Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita
Domes priekšsēdētājs Ervīns Grāvītis

Saulkrastu novada dome novērsīs deputātu skaita neatbilstības komitejās

Pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) aicinājuma Saulkrastu novada dome novērsīs deputātu skaita neatbilstības komitejās, to domes priekšsēdētājs Ervīns Grāvītis (NA) apliecinājis vēstulē ministrijai.

Kā aģentūru LETA informēja VARAM pārstāvis Oskars Vizbulis, atbildot uz VARAM vēstuli, kurā tika dots uzdevums nodrošināt proporcionalitātes principa ievērošanu un domes darbību atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" normām, Grāvītis informējis, ka dome ir sākusi darbu pie pašvaldības normatīvā regulējuma, kā rezultātā tiks nodrošināts, ka komiteju locekļu skaits būs atbilstošs likumā noteiktajām prasībām, kā arī tiks nodrošināta proporcionalitātes ievērošana.

"Saulkrastu novada dome izprot situāciju par tiesību normas piemērošanu praksē, kas nosaka, ka katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaitu komitejā nosaka iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības ievēlēto deputātu skaita," teikts Saulkrastu novada domes vēstulē.

Vērtējot pašvaldību lēmumus par komiteju ievēlēšanu, VARAM vairākās pašvaldībās, tostarp Salaspilī, Jūrmalā un desmit citās, konstatēja, ka lēmumi ir pretlikumīgi, kā arī tajos netiek ievēroti Satversmes pamatprincipi. Likums pieprasa pašvaldību komitejās nodrošināt proporcionalitāti, kas dotu iespēju un tiesības arī mazākumam jeb opozīcijai piedalīties pašvaldības lēmumu sagatavošanā un veidošanā, tādējādi nodrošinot demokrātijas pamatprincipu ievērošanu.

VARAM 12 pašvaldībām, kuru lēmumi neatbilda normatīvo aktu prasībām, nosūtīja vēstules, kurās tika norādīts, ka domes lēmums nedrīkst būt nelikumīgs un pašvaldības ir atbildīgas par to, lai tiktu nodrošināta komiteju locekļu skaita proporcionalitāte atbilstoši likumam. 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) arī turpmāk sekošot līdzi situācijai un esot gatavs ar rīkojumu apturēt visus lēmumus, kas ir pretrunā Satversmei un likumam.

"Saulkrastu pašvaldības lēmums par demokrātisko principu ievērošanu ir vērtējams pozitīvi. Demokrātijas apstākļos ir svarīgi, lai netiktu pārkāpta vēlētāju izteiktā griba arī attiecībā par mazākumu. Tāpat pašvaldību vadītāji ir atbildīgi par to, lai netiktu pārkāptas Satversmē noteiktās vērtības. Likuma priekšā visi ir vienlīdzīgi un nedrīkst rasties situācija, kad citādi domājošie tiek praktiski izslēgti no domes darba kā tas bija Salaspilī un Jūrmalā," norādīja Gerhards.

Jau ziņots, ka VARAM pēc pašvaldību vēlēšanām ir saņēmusi dažādas sūdzības par kopumā 12 pašvaldību jaunievēlēto domju darbu. Sūdzības saņemtas par Rīgas, Jūrmalas, Ventspils, Daugavpils, Baldones, Jelgavas, Lielvārdes, Balvu, Viļānu, Carnikavas, Salaspils un Saulkrastu domju rīcību.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas