Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

PS: pagarinot mācību gadu, iespējams ietaupīt

Pilsoniskā savienība ir pārliecināta, ka vienlaikus pagarinot mācību gadu un pagarinot arī Ziemassvētku brīvlaiku, ir iespējams ietaupīt nopietnus finanšu līdzekļus, kurus ziemā skolas patērē apkures un elektroenerģijas rēķinu samaksai.

Rīgas domes deputāts Jānis Mārtiņš Zandbergs uzskata, ka mācību gadu var pagarināt līdz 20. jūnijam un aicina diskutēt arī par to, ka skolās mācības varētu sākties jau 20. augustā. Savukārt Ziemassvētku brīvdienas varētu būt no 15. decembra līdz 15. janvārim. Tādējādi tiktu ietaupīta nauda rēķinu samaksai, jo gada aukstākajā un tumšākajā laikā apgaismojums skolās vispār nebūtu vajadzīgs, bet apkure strādātu tikai dežūrrežīmā.

Pagarinot mācību gadu un arī Ziemassvētku brīvdienas, varētu ietaupīt vairākus miljonus latu, ir pārliecināts J.M.Zandbergs.

Izglītības un zinātnes ministrija šobrīd apkopo viedokļus par to, vai Latvijā nepieciešams mainīt skolas laika sākumu un mācību gadu beigu datumus. Tādējādi ministrija cer atrisināt skolēnu nodarbinātības problēmu vasarā un veidot sabansētu saturu, norādīja ministrijas preses centrā. Lai arī viedokļi tika gaidīti līdz septembra sākumam, apspriešana par šo tematu ir pagarināta, jo šobrīd saņemtas maz atsauksmes.

Mācību gads Latvijā ierasti sākas 1.septembrī, tad ir rudens brīvdienas (1 nedēļa – oktobra beigās), Ziemassvētku brīvdienas (2 nedēļas) un pavasara brīvdienas (1 nedēļa – Lieldienu laikā). Izglītības iestāde patstāvīgi pieņem lēmumu par vienu nedēļu ilgām papildu brīvdienām 1.klases skolēniem.

Starptautiskā salīdzinājumā Eiropas valstīs vidēji mācību gada garums ir 180 – 182 mācību dienas. Latvijā 2008./2009.mācību gadā ir 169 mācību dienas. Aptuveni tikpat garš mācību gads ir arī Igaunijā, Lietuvā, Kiprā, Somijā, Grieķijā, Itālijā, Maltā, Portugālē. IZM norāda, ka Somija un Igaunija starptautiskajos salīdzinošajos izglītības pētījumos parāda ļoti augstus skolēnu sasniegumus.

IZM piedāvā - pagarināt mācību gada garumu Latvijā par divām nedēļām – vai nu divas nedēļas jūnijā, vai divas augusta nedēļas.

Augusta vidū mācību gads sākas Dānijā, Somijā, Norvēģijā, Lihtenšteinā, Skotijā. Ja arī Latvijā mācību gads sāktos augusta vidū, tas pagarinātos par 10 dienām, bet vasaras brīvlaiks saīsinātos līdz 11 nedēļām (77 dienas) līdzšinējo 13 nedēļu vietā (92 dienas).


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

Priekšlikumi un informāciju par mācību gada garumu citviet Eiropā. IZM mājas lapa

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas