Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Nodokļu reformas diskusijas: Krīzi koalīcijā cer pārvarēt

Valsts nodokļu politikas pamatnostādnes valdība, visticamāk, otrdien apstiprinās. Taču tas notiks divas nedēļas vēlāk, nekā bija plānots. Vienotība nobremzēja nodokļu reformas tālāku virzību, norādot uz vairākiem neskaidriem jautājumiem, tostarp neesot atbildes par finansējumu veselībai.

To var uztvert arī kā agrākās premjera partijas signālu tagad valdošajai Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS), dodot mājienu, ka Vienotība vēl nav aizmirsusi pāridarījumus, ko savulaik piedzīvoja pati, kad ZZS neatbalstīja tās iniciatīvas. Premjers Māris Kučinskis (ZZS) apzinoties, ka bez visu koalīcijas partneru atbalsta nodokļu reformu nebūs iespējams īstenot. Pamatnostādņu apstiprināšana valdībā teorētiski būtu iespējama arī bez Vienotības balsīm.

"Es neesmu nācis te atsēdēt un nedomāju padoties," tā premjers sacīja pagājušajā trešdienā pēc koalīcijas sanāksmes un pirms valdības sēdes. Uz to Vienotība ieradās ar trim prasībām, par kurām informēja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens. Viņš teica: "Reforma ir attīstījusies labā virzienā, bet tās temps ir radījis situāciju, ka ir jautājumi, uz kuriem nav atbildes." Vienotība vēlas skaidrību par ilgtermiņa finansējuma nodrošināšanu veselības aprūpei. Tai būtisks ir jautājums par budžeta deficītu, lai nepamatoti netiktu palielināts valsts parāds. Tāpēc esot svarīgs Eiropas Komisijas (EK) viedoklis. Jāatgādina, ka Vienotības biedrs, bijušais premjers Valdis Dombrovskis ir EK viceprezidents, ar kuru, visticamāk, partijas pārstāvji varētu būt konsultējušies.

Vienotības frakcijas vadītājas vietnieks Edvards Smiltēns Dienai iepriekš skaidroja, ka partija vēloties, lai ar nodokļu reformu valdība nenonāk līdz katastrofai, kādu varot piedzīvot, ja prognozes nepiepildās. Pirmais reformas īstenošanas gads būs vissmagākais, bet tas ir arī Saeimas vēlēšanu gads. Ja sabiedrības attieksme pret valdības partijām būs negatīva, tas varot ietekmēt vēlēšanu rezultātus un palielināt Saskaņas izredzes, uzskata Smiltēns. Savukārt vairāki ZZS politiķi teica, ka Vienotībai bijušas visas iespējas veikt šo reformu tad, kad partija vadīja valdību un Finanšu ministriju. Viņi šo pretestību saista ar politisko greizsirdību, "ja Danai izdosies tas, kas neizdevās pašiem," neoficiāli sacīja viens no ZZS līderiem.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 8. maija, avīzē Diena!

Top komentāri

īpašuma nodoklis ir nenormāls
ī
Nekustamā īpašuma nodoklis Latvijā ir nenormāls. Ja reforma to nerisina, tad tai ir nulles vērtība.
sēlis
s
Paskatieties uz šo siles biedru trekni barotaj`m sejām, kļūst skaidrs, ka vienīgais ko no viņiem var sagaidīt ir regulāra pašu algas paaugstināšana, valsts tiem nu noteikti nav pirmajā vietā!
mm
m
Bez progresīviem nodokļiem LV nav nākotnes kā valstij un tautai. Tik vienkārši!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas