Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

papildināta - ZRP ekonomiskajā programmā paredz nodokļu samazināšanu darbaspēkam

Zatlera Reformu partijas (ZRP) viens no tuvāko triju gadu mērķiem ekonomikā ir nodokļu samazināšana darbaspēkam, žurnālistiem ceturtdien pastāstīja viens no partijas programmas veidotājiem ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš sacīja, ka partijas ekonomiskās programmas viens no galvenajiem tuvāko gadu mērķiem ir samazināt nodokļu slogu strādājošajiem, palielināt nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), kā arī atcelt samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes. "Nodokļus slogs nodarbinātajiem mūsu valstī ir ļoti liels, viens no augstākajiem pasaulē," viņš atzina un piebilda, ka partijas programma paredz to samazināt par deviņiem procentpunktiem.

"Mērķis ir veidot taisnīgāku nodokļu maksāšanas modeli," teica Dombrovskis un piebilda, ka nodokļu sloga samazināšana darbaspēkam un vienlaicīgi citu nodokļu paaugstināšana veidos progresīvāku nodokļu politiku Latvijā.

Viņš paskaidroja – personas ar augstākiem ienākumiem parasti tos nesaņem tikai darba algas veidā, bet, piemēram, ienākumus gūst arī no dividendēm, taču, visticamāk, šiem cilvēkiem ir arī vairāk īpašumu, tāpat viņi maksā samazināto PVN likmi, tādējādi piedāvātie risinājumi būtu solis uz progresīvu nodokļu politiku un atslogotu tieši cilvēkus ar zemākiem ieņēmumiem. Vienlaikus partija piedāvā arī izveidot kompensācijas mehānismus, lai samazinātu PVN samazinātās likmes atcelšanas efektu maznodrošinātajiem.

Tāpat Dombrovskis norādīja, ka nākamo triju gadu laikā viens no partijas mērķiem ir fiskāli atbildīgas politikas veidošana. "Virzāmies uz fiskāli atbildīgu politiku. Ja runājam par nākamo gadu, tad esam par to, lai budžeta deficīts nākamgad nepārsniegtu 2,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Būtu svarīgi samazināt valsts parādu," viņš uzsvēra un minēja, ka svarīgi būtu samazināt recesijas sekas, rēķinoties, ka arī nākotnē valsti var piemeklēt recesija. Dombrovskis arī piemetināja, ka no 2013.gada būtiskas budžeta sadaļas tiks veidotas saskaņā ar "nulles budžeta" principiem.

Savukārt, lai tiktu ievērota fiskālā disciplīna, partijas plānos ir izveidot neatkarīgu institūciju, kas nodrošinātu fiskālās disciplīnas uzraudzību. "Politiķiem ir ļoti grūti izvairīties no vēlmes tērēt naudu, kad tā ir," klāstīja Dombrovskis un piebilda, ka minētajā institūcijā darbotos nozaru eksperti, kuri palīdzētu ar ieteikumiem veidot atbildīgu fiskālo politiku.

Vienlaikus Dombrovskis norādīja, ka, palielinot budžeta izdevumus, var valstī, piemēram, samazināt bezdarbu, taču, no otras puses, rodas budžeta deficīts un to var finansēt, tikai aizņemoties naudu.

Vēl viens no partijas īstermiņa mērķiem ir institucionalizēt dialogu starp uzņēmējiem un politisko varu. Tāpat partijas programma paredz pāriešanu uz tā saukto Austrālijas modeli, augstāko izglītību finansējot ar valsts ilgtermiņa kredītiem, kā arī mehānismus bezdarba samazināšanai un citus risinājumus, gan īstermiņā – triju gadu laikā –, gan ilgākā laika posmā.

Jau vēstīts, ka ZRP nodibināta 23.jūlijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas