Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Konkurences padome: taksometru skaitu Rīgā nosaka tirgus

Šobrīd eksistējošo taksometru firmu skaitu ir noteicis tirgus, un piedāvājums tajā sakrīt ar pieprasījumu, turklāt maksimālos tarifus taksometriem nosaka Rīgas dome. Tā paziņojusi Konkurences padome (KP), vērtējot Rīgas domnieku iniciatīvas “sakārtot” taksometru nozari, krasi samazinot taksometru kompāniju skaitu. Administratīvi iejaucoties tirgus spēku darbībā, piedāvājums tiktu mehāniski samazināts un rezultātā, saglabājoties pieprasījumam, varētu paaugstināties pakalpojumu cenas, lēš KP.

Diena.lv sacīja KP pārstāve Inita Kubanova, atsevišķu pakalpojumu sniedzēju nelikumīgu rīcību apkarošanai pašvaldībai ir pieejami citi rīki, tāpēc problēmas taksometru pakalpojumu tirgū nebūtu jārisina, bez konkrēta pamatojuma samazinot pakalpojumu sniedzēju skaitu – šāda rīcība ierobežotu konkurenci, kas normālos apstākļos patērētājiem nodrošina zemāku cenu un plašāku izvēli.

Tikmēr Rīgas domē jau tapuši virkne priekšlikumu, kā samazināt taksometru pakalpojumu skaitu pilsētā. Atgādinām, ka šis jautājums aktualizējās pēc jaunas taksometru kompānijas BalticTAXi ienākšanas tirgū. Uzņēmuma vadītājs Jānis Naglis pavēstīja, ka taksometra vadītājiem divas reizes uzbrukuši konkurenti – vienreiz pārdurot riepu, bet otrreiz apšaudot mašīnu. Vicemērs Ainārs Šlesers paziņoja, ka nepieļaus “takšu karus”.

Šobrīd Rīgas domnieki komiteju sēdēs sadarbībā ar Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociāciju un Latvijas Vieglo taksometru nozares darba devēju organizāciju piedāvājusi ieviest vienotu pārvadājumu tarifu, piešķirt pašvaldībām tiesības noteikt izsniedzamo licenču skaitu, lai regulētu taksometru daudzumu savā teritorijā,  ieviest taksometru vadītāju sertificēšanu un veikt vēl citus pasākumu. Paredzams, ka priekšlikumus izmaiņām Autopārvadājumu likumā un Ministru Kabineta noteikumos galīgajā variantā piedāvās Satiksmes departaments.

Satiksmes departamenta vadītāja vietnieks Jānis Zaržeckis Diena.lv pauda, ka jāveic modelēšana, kas notiek, ja limitē taksometru skaitu, jo pieredze rādot, ka tas pozitīvi ietekmētu pakalpojuma kvalitāti un cenu. Viņaprāt, vislabāk taksometru pakalpojumi šodien tiek sniegti Ņujorkā.

“Ir viedoklis, ka nevajag limitēt taksometru skaitu, lai to regulē tirgus, bet pasaulē esmu novērojis, ka vislētākie un visvieglāk pieejamie taksometri ir Ņujorkā. Tur diviem cilvēkiem ir lētāk paņemt taksi nekā braukt ar metro, jo 15 – 20 minūšu brauciens maksā 3 – 4 dolārus. Tad iedomājieties, mums jau iekāpt vien maksā Ls 1.50. To izdodas panākt, jo taksis visu laiku ir kustībā, ir limitēts taksometru vadītāju skaits. Ja takšu ir daudz, viņi visu dienu stāv rindā, gaida, kad būs klients un, kad beidzot viens iekāpj, tad tā uzprasa….,” stāsta J.Zaržeckis.

Savus priekšlikumus atseviški iesniegusi partija Jaunais laiks. Tostarp JL uzskata, ka jāizstrādā vienota vizuālā noformējuma prasības taksometriem Rīgā, bet Pašvaldības policijai sadarbībā Valsts policiju jāuzdod novērst neformālo taksometru stāvvietu sadalījumu Rīgas pilsētā.

Arī bijušais Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisija vadītājs, tagad Latvijas Automoto biedrības prezidents Juris Zvirbulis ir skeptisks, ka visu sakārtos tirgus. “Domāja, ka to visu noteiks dabīgā atlase un konkurence – cilvēks pieies pie rindas, redzēs pēdējā gada Mercedes, pēdējā gada Toyota, 20 gadīgu Opel un 30 gadīgu Volkswagen un, protams, ka izvēlēsies jaunākou auto, bet reāli dzīvē viņam nemaz tādas izvēles nav, lai arī noteikumi to paredz. Ar ko tas beidzās, to nodemonstrē gadījums Vecrīgā.”

Viņš uzskata, ka kritērijiem, izsniedzot liecences, jābūt trim – pakalpojuma kvalitāti varētu vērtēt pēc sūdzībām, automašīnām jāatbilst “mūsdienu vizuālajām prasībām”, kā arī jāievieš taksometru vadītāja sertifikācija. J.Zvirbulis uzskata, ka šiem kritērijiem šodien neatbilst lielākā daļa taksometru Rīgā, kuru skaits sasniedzis 74, ar kopējo taksometru skaitu - 1436 automašīnas.

Savukārt KP uzsver, ”ja uzņēmums nespēs nopelnīt, tas nepastāvēs, un, acīmredzot, esošais taksometru skaits attaisno savu eksistenci”. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas