Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Par kļūdas pieļaušanu matemātikas eksāmena veidošanā nevienu nesodīs

Drukas kļūda 12.klašu centralizētajā matemātikas eksāmenā, kas radīja apjukumu daudziem skolēniem, radās tehniskajā eksāmena sagatavošanas posmā, nevis satura izstrādes stadijā, secinājis Valsts izglītības satura centrs (VISC).

Tā pārstāve Kristīne Ilgaža stāsta, ka neviens no darbiniekiem sodīts netiks: “Tādās kategorijās mēs neizmeklējam. Mūsu uzdevums ir novērst, lai nekas tāds neatkārtotos nākamajos gados, nevis atrast vainīgo, kas kļūdu ir pieļāvis.”

Jau vēstīts, ka šī gada matemātikas eksāmens vidusskolas beidzējiem kļuva par pirmo, kurā konstatēta kļūda. Tā tika atklāta 23. uzdevumā, tur vienam burtam iztrūka indekss. Normatīvi paredz, ka šādos gadījumos uzdevums netiek vērtēts.

Taču, kā aģentūrai LETA stāstīja Limbažu 3.vidusskolas direktora vietniece mācību darbā Gunta Suhanova, drukas kļūda radīja apjukumu skolēnos. Pirmie to pamanīja tieši viņi, jo nesaprata uzdevuma nosacījumus. "Uzreiz par kļūdu informēju direktoru, kurš sazinājās ar Valsts izglītības un satura centru un noskaidroja, ka patiešām uzdevumā ir ieviesusies drukas kļūda un šis uzdevums skolēniem nav jārēķina. Par to informējām skolēnus, taču zālē valdīja apjukums," atzina direktora vietniece.

Arī Ziemeļvalstu ģimnāzijā, drukas kļūdu eksāmenā pirmie pamanīja skolēni. "E-pasts ar paziņojumu, ka eksāmena 23.uzdevums nav jārēķina, skolā tika saņemts plkst. 10.41. Skolēni šo ziņu uztvēra ar vieglu smaidu, dažs to jau bija izrēķinājis, vēl kāds atviegloti nopūtās," stāstīja direktore Dzintra Kohva.

Eksāmenu ar kļūdu saņēma pilnīgi visi 26 403 pēdējo klašu skolēni. “Nevaru ļoti sīki stāstīt eksāmenu sagatavošanas procesu, bet tā bija tehniska kļūda, tā tika pieļauta tehniskajā sagatavošanas posmā,” uzsver K.Ilgaža. Vairāk nekādu problēmu šī gada eksāmenos nav bijis.

Visi centralizētie eksāmeni jau ir notikuši, piektdien vidusskolēni kārto dabaszinību eksāmenu. Līdz pat 9.jūljam noteiktos laikos eksāmenus varēs kārot tie, kuri slimības vai citu attaisnojošo iemeslu dēļ nav tos likuši pirmajā reizē.

VISC nav saņēmis nevienu sūdzību, ka kāds eksāmens būtu “noplūdis” un tiktu tirgots. “Arī internetā nebija piedāvāts nopirkt,” apgalvo K.Ilgaža. Viņa to skaidro ar drošības pasākumiem, kas ar katru gadu tiek pastiprināti, un, iespējams, sabiedrības vērtību maiņu.

Valsts pārbaudes darbu laikā VISC darbojas anonīmais uzticības tālrunis. Skolēni zvanot pamatā vaicā par dokumentu iesniegšanas kārtību augstskolās un interesējas par uzdevumu atrisinājumiem un iespējamiem rezultātiem. “Piemēram, prasa - ja es esmu izpildījis pusi uzdevumu, vai es dabūšu B, C,D līmeni. Tie ir konstruktīvi jautājumi par lietu,” saka K.Ilgaža.

Centralizēto eksāmenu sertifikātus VISC izsniegs 15.jūlijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ārlietu ministrijā nomainīs valsts sekretāru

Līdzšinējais Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andris Pelšs kļūs par vēstnieku, bet viņa vietā plānots apstiprināt ministrijas valsts sekretāra vietnieku - politisko direktoru Andžeju Viļumso...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas