Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Eksperts: Pilsonības nulles variants Latvijai vairs neder

Eksperti uzskata, ka uzņēmējas Ievas Plaudes-Rēlingeres (LPP/LC) priekšlikums Latvijā piešķirt pilsonību visiem liecina par situācijas neizpratni, secina Dienas veiktā aptauja.

Igors Gorbunovs, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Naturalizācijas pārvaldes vadītājs

Piekrītu viedolim, ka pilsonību iegūt gribētājiem tam ir bijis laiks 15 gadi, kad varēja naturalizēties visi, kas vēlējās. Ja viņi to nav izdarījuši, tad acīmredzot tā ir zināma attieksme pret valsti.

Naturalizācijas kārtību atvieglot vajadzētu attiecībā uz gados vecākiem cilvēkiem, kas šeit dzīvojuši ilgus gadus. Viņiem vēstures eksāmenu varētu arī atlaist, atstājot tikai pārrunas. Latvijā dzimušajiem bērniem un jauniešiem, kas visu mūžu te dzīvojuši un mācās mūsu skolās, arī nosacījumiem vajadzētu būt citiem. Bet attiecībā uz pieaugušajiem darbspējīgā vecumā es neredzu problēmas, kāpēc viņi nevarētu naturalizēties pašreizējā kārtībā.

Mans personīgais viedoklis ir, ka nepilsoņiem tāpat ir ērti būt viņu statusā, jo no tā jau nekas nemainās. Sevišķi, ja viņiem neinteresē vēlēšanu tiesības. Ja vēlēšanu tiesības tiešām dotu arī nepilsoņiem, kā dažkārt tiek spriests, atkristu arī šī motivācija pilsonības iegūšanai. Kamēr pilsonība nesaistās ar kādu konkrētu labumu, viņiem jau nav motivācijas. Ne jau patriotisms ir lielākais naturalizācijas dzinulis, bet pragmatisms.

Ir skaidrs, ka Pilsonības likums jāmaina, tikai nav zināms, tieši kā tas izskatīsies. Pieņemt pilsonībā nulles variantu, kā 90. gadu sākumā tika izdarīts Lietuvā, ir gan par vēlu, gan arī Latvijai nepiemēroti.

Lasiet arī vēl citus viedokļus laikrakstā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas