Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Uz iepakojumiem vairs nedrīkstēs rakstīt - piena produktu izstrādājumi

Sākot ar 2012. gada 1. septembri, piena produktu nosaukumos uz to iepakojumiem vārdu „izstrādājums” nedrīkstēs lietot kopā ar piena produkta nosaukumu, to paredz Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātie Ministru kabineta (MK) noteikumi, ko valdība apstiprināja 1. februārī, portālu _Diena.lv _informēja ministrijā.

Līdz šim vārdu „izstrādājums” pievienoja piena produkta nosaukumam, ja tam ražošanas procesā pievienoja augu taukus. Eiropas Komisijas (EK) Padomes Regula nosaka, ka piena produkti ir produkti, kuros nevienu no pievienotajām vielām vai sastāvdaļām neizmanto, lai pilnībā vai daļēji aizvietotu kādu no piena sastāvdaļām, tai skaitā piena taukus.

Līdz ar to piena produktiem, kuriem ir pievienoti augu tauki, nedrīkst lietot piena produktu nosaukumus. “Piemēram, ja krējumā piena tauki tiek aizvietoti ar augu taukiem, kas ir plaši izplatīta prakse, tad, nosaucot to par „krējuma izstrādājumu”, tiek pārkāptas prasības par aizsargāto piena produktu apzīmējumu lietošanu, jo šajā nosaukumā ir lietots apzīmējums „krējums”,” portālam norādīja ZM.

Regulā noteikti arī piena produktu aizsargājamie nosaukumi, piemēram, krējums, siers, sviests u.c. Aizsargātos nosaukumus nedrīkst izmantot, nosaucot produktus, kas pēc sastāva neatbilst piena produkta aprakstam. Tādējādi šobrīd produktam, ko sauc, piemēram, par krējuma izstrādājumu, būs jālieto kāds cits nosaukumus, kura sastāvā nedrīkstēs būt vārds „krējums”.

Līdz 2012. gada 1. septembrim pašiem ražotājiem būs jāievieš jauni to produktu nosaukumi, kuros kāda piena sastāvdaļa tiek aizvietota ar citu sastāvdaļu un, sākot ar šo datumu, uz produkta iepakojuma nedrīkstēs parādīties piena produkta nosaukums, ja tam ir pievienoti augu tauki.

MK noteikumus Nr.97 „Noteikumi par klasifikācijas, kvalitātes un marķējuma prasībām piena produktiem un saliktiem piena produktiem” valdība apstiprināja šā gada 1. februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas