Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Novadu reforma: Rāviņš cer, ka arī Jelgavai saglabās atsevišķas pašvaldības statusu

Jācer, ka administratīvi teritoriālās reformas virzītāji vēl mainīs savas ieceres, un arī Jelgavai tiks saglabāts atsevišķas pašvaldības statuss, aģentūrai LETA pauda pilsētas mērs Andris Rāviņš (ZZS).

Pēc valdības sēdēs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (A/P) žurnālistiem atzina, ka Jelgavas priekšlikums tiks izvērtēts tāpat kā iepriekš izvērtēti citi priekšlikumi.

Iespēju pašvaldību reformas rezultātā saglabāt Liepājai, Rēzeknei un Daugavpilij atsevišķu pašvaldības statusu, bet Jelgavu iekļaut novada teritorijā Rāviņš vērtēja negatīvi. Viņš gan nezinot, kāpēc izceltas tieši trīs pilsētās.

"Es domāju, ka Latviju mēs redzam kā kopīgu valsti, ar kopīgām un līdzvērtīgām interesēm un iespējām, bet redzu, ka ir citādāk," viņaprāt, nevienādu attieksmi pret visām pašvaldībām, komentēja Jelgavas domes priekšsēdētājs.

Viņš arī atgādināja, ka Jelgavas domnieki lēmuši neatbalstīt reformu un aicinājuši saglabāt pilsētu kā atsevišķu pašvaldību. Rāviņš pauda cerību, ka valdība vēl mainīs nostāju šajā jautājumā, un arī Jelgavai kaimiņu novadi netiks pievienoti, jo ilgus gadus pilsēta bijusi kā atsevišķa vienība un tāda arī paliks.

Savukārt Jelgavas pašvaldība informēja, ka Rāviņš ir nosūtījis vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem ar aicinājumu izvērtēt vienlīdzības un taisnīguma principus attiecībā uz republikas lielajām pilsētām, realizējot administratīvi teritoriālo reformu. Ņemot vērā pēdējās izmaiņas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) paziņojumā par triju pilsētu - Daugavpils, Liepājas un Rēzeknes - republikas nozīmes pilsētu statusa saglabāšanu, Rāviņš vēstulē vērš uzmanību, ka Jelgava ir ceturtā lielākā pilsēta ar 60  000 iedzīvotāju. Tā atbilst visiem VARAM definētajiem kritērijiem, lai saglabātu republikas nozīmes pilsētas statusu un pastāvētu kā patstāvīga administratīvā teritorija, uzskata domes vadītājs.

"Lūdzam ņemt vērā 60 000 jelgavnieku vēlmi arī turpmāk dzīvot republikas nozīmes pilsētā, kuras izveidošanai ir dziļi vēsturiskas saknes un nozīmīga loma Latvijas brīvības cīņās," vēstulē pauž pilsētas mērs.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien izskatīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādāto Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, kas paredz Latvijā būtiski samazināt pašvaldību skaitu.

Līdz šim ministrija piedāvāja reformas rezultātā pašvaldību skaitu Latvijā samazināt no 119 līdz 36. Tomēr pirmdien koalīcija vienojās sākotnēji piedāvāto modeli papildināt ar trim jaunām pašvaldībām, saglabājot atsevišķu pašvaldību statusu Liepājai, Rēzeknei un Daugavpilij. Plānots, ka līdz šodienas valdības sēdei VARAM sagatavos attiecīgas izmaiņas minētajā likumprojektā.

pievienota 2.rindkopa

Top komentāri

Urmo Macijonis
U
Un kā šādos gadījumos rīkojas vēstures kaimiņi igauņi, un brāļi lietuvieši?
Anija Jansone
Jelgava pēdējos 30 gados ir ar grūtu un mērķtiecīgu darbu attīstījusies un ieguvusi pavisam citu seju. Atvērti jauni uzņēmumu. Uzlabota infrastruktūra, pilsētvide un kultūrvide. Bezdarba līmenis samazinājies. Viss tika darīts, lai iedzīvotāji justos labi, justos kā mājās.Jelgavas novada un Ozolnieku novada iedzīvotāji tāpat varēja izmantot infrastruktūru un kultūras pasākumus. Ja visu saliks kopējā katlā, dzīves apstākļi Jelgavā pasliktināsies un tie daudzie jelgavnieki, kas strādā Rīgā, tur arī aizies dzīvot, iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi pilsētai samazināsies. Žēl! Atliek tikai pateikt paldies tagadējai Jelgavas pilsētas vadībai par skaisto un sakopto pilsētu.
Pietack Krustingk
P
Ne tikai Kurzemei un Latgalei vajag centrālo kodolu, bet arī Vidzemei (Valmiera), Zemgalei (Jelgava), Sēlgalei (Nereta). Piedevām Daugavpils ir izaugusi padomju imigrantu dēļ. Valstij šādi centrālie kodoli būtu jāatbalsta, veicinot ar administratīvām metodēm to attīstību, kas mazinātu Rīgas "ūdensgalvu".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas