Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Kažoka: Seši bijušie ZRP biedri ar savu rīcību ir parakstījuši nāves spriedumu

Seši bijušie Zatlera reformu partijas (ZRP) biedri, paziņojot par izstāšanos no ZRP vēl pirms pirmās Saeimas sēdes sanākšanas, ir parakstījuši sev nāves spriedumu, aģentūrai LETA teica sabiedriskā politikas centra Providus pētniece Iveta Kažoka.

Viņa uzskata, ka šo cilvēku arguments - "nedemokrātiska lēmumu pieņemšana un savstarpēja neuzticēšanos" - izstājoties no ZRP, nav pārliecinošs.

"Visticamāk tā ir cīņa starp partijām par ekonomisko grupējumu interesēm, kas vairāk asociējas ar vecā stila politiku, nevis ar tiem uzstādījumiem, ar kādiem ZRP un lielā mērā arī partiju apvienība Vienotība ir gājusi uz vēlēšanām - par jaunu, godīgāku un atbildīgāku politiku. Es nevaru iedomāties, ka šie seši cilvēki pēc trijiem gadiem varētu tikt pārvēlēti nākamajā Saeimā. Tas padara viņus viegli manipulējamus. Ja cilvēkiem nav sajūtas, ka viņi tiks pārvēlēti, viņi varētu būt gatavi pieņemt daudz dīvainākus lēmumus nekā tie politiķi, kuriem rūp sava reputācija vēlētāju acīs. Ja seši deputāti ir gatavi "uzspļaut" vēlētāju gribai vēl pirms Saeimas pirmās sēdes, tas nozīmē, ka viņiem viss ir vienalga vai arī viņi tiek veiksmīgi "diriģēti no ārpuses", teica pētniece.

Viņai nav pārliecības, ka pašlaik ir publiski zināmi cēloņi, kādēļ šie seši cilvēki ir aizgājuši no ZRP. "Tur varētu būt visdažādākie iemesli, bet man nešķiet ticams, viņu pašu minētais iemesls, jo arī citās partijās iekšējā demokrātija nav tik augstos standartos, lai ar to varētu attaisnot tik radikālu soli izstāties no ZRP pirms pirmās Saeimas sēdes. Tas ir tikai iegansts, nevis patiesais iemesls," norādīja Kažoka.

Viņa pieļauj, ka šie seši cilvēki varētu būt vairāk lojāli Vienotībai, nevis ZRP, kas maina koalīcijas veidošanas dinamiku.

Runājot par to, vai viņiem bija morālas tiesības palikt Saeimā, aizejot no partijas, no kuras viņi tika ievēlēti Saeimā, Kažoka norādīja, ka juridiski viss ir kārtībā. "Satversmē nerunā par partiju sarakstiem, bet gan par tautas priekšstāvjiem, kas nozīmē, ka katrs ievēlētais deputāts ir patstāvīgs, kuru nevar saistīt partijas uzstādījumi. Taču no otras puses - apstākļi, kā tas notika, ir bijuši tik dīvaini, ka, manuprāt, ir ētiska problēma šiem sešiem cilvēkiem pieņemt Saeimas mandātus. Izņemot Klāvu Olšteinu, neviens no pārējiem nav plaši atpazīstams politiķis, un nevienam nav ilūziju, ka šie seši cilvēki nebūtu pārstāvēti parlamentā, ja ne ZRP lielā popularitāte. Vienlaikus tā ir arī ZRP pārrēķināšanās, pieņemot pie sevis Olšteinu, kurš pārbēga pie viņiem no citas partijas, un viņa ieteiktos cilvēkus. Paši vainīgi, ka izveidojās šāda situācija. Par Olšteina reputāciju un morālo stāju bija šaubas jau pirms vakardienas paziņojuma," teica Kažoka.

Ņemot vērā viņu ievēlēšanas apstākļus un to, cik "baltiem diegiem ir šūta" viņu argumentācija, lai paskaidrotu savu ātru pazušanu no ZRP, tad viņu palikšana parlamentā rada ētiskas dabas problēmas, piebilda Kažoka.

Viņa pauda bažas par to, ko šie seši cilvēki darīs parlamentā. "Vai gadījumā šie cilvēki nekļūs par starpniekiem aizdomīgu lēmumu pieņemšanai Saeimā. Katru reizi, kad vajadzēs caur Saeimu "izbīdīt" kaut kādas neliģitīmas lietas, viņi būs ērtākie sadarbības partneri partijām, kuras būs ieinteresētas aizdomīgu lēmumu pieņemšanā, jo "sešinieka" politiskā karjera ir beigusies. Būtu veselīgāk Latvijas demokrātijai, ja šie cilvēki nebūtu pārstāvēti parlamentā," sacīja Kažoka.

Viņa pauda cerību, ka sešu cilvēku lēmuma pamatā nav kāds finansiāls darījums, kā tas pirms vairākiem gadiem bija ar "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) deputātiem, kuri pārgāja uz "Latvijas pirmo partiju", un joprojām klīst runas par summu, kas tika samaksāta.

Kažoka kā ticamāko skaidrojumu par bijušo ZRP aiziešanu minēja vai nu ekonomisko grupējumu intereses, vai arī ZRP politisko konkurentu vēlmi sašķelt ZRP, lai mazinātu ietekmi uz nākamo valdības koalīciju. Šādas metodes neveicina uzticēšanos Latvijas politiskajai sistēmai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas