Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Prognozē Ušakova un Urbanoviča lomas samazināšanos SC

Saskaņas centra (SC) līderu loma varētu vājināties pēc neveiksmīgajām sarunām par iekļaušanos jaunajā valdībā, aģentūrai BNS pieļāva Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūta direktors Nils Muižnieks.

Lēmums SC atstāt ārpus valdošās koalīcijas un valdībā aicināt Nacionālo apvienību balsis varētu dot radikālajiem spēkiem, sarunā ar aģentūru BNS sacīja eksperts.

"Viens ir skaidrs, ka krievvalodīgie iedzīvotāji, kas balsoja par Saskaņas centru, būs ļoti vīlušies. Būs tādi, kas aicinās uz ārpusparlamentārām metodēm. Tas vājinās mērenos spēkus Saskaņas centrā, jo tas ir parādījis, ka viņu ceļš – iet uz kompromisu vēstures un citos jautājumos – nav nesis augļus. Tas varētu stiprināt radikālo spārnu," teica Muižnieks.

Viņaprāt, atstājot SC ārpus valdošās koalīcijas, ir palaista garām iespēja, kas tik drīz atkal nenāks. Evolūcija vēstures jautājumos esot bijusi strauja, kas izraisīja neizpratni SC vēlētājos, kā arī izskanēja diezgan asa atsevišķu Krievijas mediju kritika.

"Saskaņas centrā var iezīmēties liela spriedze. Daļa teiks – ja mēs tiešām gribam ieiet nākamajā valdībā, mums ir jāatbrīvojas no Sociālistiskās partijas, lai gan par vēstures jautājumiem ne jau šī partija ir bijusi aktīvākā, tas ir Nikolajs Kabanovs, par ko neviens nerunā. Spriedze Saskaņas centra iekšienē varētu vājināt pozīcijas tiem, kas teica, ka varam iet uz sarunām, ka varam iet šo ceļu un iziet uz kompromisiem. Nila Ušakova un Jāņa Urbanoviča kunga pozīcijas ir stipri novājinātas, tas liek uzdot jautājumu, kas tad notiks tālāk un kādi spēki ņems virsroku," norādīja Muižnieks.

Savukārt politologs Kārlis Daukšts prognozēja, ka pēc lēmuma atstāt apvienību ārpus koalīcijas SC ieņems agresīvāku pozīciju.

"Jā, es domāju, ka tagad viņu pozīcija ir, lai viņi saglabātos vispār. Viņiem faktiski ir divējāda problēma, proti, viņu solījumu pildīšanas problēma, otrkārt, neiekļūšana varā nozīmē tādu bīstamu partijas eksistences problēmu un vienlaicīgu pašu neapmierinātību," klāstīja Daukšts.

"SC darbošanās opozīcijā radikalizēs visu sabiedrības spektru. Radikalizēs gan no tā saucamo krievu puses, gan latviešu puses. Jebkura darbība tiks vērtēta caur šo pretstatu prizmu, lai arī tā būs racionāla," viņš piemetināja.

Atbildot uz jautājumu par Krievijas skatījumu uz to, ka apvienība SC arī turpmāk darbosies opozīcijā, politologs sprieda, ka tā ārēji izturēsies mierīgi. "Teiksim tā – pa diplomātiskajiem ceļiem tas ir normāls process, nekas briesmīgs nav noticis, taču masu medijos parādīsies ļoti daudz negatīvu un klaji antilatvisku vērtējumu."

Jau ziņots, ka Zatlera Reformu partija (ZRP) un Vienotība pirmdien vienojušās koalīcijā aicināt Nacionālo apvienību, līdz ar to opozīcijā atstājot no apvienības SC un Zaļo un zemnieku savienības ievēlētos deputātus.

Abas partijas aicinās Valsts prezidentu Andri Bērziņu par premjeru virzīt Vienotības premjera amata kandidātu un pašreizējo valdības vadītāju Valdi Dombrovski.

Visu triju partiju pārstāvji arī parakstīja kopīgu vienošanos par reformu un tiesiskuma valdības izveidi.

Vienotības, ZRP un Nacionālās apvienības koalīcijai Saeimā būs 56 balsis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas