Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Skaistākās grāmatas noteiks konkursā «Zelta ābele»

Sācies gadskārtējais grāmatu mākslas konkurss Zelta ābele. Izraudzītas īpašas grāmatas, kuras gribas nosargāt — no pirkstu nospiedumiem, ielocītiem stūriem, no prusaku kakām, no pelējuma, no bērnu «šokopastas», galu galā — no nepietiekamas uzmanības un novērtējuma. Tās ir sevišķas grāmatas, kuras gribas turēt rokā tikpat saudzīgi kā pavisam mazu bērnu un ieostīt grāmatas tipogrāfijas krāsu, riskējot atstāt ne pārāk līdzsvarota tipa iespaidu.

Skaidri zinu, ka šādu «trako», Latvijā, paldies Dievam, nav nemaz tik maz. Tiešs apliecinājums šai mazliet iracionālajai skaistas grāmatas eiforijai, kas nav salīdzināma ne ar vienu citu kaifu, ir konkurss Zelta ābele 2009. Konkurss notiek 17.reizi. Savu dalību ar 2009.gadā iznākušajām grāmatām un kalendāriem bija pieteikuši 23 izdevēji ar 58 izdevumiem.

Konkursa pamatā ir ideja par grāmatu kā daudzu nozaru speciālistu veidotu mākslas darbu, kas atklāj grāmatas formas un satura vienotību. Konkursa rīkotāji uzskata, ka grāmatas noformējums atspoguļo sava laika māksliniecisko izpratni, poligrāfijas un papīra ražotāju iespējas. Šogad tajā piedalījās 19 izdevēji ar 38 izdevumiem. Žūrija astoņās kategorijās nominējusi 38 izdevumus, ko laiduši klajā 19 izdevēji — informē Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektore Dace Pugača.

Skaistākās aizvadītajā gadā izdotās grāmatas izvēlējās žūrijas vadītāja mākslas zinātniece Ingrīda Burāne kopā ar kolēģiem Ievu Bečeri, Anitu Dūdiņu, māksliniekiem Gitu Treici, Artu Ozolu-Jaunarāju, Alekseju Naumovu, Aivaru Sprūdžu, Inesi Kārkliņu un Rutu Svažu. Ko nozīmē skaista skaista grāmata? Ingrīda Burāne uzsver, ka «skaista ir ne tikai forma, bet arī saturs, un saturs ir amats». Grāmatu atlase un vērtēšana notiek trīs kārtās, izvētījot piedāvājumu pēc «1000 parametriem» — papīra biezums, nokrāsa, iesējums, vāka atbilstība saturam utt.utjpr. Bet pats svarīgākais ir grāmatas ideja, koptēls kā tāds. Katrs žūrijas veic individuālu darbu, tad tiek skaitīti punkti, bet tas nekad nenotiek mehāniski — norāda I.Burāne.

Balva par mūža ieguldījumu piešķirta Viesturam Grantam. Mākslinieks kopš 1952.gada darbojas grafikas laukā un devis lielu ieguldījumu Latvijas grāmatu vizuālajā kultūrā. Ilgus gadus strādādams izdevniecībā Liesma kā galvenais mākslinieks, V.Grants augstā līmenī pacēla poligrāfiskā un mākslinieciskā ansambļa kultūru. Mākslinieks ilustrējis vairāk kā 300 grāmatu. Viņa rokrakstu raksturo iejūtīga attieksme pret literārā darba autoru un arī lasītāju, respekts pret vēsturisko laikmetu, kā arī grāmatas stilistisko koptēlu. Īpaši tuva māksliniekam ir kokgriezuma tehnika.

Lasītāji tradicionāli par savu skaistāko grāmatu var balsot aptaujā portālā www.delfi.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ZELTA ĀBELE 2009

Dzeja: Almanahs Orbīta 5, mākslinieks Vladimirs Leibgams, izdevējs Orbīta; Laodzi, Dao un De kanons, mākslinieks Aleksandrs Busse, Neputns; Uldis Bērziņš, Saruna ar pastnieku, mākslinieks Juris Petraškevičs, Neputns; Sofokls. Trāhīnietes, mākslinieks Aleksandrs Busse, Zinātne; Aivars Neibarts, taureņkaraļvalstība, māksliniece Inga Ģibiete, Neputns.

Proza: Nora Ikstena, Amour fou, māksliniece Elita Šica-Vāvere, Dienas Grāmata; Rjūnoske Akutagava, Stāsti, mākslinieks Aigars Ozoliņš, Jāņa Rozes apgāds; Maira Asare, Sieviešu zona, mākslinieki Sarmīte Māliņa, Jānis Esītis, Dienas Grāmata; Tālis Vaidars, Anta Rugāte, Ceļā uz drāmu... Ceļā ar drāmu..., māksliniece Inguna Lauce, INDEXi; Lauris Gundars, Dramatika jeb Racionālā poētika, mākslinieki Ingūna Elere, Elīna Pavlovska, Ilze Kalnbērziņa-Prā, Tatjana Raičiņeca, Darbnīcas.

Dokumentālie izdevumi: Inga Jēruma. Ivars un Maija. 100 gadi dokumentālajā kino, māksliniece Zane Ernštreite, Neputns; Māra Zālīte. To mēs nezinām. Sarunas ar Imantu Ziedoni, mākslinieki Sarmīte Māliņa, Oskars Stalidzāns, Dienas Grāmata; Līga Blaua. Džema Skulme. Nospiedumi, mākslinieks Arnis Rožkalns, Jumava; Havjers Garsija, Gatavots a la mexicana, mākslinieki Havjers Garsija, Iveta Zāģere, Jāņa Rozes apgāds.

Bērnu un jaunatnes grāmatas: Juris Zvirgzdiņš. Lāča Bruņa medības, māksliniece Ūna Laukmane, ilustrācijas Reinis Pētersons, Liels un mazs; Ieva Samauska. Pilsēta no A līdz Z, māksliniece Gundega Muzikante, Annele; Inese Zandere, Karalis Ezis, Ūna Laukmane, ilustrācijas Laima Eglīte, Liels un mazs; Žaks Frīnss, Skolotājs Jāps var visu, māksliniece Ūna Laukmane, ilustrācijas Edmunds Jansons, Liels un mazs; Inese Zandere, Latviešu zvēri, ideja un režija Mārtiņš Grauds, mākslinieki Rūta Briede, Artis Briedis, Liels un mazs.

Zinātniskās grāmatas: Imants Lancmanis, Rundāles pils, māksliniece Inese Hofmane, Jumava; Dzelzceļi Latvijā, mākslinieks Jānis Jaunarājs, Jumava; Irēna Bākule, Arnis Siksna, Rīga ārpus nocietinājumiem, mākslinieki Zigmunds Lapsa, Sandijs Ruļuks, Neputns; Zaiga Gaile, līdzautori Inta Dišlere, Daiga Veinberga, Rūmenes muiža, mākslinieks Ainārs Gaidis, dizains Zaigas Gailes birojs, aģentūra Due, Zaigas Gailes birojs, Rūmenes muiža.

Uzziņu literatūra: Elmārs Tannis. Brīnišķīgas receptes.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas