Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Liepājas autobusu parks: NMPD pamatfunkcija nav autoparka uzturēšana

Šī brīža situācija, kurā notiek diskusijas par ātrpakalpojumu lietderību, ir absurda. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) primārā un galvenā funkcija ir glābt un saglabāt iedzīvotāju veselību un dzīvību ārkārtas situācijās, nevis uzturēt un administrēt autoparku.

Darbs ar autoparku radīs NMPD lieku un nevajadzīgu birokrātijas un administratīvo slogu rūpēs par virkni jautājumu, kas būs saistīti ar autotransporta uzturēšanu, tostarp autotransporta atrašanās vieta, drošība jeb apsardze, remonts, riepu maiņa atbilstoši sezonai, tehniskā apkope, u.c.

Tāpat būs jānodarbojas ar personāla administrēšanas jautājumiem un transporta vadītāju darbā iekārtošanas jautājumiem - ar virkni funkciju, kas nav šīs iestādes tiešie pienākumi. Turklāt, lai šīs funkcijas spētu veikt kvalitatīvi, ir nepieciešama pieredze un spēja operatīvi reaģēt.

NMPD darbs - iedzīvotāju veselība un dzīvība -, ir joma, ar kuru valsts nedrīkst riskēt, tomēr uzskatu, ka situācija, kurā valsts NMPD automašīnas plāno iegādāties par valsts budžeta līdzekļiem, par tādu izvēršas. Jau minēts, ka pilnvērtīga NMPD automašīnu nodrošināšana gadījumā, ja notiek atteikšanās no ārpakalpojumu piesaistes, iespējama ne ātrāk kā nākamā gada oktobrī. Tas tādēļ, ka ar iegādi vien nepietiek - ir nepieciešams atbilstošs automašīnu aprīkojums, kura uzstādīšana prasa laiku.

Nākas secināt, ka valsts ir nolēmusi riskēt ar iedzīvotāju veselību un dzīvību, jo NMPD spēja nodrošināt savu pamatfunkciju būs apdraudēta - veselības ministrija lēš, ka periodā no nākamā gada aprīļa līdz oktobrim uz visu Latviju būs vien 20 no 60 nepieciešamajām rezerves automašīnām. 

Uzskatu, ka šībrīža situācijā būtu stingri jāizvērtē piemērotākā pakalpojuma nodrošināšanas veida izvēle, samērojot to gan ar pieejamiem finanšu resursiem, gan ņemot vērā administratīvo slogu, ko radīs minēto funkciju nodrošināšana un uzturēšana ar NMPD pašu spēkiem. No automašīnu un to vadītāju nodrošināšanas, piesaistot ārpakalpojuma sniedzēju, iegūst abas puses - gan valsts, gan privātais sektors. Ja līdzšinējais līdzekļu izlietojums atzīts par nesaimniecisku, ir jāraugās, lai vērtējot jauno iepirkumu, tiktu ņemtas vērā pasūtītāja vajadzības un darba izpildes vērtēšanas kritēriji.

Zināms, ka AS Liepājas autobusu parks ir viens no dalībniekiem NMPD rīkotajā iepirkumā par neatliekamās medicīniskās palīdzības transporta un to vadītāju nodrošināšanu turpmākajiem septiņiem gadiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas