Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

FM un Ģenerālprokuratūra pārsūdz spriedumu, ar kuru Lembergam no valsts pienākas 10 tūkstoši latu

Finanšu ministrija (FM) un Ģenerālprokuratūra pārsūdzējusi Rīgas apgabaltiesas aprīļa spriedumu, ar kuru tā dēvētajā Grinberga lietā attaisnotajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam no valsts par morālo kaitējumu pienākas 10 tūkstošu latu kompensācija.

Tiesas pārstāvis Ilvars Tomsons aģentūrai BNS sacīja, ka apelācijas sūdzības tagad būs jāskata Augstākajai tiesai.

Aprīļa beigās Rīgas apgabaltiesa Lemberga prasību apmierināja daļēji un nolēma piedzīt no Latvijas Republikas par labu Lembergam morālā kaitējuma atlīdzību desmit tūkstošu latu apmērā, kā arī tiesas izdevumus 830 latu. Tiesas spriedums jāizpilda Finanšu ministrijai.

Lembergs gan bija iesniedzis prasību no valsts piedzīt vienu miljonu latu.

Ventspils mēra pērn septembrī iesniegtajā prasībā Rīgas apgabaltiesā sīki izklāstīta Grinberga lietas norise kopš tās sākuma 2005.gada decembrī, kā arī ar konkrētiem apstākļiem un faktiem pierādīts, ka ierosinātais kriminālprocess bija nepamatots un tā ierosināšana un virzība - politiska afēra.

Tā kā prokuratūras īpašumā nav savas mantas un tās finansējums neveidojas no pašas ienākumiem, bet tā vienmēr rīkojas valsts vārdā, lietā kā atbildētāja ir pieaicināta arī FM.

Prasītās summas lielums noteikts, ņemot vērā prokuratūras darbinieku nepamatotās darbības, spēkā esošās tiesību normas un praksi līdzīgu lietu izskatīšanā pasaulē.

Ventspils mērs Grinberga lietā bija apsūdzēts par to, ka viņš, būdams valsts amatpersona, ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli un izdarīja tīšas darbības, kas radījušas smagas sekas valsts varai un pārvaldības kārtībai, kā arī ar likumu aizsargātu personu tiesībām un interesēm.

Prokuratūra paudusi uzskatu, ka Lembergs apzināti nepatiesi apgalvojis, ka papildu informācija par rīkojumos minētā Ojāra Grinberga personas datiem no Ekonomikas ministrijas un Ministru kabineta nebija saņemta, lai gan patiesībā tā tika saņemta jau 2005.gada decembrī.

Lemberga aizstāvji savukārt apgalvoja, ka rīkojums par Grinberga iecelšanu Ventspils brīvostas valdē nav bijis izpildāms, jo Lembergam nav bijusi iespēja pārliecināties par ieceļamās personas identitāti.

Visas trīs tiesu instances Lembergu attaisnoja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas