Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

papildināta - Zemessargs, kurš savā somā Ādažu poligonā ievietoja spridzekli, visticamāk, bijis reibumā

Ādažu poligonā cietušais zemessargs, kurš bija alkohola reibumā, ir tas pats, kas, visticamāk, savā somā ievietoja spridzekli, kura eksplozijā gāja bojā viens, bet cieta vēl vairāki zemessargi.

"Jā, šādas aizdomas ir tiem, kas ir veikuši dienesta izmeklēšanu," žurnālistiem otrdien atzina Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (Vienotība).

Aizsardzības ministrijas pārstāvji, kuri trešdien bija ieradušies komisijā runāt par negadījuma izmeklēšanas gaitu, ne noliedza, ne apstiprināja informāciju, vai kriminālprocesā aizdomās turētais zemessargs ir tas pats, kurš bija reibumā.

"Izmeklēšanas ietvaros es nevaru ne apstiprināt, ne noliegt šo informāciju," žurnālistiem pēc komisijas sēdes teica Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieks Andis Dilāns.

Ministrija pirmdien paziņoja, ka viens no sprādzienā cietušajiem zemessargiem ir bijis alkohola reibumā, taču neatklāja kurš. Pēc komisijas sēdes ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta direktors Airis Rikveilis teica, ka zemessargs bijis vidēji stiprā alkohola reibumā. "Mēs varētu uzskatīt, ka tas bija vidējs," norādīja Rikveilis, kurš gan promiļu daudzumu atteicās minēt.

Dilāns atzina, ka pēc izmeklēšanas tiks izdarīti attiecīgi secinājumi un vēlreiz pārskatīta visa pastāvošā kārtība un dokumentācija par poligona attīrīšanu un mācību organizāciju.

"Jau pašlaik pastāvošā kārtība nosaka uzreiz pēc mācībām apskatīt mācību vietas, ja ir konstatēts, ka kāda munīcija nav sprāgusi. Tas arī tiek darīts. Un regulāra attīrīšana ir noteikta ne retāk kā divas reizes gadā – tas šogad maijā jau vienu reizi ir darīts un bija plānots arī novembrī," uzsvēra Dilāns.

Uz jautājumu, vai ir priekšlikumi pēc mācībām pārbaudīt karavīru un zemessargus somas, Rikveilis atbildēja, ka vispirms jāsagaida Militārās policijas un ministrijas veikto izmeklēšanu slēdzieni un "tad varēsim redzēt, vai tur parādās kāda papildu informācija, kas liktu domāt, ka šādas darbības būtu nepieciešamas".

Pagaidām nav arī zināms, vai no amata atstādinātie Zemessardzes virsnieki varēs atgriezties amatā. "Sagaidīsim izmeklēšanas rezultātus un tad arī paziņosim," norādīja Dilāns.

Rikveilis pastāstīja, ka, pēc ministrijas uzskata, traģēdija vairāk notikusi dēļ cilvēciskā faktora dēļ, kurā viens konkrēts zemessargs acīmredzot atradis un paņēmis līdzi nesprāgušu munīciju, kas tad eksplodējusi.

Izmeklēšanā ir aizdomas, ka Ādažos eksplodējusi zemstobra granāta, taču vispirms jāsagaida precīzi ekspertīzes rezultāti, lai varētu izdarīt galīgo secinājumu, paskaidroja Dilāns.

Rikveilis atzina, ka šādas granātas ir NBS rīcībā un ar šiem lādiņiem tiek šauts gan mācībās, gan tie ir regulārās armijas bruņojumā. Šādas granātas izmanto Latvijas karavīri Afganistānā, jo tie ir pierādījuši savu efektivitāti.

Ar šādām granātām pēdējo reizi konkrētajā Ādažu poligona sektorā šauts šogad vasarā – mācībās, kurās Latvijas karavīri ASV instruktoru vadībā apguva konkrētas iemaņas.

"Tātad mēs varam šādi pieņemt, ka tie ir mūsu karavīru atstāti. Bet es vēlreiz gribu uzsvērt, ka nevienam nebija tiesību to aiztik, vai vēl jo vairāk – nest to sev līdzi," norādīja Rikveilis.

Latkovskis sarunā ar žurnālistiem atzina, ka Zemessardze 90.gados sabiedrības acīs ieguva tādu slavu, proti, ka tajā atrodas cilvēki, kas aizraujas ar šaujamieročiem un spridzekļiem. Tomēr gadu gaitā Zemessardzes prestižs ir audzis un stāvoklis ir uzlabojies.

Lai šis viens gadījums nemainītu pašreizējo sabiedrības viedokli, svarīgi, lai šādi gadījumi neatkārtotos, teica komisijas vadītājs.

Latkovskis, uzklausot aizsardzības resora pārstāvjus, sliecas domāt, ka poligonā notikusī traģēdija, visticamāk, ir vienreizējs gadījums un tajā vainojams cilvēciskais faktors. "Tajā pašā laikā svarīgi gan izmeklēšanā ir noskaidrot, vai tika izdarīts viss, lai šāds gadījums nenotiktu," norādīja Latkovskis.

Saeimas komisija plāno tikties arī ar Zemessardzes komandieri Juri Zeibārtu, kurš otrdien komisijā nevarēja ierasties, jo atrodas bojāgājušā zemessarga bērēs.

Kad dienesta izmeklēšana būs noslēgusies, komisija plānojusi tikties ar aizsardzības ministru. "Tad redzēsim, kādus secinājumus būs izdarījusi Aizsardzības ministrija," uzsvēra Latkovskis.

Jau vēstīts, ka 23.oktobra pēcpusdienā Ādažu poligonā sprādzienā, kas notika pēc militāro mācību beigām, cieta kopumā astoņi zemessargi un viens jaunsargs. Viens no cietušajiem zemessargiem svētdienas vakarā no gūtajiem ievainojumiem mira.

Viens no sprādzienā cietušajiem zemessargiem bijis alkohola reibumā, savukārt citu cietušo organismā alkohols nav konstatēts.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube jau paziņojis, ka pēc sākotnējās izmeklēšanas rezultātiem ir noskaidrots zemessargs, kura mugursomā sprāga mazas jaudas lādiņš.

Saistībā ar sprādzienu poligonā uz izmeklēšanas laiku atstādināti divi Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona virsnieki – bataljona komandieri un pretgaisa aizsardzības baterijas komandieris.

Abi virsnieki atstādināti no amata, jo notiekošajā dienesta izmeklēšanā, kas sākta saistībā ar sprādzienu Ādažu poligonā, ir atklājušies jauni fakti un patlaban notiek to nostiprināšana ar liecībām un ekspertu atzinumiem.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas