Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Ar sociālajiem partneriem saprotas

Vienošanos par nodokļu politikas pamatnostādnēm iecerēts panākt līdz 27. aprīlim, kad par tām Ministru kabinetā plānots Finanšu ministrijas ziņojums. Līdz šim valdības pārstāvji ir spējuši atrast kompromisus ar sociālajiem partneriem, kuri piekrīt, ka modernizēta nodokļu sistēma veicinātu ekonomikas attīstību. Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē pagājušajā nedēļā puses vienojās atbalstīt arī Latvijas Darba devēju konfederācijas priekšlikumu, kas paredz atcelt samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi medikamentiem un medicīnas iekārtu piegādēm. Iegūto finansējumu, kas varētu būt ap 83 miljoniem eiro, tādā gadījumā novirzītu veselības nozarei.

Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē finanšu ministres padomnieks Jurijs Spiridonovs informēja – no Valsts ieņēmumu dienesta pieprasītā informācija liecinot, ka ieguvēji no samazinātās likmes ir zāļu tirgotāji. Priekšlikumu Finanšu ministrija vēl vērtēs kopā ar Veselības ministriju. Pēc sēdes Spiridonovs uzsvēra, ka samazinātās PVN likmes atcelšana nepaaugstinātu medikamentu cenas, ja tiek mainīta zāļu uzcenojuma politika aptiekās, ko var noteikt īpašos Ministru kabineta noteikumos, ziņo LETA. PVN standarta likme ir 21%, bet samazinātā – 12%.

Ja valdība ar sociālajiem partneriem vienosies par nodokļu politikas pamatnostādnēm un valdība tās atbalstīs, tad Finanšu ministrija sāks gatavot ar nodokļu reformu saistītās izmaiņas likumos, Dienu informēja ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS). Ir apņemšanās tās pieņemt līdz jūlija vidum, konceptuāli izskatot Saeimā pavasara sesijā, bet galīgajā lasījumā apstiprinot 12. jūlijā. Tas ir svarīgi, lai skaidrība par nodokļiem būtu jau nākamā gada valsts budžeta projekta apspriešanas laikā. Pašlaik Putra neredz iemeslu, kāpēc nāktos atkāpties no šī grafika, jo sadarbība ar sociālajiem partneriem esot laba.

Nepieciešamību veikt nodokļu reformu atbalsta Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, kā arī Latvijas Banka. Latvijas Pašvaldību savienība savu viedokli, visticamāk, noformulēs tikai 26. aprīlī, kad ir paredzēta tās domes ārkārtas sēde. Novadu un pilsētu galvenais ieņēmumu avots ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kura samazināšana atsauksies uz pašvaldību budžetiem. Premjers gan ir solījis atrast veidu, kā pašvaldībām to kompensēt. Par iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi notika diskusija arī NTSP sēdē, jo bija ierosināts visiem to samazināt no 23% uz 20%. Sēdes dalībnieki vienojās saglabāt 23% likmi ienākumiem, kas ir lielāki par 45 000 eiro gadā.
 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 18.aprīļa, numurā!

Top komentāri

zemes nodoklis Latvijā ir nenormāls
z
Nekustamā īpašuma nodoklis Latvijā ir nenormāls, bet Finanšu ministrija tikai skandē, lai tie, kuri nevar to samaksāt, meklē sev citas mājas. Neliešu bars!
Ģimenēm ar bērniem būs sliktāk!
Ģ
Šitā reforma ir orientēta uz aplokšņu algu maksātājiem, strādājošajiem bez bērniem un pensionāriem, kuriem ir lielas pensijas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas