Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

FOTO: Zemnieki pie Rozes logiem

Limbažu rajona zemnieki jau sešos no rīta sasnieguši Rīgu un šobrīd pie Zemkopības ministrijas ir ap 20 traktoru un 50 zemnieku, otrdienas rītā _Dienai _apstiprināja Valdis Možvillo. Kā stāstīja zemnieki no Limbažiem, viņi “cīnīsies līdz galam” un ir gatavi Rīgas centrā palikt vairākas dienas. Zemnieki prasa ministra Mārtiņa Rozes (ZZS) demisiju un gaidīs, kādu lēmumu otrdien pieņems valdība.

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) Latvijas televīzijā pauda, ka zemnieki sākuši "patvaļīgi" staigāt pa ZM ēkas kabinetiem un aicināja tomēr izvirzīt pārstāvjus un patvaļu pārtraukt. “Nupat zvanīja ministrs, cilvēki sāk staigāt patvaļīgi pa kabinetiem. Aicinu izvirzīt pārstāvjus, lai varētu runāt ar ministru. Godīgi sakot, pilnīgu patvaļu nevajadzētu pieļaut,” Latvijas televīzijā otrdien no rīta sacīja premjers. Piensaimnieks V.Možvillo Dienai to neapstiprināja, jo "šādus gadījumus nezinot". Zemnieki pulcējušies pie ZM ēkas durvīm, iegājuši tikai 1.stāva gaitenī, lai sasildītos. Zemnieki iekūruši arī nelielu ugunskuru.

"Runāt vairs daudz negribam, esam izrunājušies jau divas nedēļas, gaidām rezultātu vairāk neko. Tagad atbraucām tuvāk, varbūt kaut ko sadzirdēsim. Gaidīsim dienu, divas, kamēr būs kaut kas reāls," teica V.Možvillo. Piensaimnieki valdībai izvirzījuši četras prasības, kam pirmdien klāt nākusi vēl viena - nozares ministra Mārtiņa Rozes demisija.

Zemnieku akcija galvenokārt risināsies uz Rīgas apvedceļa, kur tiek gaidīti zemnieki ar smago tehniku no visas Latvijas. Zemnieku saeimas vadītājs Juris Lazdiņš Latvijas radio ēterā otrdienas rītā aicināja citus lauksaimniekus nesekot limbažniekiem, jo tā esot plānota akcija. Tik agri viņi ieradušies pilsētas centrā, lai ar “mazākiem incidentiem tiktu Rīgā iekšā”. Par to, vai vēl kādu lauksaimnieku grupu sūtīt uz pilsētas centru, tikšot izlemts dienas laikā, J.Lazdiņš stāstīja radio.

Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (TP) Latvijas radio ēterā aicināja zemniekus sadarboties ar policiju, lai “pārējie var nokļūt savās darba vietās un lai beigās nesāktos konflikts starp piensaimniekiem un tiem, kas dodas uz citu darbu”. Lai kaut kas nenobloķētos pavisam, norādīja ministrs.

Esam jau ziņojuši, ka valdība pirmdien ārkārtas sēdē vēl neizlēma par atbalstu lauksaimniekiem, atliekot lēmuma pieņemšanu uz šodienu. Sākotnēji valdībai prasīti 24 miljoni, taču vairākus miljonus Zaļo un Zemnieku savienība prasījusi nozares ministram “paņemt” no “Latvijas Valsts mežu” peļņas un novirzīt piensaimniekiem.

I.Godmanis informēja, ka valdība otrdien pieņems trīs atbalsta pasākumus lauksaimniekiem, kas, pēc premjera teiktā, zemniekiem varētu likties nepietiekami, bet tie esot reāli pasākumi, ko valdība varot piedāvāt. Runa ir tikai par atbalstu piensaimniekiem, jo “govs pienu dod katru dienu” un to apturēt nevarot.

Valdība plāno uz gadu uzņemties piensaimnieku garantijas bankām, lai viņi varētu nemaksāt pamatsummu. Šo naudu, iespējams, iegūs no Privatizācijas fonda, no “Latvijas Valsts mežiem”, minēja valdības vadītājs. Tā kā piensaimniekiem naudu vajag nekavējoties, valdība iecerējusi “pārbīdīt” subsīdiju izmaksu no ceturtā ceturkšņa un šodienu, atbalsts šādam solim tiks lūgts Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomei. Subsīdiju kopējā summa varētu sasniegt 22 miljonus. Valdība iecerējusi arī uzdot Zemkopības ministrijai meklēt naudu savā budžetā, kas varētu sasniegt 11 miljonus. Kopumā tie ir 50 miljoni, teica I.Godmanis.

Vissliktākā situācija, ja mēs garantējam kredītus un viņi [piensaimnieki] nespēj atdot, tad būs jāatdod valdībai, teica premjers.

I.Godmanis arī pauda, ka “nopietni” runāts ar Pārtikas veterināro dienestu, lai tas pastiprināti kontrolētu importēto pienu Latvijā, kā arī premjers rosinās Konkurences padomi izskatīt jautājumu par divām pārtikas ķēdēm - Maxima un Rimi –, “ka viņas tomēr ir par daudz un lielu”. Premjers rosinās vērtēt, cik lielu cenu pielikumu veikali uzliek. “Nav jau informācijas, ka viņi savā starpā vienojas, bet, piedošanu, tomēr jāsaka, ka tirgotājiem jābūt lielākā skaitā ar mazāku tirgus daļu” uzskata I.Godmanis.

(papildināts viss teksts)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Lauksaimnieku valdībai izvirzītās četras prasības 

SŪTIET FOTO

Diena.lv aicina lasītājus sūtīt savas fotogrāfijas par zemnieku protesta akciju uz lielajiem ceļiem: [email protected] 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas