Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

AT atceļ reālos cietumsodus kukuļņemšanas lietā apsūdzētajiem bijušajiem Rīgas domes darbiniekiem un soda viņus nosacīti

Par kukuļņemšanu apsūdzētajam bijušajam Rīgas domes Īpašuma atsavināšanas pārvaldes priekšniekam Jānim Plotniekam, kā arī bijušajai Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas referentei Dacei Māklerei tomēr nebūs jāiet cietumā, kā to iepriekš bija nospriedusi Rīgas apgabaltiesa. Tā vietā Augstākā tiesa (AT), izskatot attiecīgo krimināllietu apelācijas kārtībā, abiem apsūdzētajiem šodien piesprieda nosacītus brīvības atņemšanas sodus.

Izskatot šo lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2007.gada 28.septembrī Plotnieku atzina par vainīgu kukuļņemšanā un piesprieda viņam reālu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem ar daļēju mantas konfiskāciju. Apgabaltiesa nolēma konfiscēt arī kukuļos saņemto naudu - 12 600 latus - un papildus 1600 latus, 350 ASV dolārus (174 latus) un 450 eiro (224 latus). Apsūdzētais savu vainu pilnībā atzina.

Savukārt AT Krimināllietu tiesu palāta šodien, izskatot lietu apelācijas kārtībā, Plotnieku atzina par vainīgu pēc Krimināllikuma (KL) panta par kukuļa piesavināšanos un par to sodīja viņu ar divu gadu brīvības atņemšanu nosacīti, paredzot tikpat ilgu pārbaudes laiku. AT noņēma arestu no Plotnieka skaidras naudas līdzekļiem, kurus pirmās instances tiesa bija nospriedusi konfiscēt un kuri atradās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja depozīta kontā.

Mākleri apgabaltiesa 2007.gada rudenī bija atzinusi par vainīgu pēc KL pantiem par kukuļdošanas organizēšanu un piesavināšanos, sodot viņu par to ar reālu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem bez mantas konfiskācijas, taču šodien, izskatot lietu apelācijas kārtībā, AT Mākleri atzina par vainīgu kukuļdošanas mēģinājuma atbalstīšanā. Par to apelācijas instances tiesa apsūdzēto sodīja ar nosacītu brīvības atņemšanu uz gadu un trim mēnešiem, nosakot tikpat ilgu pārbaudes laiku, savukārt pēc panta par piesavināšanos Māklere šodien tika attaisnota.

Kādreizējo Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komitejas referenti Anitu Klāsoni Rīgas apgabaltiesa pirms četriem gadiem bija atzinusi par vainīgu pēc KL panta par starpniecību kukuļošanā, piespriežot viņai nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu ar tikpat ilgu pārbaudes laiku. Attiecībā uz Klāsoni pirmās instances spriedums netika pārsūdzēts, tomēr AT šodien nosprieda, ka viņa ir atzīstama par vainīgu kukuļošanas starpniecības mēģinājumā. Tas gan nespēja mainīt Klāsonei piespriesto soda mēru - brīvības atņemšanu nosacīti uz vienu gadu ar tikpat ilgu pārbaudes laiku.

Savukārt uzņēmēju Aleksandru Melnbārdi Rīgas apgabaltiesa 2007.gada 28.septembrī bija atzinusi par vainīgu kukuļdošanā un sodījusi ar nosacītu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un tikpat ilgu pārbaudes laiku. Šodien, izskatot lietu apelācijas kārtībā, AT Krimināllietu tiesu palāta Melnbārdi atzina par vainīgu kukuļdošanas mēģinājumā un par to sodīja viņu ar nosacītu brīvības atņemšanu uz pusotru gadu, nosakot tikpat ilgu pārbaudes laiku.

Daļā, kurā apgabaltiesa bija noraidījusi Rīgas domes pieteikto mantiskās kompensācijas prasību 26 000 latu apmērā, AT šodien pirmās instances tiesas spriedumu atstāja negrozītu.

Kā uzzināja AT, pilns Krimināllietu tiesu palātas šodien pasludinātā sprieduma teksts būs pieejams 21.oktobrī, bet pēc tam desmit dienu laikā to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā. Līdz ar to spriedums šajā krimināllietā vēl nav stājies spēkā.

Kā ziņots, 2005.gada decembrī kāds uzņēmējs ar lūgumu atrisināt jautājumu par viņa firmai iznomāto zemesgabalu vērsies pie savas paziņas Mākleres, kura vispirms ieteikusi vērsties pie Plotnieka, bet vēlāk arī nodevusi kukuli, iesaistot Klāsoni, liecina apsūdzība.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka trīs dienas pirms attiecīgā jautājuma skatīšanas Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komitejas sēdē uzņēmējs nodevis vienam no starpniekiem pieprasīto kukuli. Plotnieks paņēmis kukuli pēc konkrētā lēmuma pieņemšanas komitejas sēdē.

Mākleres rīcībā saskatāmas arī piesavināšanās pazīmes. Saskaņā ar lietas materiāliem viņa piesavinājusies uzticētās iebraukšanas atļaujas Vecrīgā, nodevusi un pārdevusi tās personām, kas nav domes amatpersonas vai darbinieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas