Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Prezidents neiekļauj Saeimas sēdes darba kārtībā vairākus strīdīgus likumprojektus

Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmdien nosūtījis vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V), kurā, pamatojoties uz Latvijas Republikas Satversmes 49.pantu, paziņo, ka 8.septembrī pulksten 9 tiek sasaukta Saeimas rudens sesijas ārkārtas sēde, kurā tiks izskatīti 47 likumu un lēmumu projekti, bet desmit likumprojekti nav iekļauti sēdes darba kārtībā, informēja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Prezidents nav iekļāvis Saeimas 8.septembra darba kārtībā Imigrācijas likuma grozījumus, kas paredzēja uzturēšanās atļauju ierobežošanu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma grozījumus, Pensiju likuma grozījumus, kas paredz saglabāt priekšlaicīgas pensionēšanās iespējas, jo Finanšu ministrija rosina tos skatīt 2012.gada budžeta kontekstā.

Netiks izskatīti arī Vienotā atalgojuma sistēmas likuma grozījumi, kas skar deputātu atlaišanas pabalstus, ko iesnieguši pieci Vienotības deputāti.

Darba kārtībā nav iekļauti Iepakojuma likuma grozījumi, kas paredz depozīta sistēmas ieviešanu atkritumiem. Likumprojektu iesnieguši pieci Zaļo un zemnieku savienības deputāti, bet vēl nav saņemti visi pieprasītie atzinumi.

Prezidents nav iekļāvis Saeimas sēdes darba kārtībā arī Satversmes grozījumus, kas paredz pārskatīt deputātu imunitāti kratīšanas un administratīvo pārkāpumu gadījumos. Prezidents uzskata, ka Satversmes grozīšanu šai atlaistajai Saeimai nebūtu jāveic. Šis grozījums, pēc prezidenta domām, varētu tikts iekļauts perspektīvā plānotajos Satversmes grozījumos par dažādām tēmām.

Darba kārtībā nav iekļauti arī Saeimas kārtības ruļļa grozījumi, ko pēc www.manabalss.lv priekšlikuma iesniedza Par labu Latviju frakcija. Likumprojekts paredz, ka ne mazāk kā 10 000 Latvijas pilsoņu un pastāvīgo iedzīvotāju ir tiesības, norādot savu vārdu, uzvārdu un personas kodu, iesniegt Saeimā kolektīvu iesniegumu, kas skar kādu likumdošanas ceļā izskatāmu jautājumu. Parakstus kolektīvajam iesniegumam var vākt arī elektroniski, ja tiek nodrošināta parakstītāju identifikācija un fizisko personu datu aizsardzības drošums.

Darba kārtībā nav iekļauti arī Saeimas kārtības ruļļa grozījumi, kas paredz atcelt gandrīz visus aizklātos balsojumus parlamentā. Lai nepārsteigtos un nepieņemtu sasteigtus lēmumus ar tālejošām sekām, to būtu jālemj nākošajai Saeimai un jāsaņem Konstitucionālo tiesību komisijas atzinums.

Prezidents nav iekļāvis Saeimas sēdes darba kārtībā arī Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumu. Pēc prezidenta domām, likums ir konceptuāli atbalstāms, tomēr ir būtisks Saeimas Juridiskā biroja iebildums, ka tā prasība par naudas uzkrājumu ieskaitīšanu kontā kredītiestādē vienā noteiktā laikā (uz 2012.gada 1.janvāra plkst.00.00 pēc Latvijas laika) varētu tikt vērtēta kā īpašuma tiesības ierobežojoša, pie tam šīs prasības izpilde ir saistīta ar papildu izdevumiem.

Darba kārtībā nav iekļauti arī Izņēmuma stāvokļa regulācijas paketes likumprojekti - panākta vienošanās, ka tos precizēs un tikai pēc tam lems var virzību.

Saeimas 8.septembra sēdes darba kārtībā ir iekļauti Meža likuma grozījumi, jo daudzi strīdīgie jautājumi tika noņemti. Tāpat ir iekļauti Jūrmalai svarīgie Tūrisma likuma grozījumi, lauksaimniekiem būtiskie Iedzīvotāju ienākuma nodokļa grozījumi, vairāki starptautiskie līgumi, NEPL pilnvaru pagarināšana, Saeimas vēlēšanu iecirkņu darba laika pagarināšana, deputātu dalības komisijās, Krimināllikuma grozījumi par partiju finansēšanas pārkāpumiem, kā arī ar Eiropas Savienības direktīvām saistītie likumprojekti, piemēram, Aizsardzības un drošības jomas likums un Ieguldījumi pārvaldes sabiedrību likuma grozījumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas