Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

KDi iesaka: Performances leģenda Kauņā

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Māksla. Kauņa – 2022. gada Eiropas kultūras galvaspilsēta – aicina uz tikšanos ar leģendāro performances mākslinieci Marinu Abramoviču, kura pirmo reizi ierodas Baltijā. No 30. marta līdz 31. jūlijam Kauņas Glezniecības galerijā būs skatāma viņas izstāde Esamības atmiņa/Memory of Being – šis ir viens no galvenajiem un visvairāk gaidītajiem programmas Kaunas 2022 notikumiem. Ekspozīcija, kuru veidos serbu mākslinieces performanču dokumentācija un video, aptvers posmu no XX gadsimta 60. gadiem līdz mūsdienām. Marina Abramoviča piedalīsies izstādes atklāšanā un 31. martā uzstāsies ar lekciju Kauņas Žalgiris arēnā. Viņa stāstīs par performances pagātni, tagadni un nākotni. Daļa lekcijas biļešu tirdzniecības ieņēmumu tiks novirzīta Ukrainas kultūras programmas īstenošanai Kauņā.   

Marina Abramoviča

Lekcija Kauņas Žalgiris arēnā 31.III plkst. 18

Biļetes www.bilietai.lt EUR 29–31

***

Tradīcijas. Sestdien, 26. martā, Liepājā uzstāsies pasaulē atzītā romu dziedātāja Monika Lakatoša no Ungārijas. Kopā ar ansambli Gipsy Voices viņa iepazīstinās ar valahu čigānu mūziku. Monika Lakatoša ir dzimusi Budapeštā valahu čigānu ģimenē un dziedāšanu apguvusi pašmācības ceļā. Romu ģimenēs emocijas nav pieņemts izteikt vārdos – tas tiek darīts ar dziesmas palīdzību. Savās sajūtās mākslinieki dalīsies ar klausītājiem – dziesmas skanēs tieši tā, kā tās vienmēr ir skanējušas viņu ģimenēs.

Monika Lakatoša

Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 26.III plkst. 18

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–20 

***

Solo. Otrdien, 29. martā, Ventspilī par godu Klaviermūzikas dienai amerikāņu pianists Roberts Fleics atskaņos Pētera Vaska, Krista Auznieka, Molijas Džoisas un Džūlijas Perijas darbus, savukārt kanādiešu pianists Džons Kamīls Farā spēlēs savus opusus.

Koncerts

Ventspils koncertzālē Latvija 29.III plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 5–20

***

Klasika. Piektdien, 25. martā, Lielajā ģildē Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncertu diriģēs Atvars Lakstīgala. Līdzās Edvarda Grīga instrumentālajām svītām Pērs Gints un Edvarda Elgara Variācijām par paša tēmu (Enigma) skanēs Kristapa Pētersona jaundarbs – Koncerts flautai, kontrabasam un orķestrim. Tajā būs dzirdams flautas un kontrabasa dialogs, kurā iesaistīsies Dita Krenberga un Oskars Bokanovs.

LNSO

Lielajā ģildē 25.III plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 12–40

***

Festivāls. Rīgā notiek Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rīkotais mūsdienu mūzikas festivāls deciBels. Šovakar ar programmu Big Band Minimalism uzstāsies JVLMA un Rīgas Doma kora skolas bigbends kopā ar trompetistu Sebastiānu Soldžiņski un saksofonistu Dāvi Jurku zviedru komponista un diriģenta Matsa Holmkvista vadībā. Bigbends spēlēs minimālisma iedvesmoto Holmkvista mūziku. 26. martā festivālu noslēgs elektroakustiskās mūzikas koncerts, kurā skanēs opusi, kuri radīti vai pielāgoti 17 skaļruņu telpiskās skaņas sistēmai. Programmā – Mantauta Krukauska, Teodora Pārkera, Voldemāra Johansona, Daces Mangulsones, Tīnes Surelas Langes un Anneša Tveita darbi.

deciBels

Rīgas mākslas telpā 24.III plkst. 20, JVLMA Lielajā zālē 26.III plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 7

***

Pirmizrāde. Latvijas Nacionālā opera ir sagatavojusi iestudējumu skatītājiem vecumā no pieciem līdz desmit gadiem – amerikāņu komponista Džana Karlo Menoti (1911–2007) operu Amāls un nakts viesi (1951). Amāls ir zēns ar bagātu iztēli, viņš kopā ar visiem ganītu aitas, ja vien nebūtu klibs. Kādu nakti pie viņa ierodas trīs zinātnieki. Izrādi radījuši diriģents Andris Veismanis un režisori Anta Priedīte un Gundars Silakaktiņš.

Amāls un nakts viesi

LNO Jaunajā zālē 26., 27.III, 3., 10.IV plkst. 12, 10.IV plkst. 16, 16.IV plkst. 12

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 20

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja