Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

papildināta - FOTO: Mākslas augstskolu rīkotajā protesta akcijā piedalās septiņi simti cilvēku

Latvijas Mākslas augstskolu (LMA) asociācijas rīkotajā protesta akcijā pret ieceri samazināt budžeta vietu skaitu arī Kultūras ministrijas (KM) pārraudzībā esošajās augstskolās pirmdien pulcējušies aptuveni 700 iedzīvotāji, novēroja aģentūra BNS.

Lai gan protesta pastaiga bija pieteikta no plkst.9.30 līdz 12, akcijas dalībnieki izklīda ap plkst.11.

Lielākoties gados jaunie protesta dalībnieki turēja dažādus plakātus, kuros uzrunāta kultūras ministre Sarmīte Ēlerte ("Vienotība") un tiek protestēts pret valdības iecerēto reformu, piemēram, "Sarkangalvīte: ēd mani, neaiztiec māksliniekus", "Ēlerte, Tava vieta ir mūsu pusē", "Mūziķi par deputātu, jā! Deputātu par mūziķi, diez vai!" un citus.

Akcijas dalībnieki protesta gājienā devās kolonnā pa četri un pie labās rokas piespraustu lapu ar Ēlertes ģīmetni. Gājiena laikā tika dziedātas dziesmas un izkliegti dažādi saukļi, piemēram, "Nedzen nākamo Purvīti purvā", "Atdodiet izglītībai paredzētu naudu", "Nākamo griežam galvu un rokas" un citus. Dažiem akcijas dalībniekiem līdzi bija arī sitamie instrumenti - bungas un šķīvji. Gājienu sākot no mākslas akadēmijas, akcijas dalībnieki pa ceļam uz valdības ēku uz brīdi pulcējās arī pie Raiņa pieminekļa, kur nodziedāja dažas dziesmas, un devās tālāk.

Protesta dalībniekus pie valdības ēkas uzrunāja arī Ēlerte, norādot, ka budžeta samazinājums mākslas skolām nebūs lielāks kā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārziņā esošajām augstskolām, un solot, ka cīnīsies par pēc iespējas mazāku griezienu.

"Galējais lēmums par budžeta samazinājumu vēl nav pieņemts, es apsolos darīt visu iespējamo, lai samazinājums KM pārraudzībā esošajās augstskolās būtu pēc iespējas mazāks," sacīja ministre. Savukārt protesta akcijas dalībnieki aktīvi pauda viedokli, ka nevajadzētu vispār neko samazināt, bet, ja tas tomēr jādara, grieziens nedrīkst būt lielāks par 10 tūkstošiem latu.

Pēc Ēlertes runas beigām no akcijas dalībniekiem izskanēja arī aicinājums atlaist Saeimu. Protesta dalībnieki sauca ārā arī premjeru Valdi Dombrovski ("Vienotība"), kurš gan uz aicinājumu neatsaucās.

Akcijā piedalījās arī daži Antiglobālistu biedrības pārstāvji, kuri izmantoja iespēju, lai dalībniekiem dalītu viņu idejas vēstošos bukletus.

Īsi pirms plkst.11 gājiena dalībnieki sāka izklīst, atstājot pie valdības ēkas krustā sistu izbāzeni, kuru rotāja uzraksts "Mākslas akadēmija". Protesta gājienā piedalījās arī citu augstskolu studenti, piemēram, uz akciju atbalstīt biedrus bija ieradušies arī Latvijas Universitātes (LU) Bioloģijas fakultātes studenti, kuri turēja plakātu "Arī biologiem patīk māksla".

Jau vēstīts, ka pirmdien Latvijas Mākslas augstskolu asociācija rīkoja akciju, protestējot pret valdības iecerētajiem budžeta konsolidācijas pasākumiem, kas paredz arī budžeta vietu skaita samazināšanu Kultūras ministrijas pārraudzībā esošajās augstskolās.

Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors docents Andris Teikmanis aģentūru BNS informēja, ka mākslas akcijas „Pastaiga – 2” maršruts vedīs no Latvijas Mākslas akadēmijas līdz Kultūras ministrijai, bet pēc tam cauri Esplanādei līdz Ministru kabinetam.

Gājienā dodas Latvijas Mākslas akadēmijas, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Latvijas Kultūras akadēmijas pārstāvji un studenti.

Asociācija uzsver, ka samazinājums kultūras un mākslas augstākajā izglītībā faktiski nozīmē, ka šogad studijas par budžeta līdzekļiem sāks par 60% jeb 149 studējošiem mazāk nekā iepriekšējos gados.

Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte ("Vienotība") piektdien paziņoja, ka kultūras nozares trim augstskolām paredzētais finansējuma samazinājums ir lielāks nekā citām augstskolām, un tāpēc tas nav pieņemams. Ministre aicina visām augstskolām izstrādāt vienotu pieeju.

Jau ziņots, ka valdībā panākta vienošanās par budžeta konsolidācijas pasākumiem. Tie arī paredz no 1.septembra Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta izdevumus samazināt par 600 tūkstošiem latu, bet Kultūras ministrijas budžetu - par 400 tūkstošiem latu. To iecerēts paveikt, samazinot budžeta vietu skaitu augstskolās.

Pirmdien, 28.februārī, valdība skatīs alternatīvus budžeta konsolidācijas pasākumus.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas