Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Velorikšas brauc, kur grib

Velorikšu Vecrīgā kļūst arvien vairāk, un acīmredzamas kļūst ar tām saistītās problēmas - nav noteikts, kur šie transportlīdzekļi drīkst atrasties, neviens neregulē, kur tās brauc. Lielākā daļa no atbildīgajām institūcijām apgalvo, ka nav pamata veikt kontroles, ja nav saņemtas sūdzības. Tiesa, valsts sekretāru līmenī ir akceptēti grozījumi Ceļu satiksmes noteikumos, kas ļaus pašvaldībām regulēt, kur drīkst braukt ar rikšām un kur ne.

Pārsvarā pa Vecrīgu

Ne visi rīdzinieki ir priecīgi, ka velorikšu skaits vecpilsētā ar katru gadu pieaug. Paši velorikšu vadītāji lēš, ka to šosezon ir ap 50. Diena uzklausīja kādas rīdzinieces vērojumus, ka velorikšas brauc ļoti strauji, nerēķinās ar gājējiem, esot arī redzēts gadījums, ka puisis, kurš vada rikšu, dzer sidru, ar ko viņu uzcienājušas pasažieres. Kaļķu ielā, pa kuru brauc gandrīz visas velorikšas, situācija ļoti atšķiras atkarībā no dienas un stundas. Piektdienas pievakarē gājējiem jārēķinās, ka burtiski ik minūti vai nu pretī, vai no mugurpuses brāzīsies kāda rikša, turpretim pirmdienas pēcpusdienā posmā no Rātslaukuma līdz Aspazijas bulvārim Dienai izdevās sastapt tikai divas velorikšas, bet vakarā šajā posmā varēja saskaitīt jau 14 rikšu, tiesa, galvenokārt bez pasažieriem. Uzrunātais velorikšas vadītājs, kurš savu vārdu minēt nevēlējās, pastāstīja, ka visbiežāk pasažierus vadā pa Vecrīgu - gar Rātslaukumu, Doma laukumu, Pulvertorni. 15 minūšu brauciens vienam cilvēkam maksā Ls 2,50. Viņš noliedz, ka rikšas brauktu pārgalvīgi. Atkarībā no veiksmes ir no diviem līdz desmit braucieniem dienā, stāsta puisis, kurš reģistrējies kā pašnodarbinātais un nomā rikšu no kādas privātpersonas. Pasažieriem dodot čekus, jo policija kontrolējot, vai tos izsniedz. Par tūristiem Vecrīgā velorikšām nākas cīnīties ne tikai savā starpā, bet arī ar tūristu autovilcieniņu, kas četros vagonos par 3 latiem vizina aptuveni 35 minūtes, nodrošinot audiogidu vairākās valodās.

Ja nesūdzas, nekontrolē

Velorikšas līdz šim nav īpaši kontrolētas, jo nav saņemtas sūdzības. Vienīgā iestāde, kas veikusi reidu, ir Valsts darba inspekcija (VDI). Tās sabiedrisko attiecību speciālists Aivis Vincevs pastāstīja, ka pirms dažām nedēļām noticis reids un patlaban VDI izvērtē līgumus, ko velorikšu firmas noslēgušas ar darbiniekiem. To, vai velorikšu bizness darbojas saskaņā ar likumu, vajadzētu uzraudzīt Valsts ieņēmumu dienestam (VID), taču tā Sabiedrisko attiecību daļa sniedza atbildi, ka pārbaudes tiek veiktas tajos uzņēmumos, kuros pastāv augsts risks, ka nodokļi netiek maksāti pilnā apmērā. Pērn un šī gada pirmajā pusgadā kontroles pasākumi uzņēmumos, kuri sniedz velorikšu pakalpojumus, nav veikti, un neviena sūdzība nav saņemta. Rīgas domē pašreiz neviena institūcija neuzrauga velorikšas ne kā komercpakalpojumu veicējus, ne kā transporta pakalpojumu sniedzējus. Velorikšām nav jāreģistrējas domē un nav noteiktas ne vietas, kur tās drīkst stāvēt, ne maršruti, pa kuriem braukt. Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas vadītājs Vadims Baraņņiks (SC) uzskata, ka galvenais ir nodrošināt pārvadājumu drošību. RD Satiksmes departaments šā gada sākumā ir iesniedzis priekšlikumus Ceļu satiksmes noteikumu izmaiņām, un grozījumi tajos ir jau akceptēti valsts sekretāru sanāksmē. Turpmāk ar velosipēdu varēs pārvadāt pasažierus, taču tikai tādā gadījumā, ja šis transportlīdzeklis būs izgatavots speciāli tādam nolūkam. Šādu velosipēdu lietošanas nosacījumi un kustības maršruti būs jānosaka pašvaldībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas