Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Rīgas dome grozījumus budžetā plāno pieņemt mēneša laikā

Rīgas dome iecerējusi grozījumus pašvaldības budžetā pieņemt, vēlākais, līdz jūlija beigām vai augusta sākumam, pirmdien pēc tikšanās ar Rīgas domes Finanšu departamenta vadītāju Ilgu Tiknusi žurnālistiem sacīja Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Viņš gan pagaidām neatklāja, par cik iecerēts samazināt plānotos domes ieņēmumus, jo pašlaik vēl eksperti veic aprēķinus.

Ušakovs gan uzsvēra, ka prioritārās jomas pašvaldības budžeta grozījumos būs sociālā joma un izglītība. Viņš arī piebilda, ka plānots samazināt birokrātijas aparātu.

Rīgas mērs informēja, ka tikšanās laikā ar Finanšu departamenta vadītāju viņi pārrunājuši pilsētas ieņēmumus un to, par cik tie varētu samazināties, ņemot vērā gan ekonomisko situāciju, gan valdības rīcību. Ušakovs klāstīja, ka pašlaik domes institūcijas tikai veic aprēķinus, jo daudzas budžeta pozīcijas vēl nevar precīzi prognozēt.

"Mēs nevaram izmērīt, cik lielā mērā, piemēram, septembrī vai oktobrī būs pelēkās ekonomikas ietekme, kad privātie uzņēmumi sāks maksāt algas aploksnēs," teica Ušakovs.

Viņš uzsvēra, ka vispirms ir jāprecizē Rīgas domes ieņēmumu prognoze līdz gada beigām un tikai tad jārēķina, kā un ar kādām prioritātēm tiks samazināti izdevumi.

Ušakovs atzina, ka tas, ka pašlaik domes ieņēmumi pārsniedz plānotos, liecina tikai par to, ka Finanšu departaments iepriekš labi prognozējis īsto situāciju ekonomikā. "Viņi ņēma vērā datus, kas bija pesimistiskāki nekā tie, par kuriem runāja valdības līmenī, līdz ar to rezultāti atbilst reālajai situācijai, jo prognoze bija saskaņota pareizi," klāstīja Ušakovs. Viņš gan piebilda, ka krīze nav beigusies un vēl ir gaidāmas problēmas, tāpēc arī precīzi jāprognozē pašvaldības ieņēmumi līdz gada beigām.

Pagaidām Ušakovs nenosauca, kā tiks samazināti domes izdevumi, piebilstot, ka tas tiek rēķināts. Viņš atkārtoti uzsvēra, ka vispirms jātiek galā ar ieņēmumiem un tad jārunā par izdevumiem.

"Jebkurā gadījumā es varu apstiprināt, ka pie visiem apstākļiem prioritāte ir sociālā joma un izglītība," teica Ušakovs.

Viņš pastāstīja, ka pašlaik tiek gatavots plāns birokrātiskā aparāta samazināšanai un tiek arī aprēķināts, cik lielus līdzekļus domes administratīvais aparāts tērē pašlaik. Ušakovs gan norādīja, ka šogad šā plāna rezultāts būs tikai divu mēnešu ekonomija, jo ir jāmaksā atlaišanas pabalsti utt. Tāpat viņš atzina, ka plānotais birokrātijas apkarošanas centrs domē varētu sākt darboties jūlija beigās vai augusta sākumā.

Ušakovs pagaidām neatklāja, vai izdevumu samazināšana varētu skart pašvaldības investīciju programmu, norādot, viss, kas ir saistīts ar finansēm un cipariem, pašlaik tiek rēķināts un ka izdevumu samazināšana jāskatās kompleksi.

Rīgas domes priekšsēdētājs arī uzsvēra, ka domes darbu apgrūtina valdības haotiskā rīcība un atšķirīgās prognozes, kas vēlāk mainās - piemēram, iekšzemes kopprodukta krituma prognoze. Tādējādi domei esot jāpārbauda dati, kas tiek izmantoti, lai mēģinātu iegūt reālo prognozi.

"Mēs negribam mazināt budžetu ik pēc diviem mēnešiem. Mēs gribam uzreiz to izvērtēt, pieņemt lēmumu un normāli strādāt līdz gada beigām, sagatavojot jauno budžetu," teica Ušakovs.

Jau vēstīts, ka Rīgas domes sēdē trešdien, 1.jūlijā, par Rīgas mēru ievēlēts politiskās apvienības "Saskaņas centrs" pārstāvis Nils Ušakovs.

Viņš jau iepriekš izteicies, ka jaunajai domei viens no pirmajiem darbiem būs šā gada pašvaldības budžeta izdevumu samazināšana vismaz par 40 miljoniem latu. Pie budžeta samazināšanas plāna paredzēts strādāt divas trīs nedēļas, savukārt to īstenot iecerēts divu mēnešu laikā.

Apstiprinātajā 2009.gada budžetā Rīgas pilsētas pašvaldības kopējie ieņēmumi paredzēti 474,2 miljonu latu apmērā, tostarp pamatbudžeta ieņēmumi plānoti 429,55 miljoni latu apmērā, savukārt pašvaldības kopējie izdevumi iecerēti 496,8 miljonu latu apmērā, no kuriem 452,13 miljoni latu ir pamatbudžeta izdevumi.

Iepriekš domes Finanšu departaments prognozēja, ka Rīgas pamatbudžeta ieņēmumi šogad kopumā samazināsies vēl par 42,1 miljonu latu. Tādējādi Rīgas pamatbudžeta kopējie ieņēmumi 2009.gadā būs 387,4 miljoni latu, bet izdevumi - 410 miljoni latu. Budžeta deficīts saglabāts iepriekšējā līmenī - 22,6 miljoni latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas