kā to atgūt? 

Izrādes galveno lomu atveidotāji dublējas: 15. un 16. jūlijā spēlēs Ieva Segliņa un Gints Andžāns, 17. un 18. jūlijā – Anete Krasovska un Kārlis Arnolds Avots. 

Elpa
Dailes teātrī 15.–18.VII, 6.–7.VIII plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–30

***

Nacionālā teātra Jaunajā zālē skatītājus gaida sajūtu izstāde Gaisma, ko radījis gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš. Ideju viņam palīdzējis īstenot režisors Kaspars Zvīgulis. "Gaisma ir modusies, tā nespēj snaust, un teātra vientulība tiks sašķelta kā ar nazi. Gaisma grib satikt katru no jums," teikts projekta pieteikumā. Gaismu partitūras izstāde piedāvās iespēju izbaudīt gaismas un tumsas maģiju.

Sajūtu izstāde Gaisma
Nacionālā teātra Jaunajā zālē 14.–16.VII plkst. 20, 21, 22
Biļetes biletes.teatris.lv EUR 15

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja