Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

papildināta - ZZS uz Kristovska izteikumiem reaģē, prasot budžetu pirms vēlēšanām

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kura valdībā pārrauga labklājības sfēru, kategoriski iebilst pret _Vienotības _līdera  Ģirta Valda Kristovska ideju meklēt pusmiljarda latu ietaupījumu pensijās, pabalstos un skolotāju algās. Līdz ar to ZZS aicina premjeru un finanšu ministru atbalstīt ZZS iniciatīvu, veicot izmaiņas likumā par budžeta un finanšu vadību, un noteikt, ka arī Saeimas vēlēšanu gadā valsts budžeta likumprojekts jāiesniedz Saeimā līdz 1.oktobrim un tas jāpieņem jaunajai Saeimai.

Par to žurnālistiem pēc ZZS valdes sēdes šodien paziņoja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Līdz šim prasībā par budžeta projekta iesniegšanu Saeimā pirms vēlēšanām līdz 1.septembrim bija vienojušās opozīcijas partijas LPP/LC un Tautas partija.

Ģ.V.Kristovskis, atbildot uz laikraksta Diena izdevuma SestDiena jautājumu par to, kur ņems pusmiljardu, kas jāsamazina nākamā gada valsts budžetā, ja nāks pie varas, teicis: "Būs jāskatās uz sfērām, kurās ir nauda." Uz papildjautājumu, kuras ir tā sfēras, politiķis atbildējis: "Viena no iespējām ir progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieviešana, bet tas dotu, maksimums, 50 miljonus latu. Tad vēl atliek eksporta atbalsts, VID darba efektivizācija, monopolu peļņas ierobežošana un, lai kā negribētos, sociālā joma." "Pensijas, pabalsti un skolotāju algas," precizējis Ģ.V.Kristovskis. Atbildot uz SestDiena jautājumu: "Jūs mazināsiet pensijas?", viņš stāstījis: "Tā būtu jāsauc par aizņemšanos. Mēs naudu no šīm grupām varētu aizņemties." "Tiks izlaistas obligācijas, un vēlāk cilvēki to naudu varēs atgūt," solījis politiķis.

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) pirmdien šos izteikumus vērtēja kā "dīvainus". "Ja Vienotība tādā veidā domā, lai domā, mēs [ZZS] tā nedomājam. Mums jau ir bijis pietiekami daudz Satversmes tiesas lēmumu par pensijām, tādēļ, kāda aizņemšanās no pensionāriem? Kristovska izteicieni ir pietiekoši dīvaini," teica U.Augulis. ZZS sadarbības partnera Latvijai un Ventspilij līderis Aivars Lembergs žurnālistiem pēc ZZS valdes sēdes izteicās, ka šīe Ģ.V.Kristovska izteikumi grauj valdības stabilitāti. Vienlaikus viņš "nekādā gadījumā" nepieļāva, ka ZZS varētu apsvērt iziešanu no Valda Dombrovska (JL) valdības. Viņaprāt, Ģ.V.Kristovska izteikumi liecina, ka Vienotība plāno pēc vēlēšanām samazināt pensijas, pabalstus un algas.

Ģ.V.Kristovskis ir Vienotības valdes priekšsēdētājs, viņš apvienībā pārstāv Pilsonisko savienību. Vēl apvienībā ir Sabiedrība citai politikai (SCP) un Jaunais laiks (JL). SCP līderis Aigars Štokenbergs bija kritisks par Ģ.V.Kristovska ideju. "Tāda "aizņemšanās" nav attaisnojama ne no taisnīguma, ne budžeta veidošanas principu viedokļa. Tā nesamazina budžeta deficītu. SCP uzskata, ka krīzes smagums jāuzņemas bagātajiem," svētdien norādīja A.Štokenbergs. Savukārt JL līdere Solvita Āboltiņa sestdien, lūgta komentēt, vai šī ideja uzskatāma par Vienotības kopīgo pozīciju, atbildēja, ka vēl nav izlasījusi interviju SestDienā.

Premjers V.Dombrovskis pirmdien, izvaicāts par šo tēmu, bija atturīgs komentāros un izvairījās no konkrētām atbildēm, norādot, ka valsts budžeta izstrādes grafiks jau ir zināms.

Vēlāk A.Brigmanis precizēja, ka ZZS negrasās iniciēt likuma grozījumus, lai budžets būtu jāiesniedz 1.oktobrī, bet tikai aicina premjeru par to izšķirties un lēmumu atstāj viņa ziņā. ZZS savu pozīciju budžeta jautājumā mīkstināja pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes, kurā partijas panāca kompromisu par ministru kandidātu virzīšanu vakantajiem amatiem.

(pievienota pēdējā rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas