Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Zemnieku saeima: Esam pataisīti par grēkāžiem

"Situācijā, kad Finanšu ministrija aizliegusi izmantot atlaides dīzeļdegvielai, esam pataisīti par grēkāžiem,"  norādīja organizācijas Zemnieku saeima (ZSA) pārstāvji.

Kā ziņots, vakar Finanšu ministrija paziņoja, ka zemnieki, kas nolems doties palīgā sniega izvešanā un seku novēršanā, degvielu ar akcīzes atvieglojumu izmantot nevarēs. To, vai tiek ievērots šis nosacījums, īpaši kontrolēs Valsts Ieņēmumu dienests. Likumdošana paredz, ka akcīzes nodoklis nav jāmaksā par degvielu, kuru izmanto tikai lauksaimniecības darbos, un sniega izvešana uz to neattiecas, tāpēc zemnieki nevarēs izmantot degvielu, kas pirkta ar atlaidēm,  skaidroja Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis, akcentējot, ka nepieciešamo degvielu zemniekiem var nopirkt arī pašvaldība, kurai palīgā tie dodas.

"Jau pirms piedāvājām domei palīdzēt izvest no Rīgas sniegu, bija skaidrs, ka lauksaimnieki izmantos akcīzes degvielu. Citādāk nemaz nedrīkst būt, un citus variantus nemaz nepieļaujam. Tikai nezin kāpēc Finanšu ministrija, pirms kādam ko jautāt, publiski lauksaimniekus atkal pataisa par grēkāžiem, diemžēl tāda ir pateicība. Visā Latvijā šajā ziemā pašvaldības nespēj iztikt bez lauksaimnieku palīdzības. Zemnieki par simboliskām cenām piedāvā savus pakalpojumus sniega tīrīšanā, jo pašvaldībām bieži vien nav arī nepieciešamās tehnikas. Daudzi lauksaimnieki pašvaldībām palīdz ar strāvas ģeneratoriem, palīdzēja ar ūdensapgādi ciematiem, slēdza klāt ģeneratorus un sūknēja ūdeni. Ja ir jāpalīdz, tad jāpalīdz, un neviens lauksaimnieks jau neskatījās, vai ir nakts vai Vecgada vakars," norādīja ZSA pārstāvji.

Savukārt vakar zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) valdības ārkārtas sēdē problēmu aktualizēja, aicinot atbildīgos dienestus tik strikti šīs normas nekontrolēt, jo tas var mazināt zemnieku iesaistīšanos sniega izvešanā. Premjers Valdis Dombrovskis (V) arī atgādināja, ka ir uzdots pastiprināti uzraudzīt akcizētās degvielas apriti, jo līdz šim konstatēti gadījumi, kad paši zemnieki negodprātīgi izmanto situāciju un veic degvielas tirdzniecību.

Jau ziņots, ka zemnieki būtu gatavi iet talkā sniega novākšanas darbos ne tikai Rīgā, bet arī citviet Latvijā, tomēr pagaidām nav aicināti to darīt, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina ZSA pārstāvji.

Kā ziņots, līdz piektdienai tiks sakārtotas formalitātes un no Rīgas sniegu palīdzēs izvest zemnieki ar savu tehniku. Patlaban zemnieki sāk organizēt biedrus, kuri ir gatavi ar savu tehniku līdzdarboties sniega izvešanā, kā arī tiek pārrunāts, kas būs atbildīgā institūcija no pašvaldības puses, organizējot un koordinējot zemnieku palīdzību.

"Zemnieki būtu gatavi iet palīgā ne tikai Rīgā, bet arī citviet Latvijā un par samaksu griezt kokus pie elektropārvades līnijām, attīrīt pieeju elektrolīnijām un darīt citas lietas. Tomēr pagaidām nav bijis piedāvājuma no "Latvenergo"," sacīja ZSA pārstāve Ilona Kuzmiča.

Savukārt AS "Latvenergo" Ārējo sakaru departamenta vadītājs Andris Siksnis norādīja, ka patlaban akūts ir speciālās tehnikas sagādes jautājums, ar pārējo lielu problēmu neesot.

"Galvenais ir profesionāla un kvalificēta darbība. Arī mūsu meistaru uzraudzība te ir obligāta. Speciālie dienesti un profesionāļi jau ir iesaistīti. Ja šāda gatavība ir no ZSA puses, lūdzu, reaģēsim uz piedāvājumiem mūsu "Sadales tīkla" reģionu nodaļās - tās jau ZSA vīri pazīst," sacīja Siksnis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas