Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Apvienību veidos arī reģionālās partijas, vēl neplāno pievienoties JL, PS un SCP

Reģionālās partijas, kuras Jaunā laika (JL) līdere Solvita Āboltiņa minēja kā iespējamos Jaunā laika, Pilsoniskās savienības (PS) un Sabiedrības citai (SCP) politikai veidotās apvienības partnerus, jau septembrī sāks sarunas par savas reģionālo partiju apvienības veidošanu. Ziņu, ka šos politiskos spēkus par sabiedrotajiem vēlētos Saeimā pārstāvēto partiju topošā apvienība, reģionālo partiju līderi bija uzzinājuši no medijiem, un neviens viņus nebija uzrunājis.

Preses konferencē pirmdien pieminētā Tukuma novada mēra Jura Šulca vadītā partija Tukuma pilsētai un novadam (TPunN) un partija Ogres novadam (ON), kuras priekšsēdis ir Ogres novada mērs Edvīns Bartkevičs, kopā ar Rīgas apriņķa novadu apvienību (RANA), kuru vada Ādažu mērs Normunds Breidaks, ir lokālo partiju apvienības veidošanas iniciatori. J.Šulcs Dienai atgādināja, ka doma par vietējo partiju apvienošanu bija jau pirms

9.Saeimas vēlēšanām. Taču toreiz tā netika īstenota, jo Aināra Šlesera vadītā Latvijas Pirmā partija piedāvāja sadarbību ne tikai Latvijas ceļam, bet arī Vidzemes apvienībai, Mēs savam novadam (MSN) no Latgales, kā arī ON un RANA. Ar tām LPP/LC noslēdza vienošanos par sadarbību Saeimas vēlēšanās. Šo partiju pārstāvji bija iekļauti kandidātu sarakstā, taču Saeimā iekļuva tikai MSN priekšsēdis Vitālijs Aizbalts, jo pārējie līderi vēlēšanās nestartēja. ON un TPunN sadarbība ar LPP/LC neturpinājās. J.Šulcs, kura vadītā reģionālā partija ir labi sapratusies ar Jauno laiku, pieļauj — ja uz sarunām būs saņemts uzaicinājums, tas netiks noraidīts.

Tajā pašā laikā šo politisko spēku priekšsēži, kuru vadītās partijas ar panākumiem startējušas pašvaldību vēlēšanās, ar lielajām varas partijām vairs nav plānojušas saistīties, apstiprināja N.Breidaks. Ja apvienību izdosies izveidot, tad tikšot labota arī toreizējā kļūda, un tagad vietējie līderi paši kandidēšot vēlēšanās. E.Bartkevičs arī uzskata, ka ideju būs iespējams īstenot, ja tai atsauksies arī citas reģionālās partijas, kā arī ar lielajām partijām nesaistīti cilvēki, kas kandidēja no vēlēšanu apvienību sarakstiem. Nav izslēgts, ka uz šo politisko spēku bāzes tiek izveidota pat partija, kuru varētu saukt Latvijas novadiem.

JL līdere S.Āboltiņa, lūgta komentēt reģionālo partiju ieceri, kas atšķiras no viņas pieminētā apvienības paplašināšanas modeļa, joprojām ir noskaņota runāt ar vietējiem līderiem. Ja viņi būs veikuši savu konsolidēšanās procesu, tad šīm sarunām, viņasprāt, pat varētu būt lielāks svars un pastāvot cerība nodrošināt vienotāku Saeimas sastāvu. Savas reģionālās partijas ir arī lielajās pilsētās, taču tām ir joprojām spēkā esoši sadarbības līgumi ar varas partijām. Liepājas partija tādu ir noslēgusi ar Tautas partiju, bet Latvijai un Ventspilij — ar Zaļo un Zemnieku savienību. Daugavpils pilsētas partija ir viena no opozīcijā esošā Saskaņas centra dalīborganizāci­jām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas