Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Nedēļas nogalē sāksies desmitais Liepājas Mākslas forums

Šajā nedēļas nogalē – no 27. līdz 29. septembrim – tiks atzīmēta mūsdienu mākslas festivāla Liepājas Mākslas forums desmitgade. Tai izvēlēta tēma Pēctecība, kas dažādās mākslas formās aicinās apmeklētājus iziet savu apzināšanās ceļu, atbrīvoties ballītes deju ritmos, atrast mierinājumu Rotko kapelā, pārdomāt savus ikdienas paradumus laikmetīgajā dejā un ieraudzīt, ko vizuālā māksla stāsta par pasauli

Piektdien, 27. septembrī, plkst. 18.00 Liepājas koncertzāles Lielais dzintars mākslas telpā Civita Nova tiks atklāta kuratores Ineses Rozentālas veidota vizuālās mākslas izstāde Izaugsmes stāsti, izceļot to mākslinieku izaugsmes ceļus, kuri ieguvuši SEB Stipendiju glezniecībā. Tie ir mākslinieki: Neonilla Medvedeva, Atis Jākobsons, Zane Tuča, Elza Sīle, Laimdota Malle, Klāvs Loris, Madara Neikena, Zīle Ziemele, Sandra Strēle, Kristaps Priede, Anna Pommere, Krišjānis Elviks, Madara Kvēpa, Alise Builevica un Katrīna Biksone. Viņu darbi atspoguļo ne tikai individuālo talantu, bet arī dziļi personīgas un sabiedrībā pastāvošas sociālas, reliģiskas un filozofiskas tēmas.

Pēc izstādes atklāšanas plkst. 19.00 apmeklētāji tiks aicināti ļauties meditatīvam piedzīvojumam, kas no pilnīgas tumsas un klusuma koncertzāles Lielajā zālē pārvērtīsies neticami krāšņā audiovizuālā pieredzē. Tā būs Krista Auznieka monoopera Apzināšanās, kas Latvijā izskanēs vien otro reizi. Libreta teksts komponista tulkojumā, redakcijā un kopsavilkumā ir balstīts Satipatāna sūtrā (Satipatthana Sutta) tulkojumā no pāli valodas, kurā runāja Ziemeļindijā Budas dzīves laikā. Monodrāma paver skatu uz viena cilvēka ceļu iekšup, skanot Evijas Vēberes dziedājumiem senajā budistu valodā un trio Art-i-Shock instrumentspēlei, ko apvīs Katrīnas Neiburgas pārpasaulīgās videoprojekcijas.

Vakara kulminācijā plkst. 21.00 koncertzāles 6. stāva zālē Civita Nova 6 notiks ikgadējā festivāla atklāšanas ballīte, kuru šogad veido daudzpusīgās mākslinieces Evija Vēbere un Elīna Silova. Ballītē Pulss mākslinieces spēlēs improvizētu mūziku, tverot konkrētā mirkļa atmosfēru un apmeklētāju noskaņojumu. Evija uz modulārajiem sintezatoriem radīs sulīgus deju ritmus un Elīna tos papildinās ar pārpasaulīgiem dziedājumiem, skanot kā tuksneša vējam, nārai, korālim – jebkam, ko iztēle spēj radīt. Ieeja pasākumā no 18 gadu vecuma, kopā ar pieaugušu pavadoni – no 12 gadu vecuma.

Sestdien, 28. septembrī, no plkst. 11.00 līdz 13.00 Liepājas Pētertirgus centrālais paviljons kļūs par laikmetīgās dejas skatuvi. Norvēģu un japāņu horeogrāfi Haine Avdāls un Jukiko Šinozaki kopā ar Latvijas mākslinieku apvienību IevaKrish, Kristīni Brīniņu un citiem pašmāju dejotājiem šai vietai pielāgos laikmetīgās dejas izrādi Aizņemtā ainava. Dejotāji aicinās ikvienu kļūt par daļu no šīs izrādes ainavas un vienlaikus pieredzēt to. Caur absurdām un teatrālām darbībām un domātvedinošiem jautājumiem izrāde skatītājam liks izvērtēt savu rutīnas uzvedību un pārliecības par Liepājas Pētertirgu. Izrāde šajā pašā laikaposmā būs skatāma arī festivāla trešajā dienā, 29. septembrī.

Savukārt plkst. 18.00 koncertzāles Lielajā zālē Latvijas Radio koris Kaspara Putniņa vadībā un izcilu pašmāju instrumentālistu plejāde aicinās piedzīvot festivāla centrālo notikumu – amerikāņu komponista Mortona Feldmena meistardarbu Rotko kapela, kas Liepājā izskanēs pirmo reizi. Tāpat kā Marka Rotko kapela Hjūstonā, šis skaņdarbs dod spēku, mierina un kalpo kā pārdomu vieta. Meditatīvo programmu papildinās vēl citi sajūtu kutinoši vokālās mūzikas un instrumentālie skaņdarbi, kurus radījuši komponisti – Karolīna Šo, Džons Keidžs, Stīvs Reihs un Tosjio Hosokava.

Svētdien, 29. septembrī, plkst. 11.00 un 14.00 bērni no 3 līdz 6 gadu vecumam un vecāki gaidīti Cēsu Mazā teātra sajūtu izrādē Gadalaiki zālē Civita Nova 6. Skatītājiem būs iespēja līdzdarboties izrādes laikā kopā ar aktrisēm Rūtu Dišleri un Ilzi Bloku, lai caur spēli, mūziku un kustību izdzīvotu mainīgos gadalaikus – atrast jaunu draudzību, radīt katram gadalaikam atbilstošu atmosfēru, emociju, ieraudzīt jaunu pasauli caur rotaļāšanās prieku.

Festivāla noslēgumā plkst. 17.00 koncertzāles Kamerzālē klausītājiem būs iespēja pieredzēt koncertiestudējumu, kas tapis īpaši šim notikumam. Pianisti Roberts Flaics, Rihards Plešanovs un dzejniece Madara Gruntmane radījuši Rekviēmu pēcnāves dzīvei – poētiski muzikālu ceļojumu htoniskajā valstībā. To veidos atbilstoši tematikai izvēlēti klaviermūzikas skaņdarbi un dzejas rindas no Madaras Gruntmanes krājuma Aizmīlestība. Autoru konstruētajā pēcnāves dzīves telpā ikkatram ir iespēja paskatīties acīs bailēm, neziņai un piedzīvot dzīves vērtību pārvērtēšanu.

Biļetes uz festivāla maksas notikumiem pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv. Plašāka informācija par festivāla programmu pieejama mājaslapā: www.lielaisdzintars.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja