Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Lāčplēša dienā sāks ziedojumu vākšanu Rīgas Brāļu kapu restaurācijai

Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fonds sadarbībā Nacionālajiem Bruņotajiem spēkiem un Rīgas Pieminekļu aģentūra 11. novembrī - Lāčplēša dienā - rīko ziedojumu akciju LTV1 programmā, kas veltīta Rīgas Brāļu kapu restaurācijai, portālu Diena.lv informēja Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fonda pārstāve Mirdza Stirna.

Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja ziedot  Brāļu kapu noslēdzošās sienas, kuras centrā paceļas Māte Latvija, restaurācijai. Projekta patrons ir Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš.

LTV1 tiešraidēs, kas sāksies plkst. 18.40 un pēc Panorāmas, plkst. 21.25, skatītājiem būs iespēja iepazīt vēsturiskus notikumus par to, kā radās Brāļu kapu veidošanas iecere un kā notika ansambļa celtniecība, kā padomju laikā vajadzēja nosargāt kultūras pieminekli un kā arī šodien Latvijā uzturēt dzīvu nacionālo varoņu ideju.

Akcijas laikā tiks stāstīts par Brāļu kapu atjaunošanas, uzturēšanas un restaurācijas darbiem. Tiešraidē piedalīsies vēsturnieki, mūziķi un sabiedrībā pazīstamas personas. Ikviens iedzīvotājs tiks aicināts, piezvanot uz numuru 90006480, ziedot vienu latu Rīgas Brāļu kapu atjaunošanas darbiem.

Restaurācijas pirmajā posmā paredzēts atjaunot Brāļu kapu noslēdzošas sienas, kurā uzstādīti Latvijas pilsētu, apriņķu vēsturiskie ģerboņi un četri senlatviešu karavīru tēli, kas simbolizē Latvijas novadus – Kurzemi, Zemgali, Vidzemi un Latgali, kreiso daļu. Aprēķināts, ka, lai restaurētu un atjaunotu noslēdzošas sienas kreiso daļu, izmaksas var sasniegt 74 000 latu. Restaurācijas gaitā šūnakmens plāksnes no sienas jānoņem, jāprotezē, jālīmē un jāliek no jauna kopā, stiprinot ar metāla stieplēm. Darbus paredzēts veikt no 2012. gada maija līdz oktobra beigām.

Fonds arī aicina pašvaldību vadītājus atbalstīt restaurāciju un piešķirt dotācijas 1000 latu apmērā, lai atjaunotu savas pilsētas vai novada ģerboni. Aicinājumam līdz šim atsaukušās divas pilsētas: Jelgavas dome jau ziedojusi ģerboņa restaurācijai, savukārt Gulbenes domes nākamā gada budžetā plānota dotācija šim mērķim.

Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fonds turpinās vākt ziedojumus, katru gadu vienai Brāļu kapu noslēdzošās sienas daļai, līdz visa siena būs restaurēta.  Visas sienas restaurācijai būs nepieciešami 350 000 līdz 500 000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas