Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Reizniece-Ozola pasniedz atzinības rakstus nodokļu reformas autoriem

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) trešdien Finanšu ministrijas (FM) rīkotajā konferencē Nodokļu maksātāju forums 2017 apsveica nodokļu reformas autorus. FM goda rakstu par darbu nodokļu reformas izstrādē saņēma Latvijas Darba devēju konfederācijas viceprezidents, AS Latvijas Finieris padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis. Tāpat FM goda raksti tika pasniegti Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes uzņēmumu asociācijas vadītājam Vilnim Rantiņam un domnīcas Certus vadītājam, ekonomistam Vjačeslavam Dombrovskim.

FM atzinības raksti par darbu nodokļu reformas izstrādē tika pasniegti Latvijas Komercbanku asociācijas ombudam Aivaram Graudiņam un PricewaterhouseCoopers Latvija vadošajai partnerei Zlatai Elksniņai-Zaščirinskai.

FM pateicības raksti tika pasniegti KPMG Baltic direktorei Ilzei Bergai, Latvijas Nodokļu maksātāju tiesību asociācijas vadītājai Danai Muceniecei, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Politikas daļas vadītājai Ilzei Peipiņai un uzņēmuma Tilde grāmatvedības sistēmu analītiķei Andai Ziemeli.

Jau ziņots, ka Saeimas šā gada 28. jūlijā galīgajā lasījumā pieņēma nodokļu reformas likumus, paredzot virkni būtisku izmaiņu, kas tiks īstenotas no nākamā gada.

Apjomīgākās izmaiņas paredzētas likumā par Iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN). Likuma grozījumi paredz no nākamā gada 1.janvāra ieviest diferencēto IIN likmi. IIN likme gada ienākumiem līdz 20 000 eiro paredzēts noteikt 20% apmērā, ienākumiem līdz 55 000 eiro - 23%, bet ienākumiem virs 55 000 eiro - 31,4%.

Būtiski grozījumi veikti arī likumā Par valsts sociālo apdrošināšanu. Likuma grozījumi nosaka, ka sociālās iemaksas tiek palielinātas par vienu procentpunktu. Tāpat likuma grozījumi paredz pienākumu veikt obligātās iemaksas no autoratlīdzības.

Nākamgad minimālo algu palielinās līdz 430 eiro līdzšinējo 380 eiro vietā. Tāpat nākamgad pieaugs maksimālais diferencētais neapliekamais minimums no līdzšinējiem 115 eiro uz 200 eiro, savukārt 2019. gadā tas būs 230 eiro, bet 2020. gadā sasniegs 250 eiro. Neapliekamais minimums pakāpeniski samazināsies atkarībā no ienākuma apmēra, un pilnībā to nepiemēros ienākumiem virs 1000 eiro mēnesī nākamgad, 1100 eiro - 2019. gadā un 1200 eiro mēnesī - 2020. gadā. Pensijām neapliekamo minimumu nākamgad paredzēts palielināt līdz 250 eiro mēnesī (patlaban 235), bet 2019. gadā līdz 270 eiro un 2020. gadā līdz 300 eiro mēnesī.

Ar grozījumiem Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā tiek paredzēts konceptuāli jauns uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) maksāšanas režīms. Jaunais UIN modelis paredz UIN maksāšanu atlikt līdz brīdim, kad peļņa tiek sadalīta vai citādā veidā novirzīta tādiem izdevumiem, kuri nenodrošina uzņēmuma turpmāku attīstību. Likuma grozījumi arī paredz, ka aprēķinātās dividendes turpmāk tiks apliktas uzņēmuma līmenī, piemērojot 20% likmi, t.i., fiziskās personas saņemtās dividendes netiks apliktas ar IIN.

Ar grozījumiem likumā Par akcīzes nodokli kompensēs nodokļu reformas ieviešanas rezultātā radušos nodokļu ieņēmumu zudumus. Likuma grozījumi paredz celt akcīzes nodokli degvielai, cigaretēm un alkoholam. kā rezultātā, piemēram, degvielas litrs sadārdzināsies par 4 līdz 5 centiem.

Grozījumi mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīmā strādājošajiem uzņēmumiem paredz saglabāt vienotu nodokļa likmi 15% apmērā no apgrozījuma, bet maksimālo apgrozījumu samazināt no līdzšinējiem 100 000 uz 40 000 eiro gadā. Izmaiņas arī paredz, ka mikrouzņēmuma darbinieks no 2019.gada 1.janvāra drīkstēs strādāt tikai vienā mikrouzņēmumā.

Top komentāri

latvietis
l
uzskatu Reiznieci par pilnīgi tukšu vietu ,kura neprot lietot mūsu naudu >bet tikai šķērdēt !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas