Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Vides jomu saskalda gabalos

"Labi, mums ir pietiekami daudz iebildumu pret pašreizējo iestādes darbību, bet tas nenozīmē, ka ir jālikvidē visa nozare," tā Rīgas domes ieceri izbeigt vides departamenta darbību, tā funkcijas sadalot citām struktūrvienībām, komentē Vides aizsardzības kluba (VAK) viceprezidente Elita Kalniņa. Asākos iebildumus reorganizācijas pretinieki izsaka par dabas aizsardzības un apstādījumu saglabāšanas funkciju nodošanu attīstības departamentam un būvvaldei, kuri ir ienteresēti pilsētas apbūvē.

Savukārt idejas atbalstītāji pārmetumiem nepiekrīt un sola labāku plānošanas procesu, mazāk birokrātijas un finansiālu ietaupījumu. Otrdien par departamenta likvidēšanu lems Rīgas dome.

Reorganizācija ļautu ievērojami paātrināt būvniecības projektu saskaņošanu

Komiteju nelikvidēs

Ierosinājumu līdzekļu taupīšanas nolūkos apvienot vides un komunālo departamentu ar vienu nosaukumu — mājokļu un vides departaments — pērn izteica vicemērs Jānis Dinevičs (LSDSP). Viņaprāt, abu iestāžu funkcijas daudzviet pārklājas: "Departamenti joprojām diskutē, kura kompetencē ir kapsētas, diskutabla ir arī situācija atkritumu apsaimniekošanas jomā, līdzīgi ir ar ūdens apgādi un tīrības nodrošināšanu." Sākumā koalīcijas partneri bija pret apvienošanu, taču, budžeta situācijai kļūstot spiedīgākai, mērs Jānis Birks (TB/LNNK) lika izveidot darba grupu, kas piedāvāja departamentu likvidēt. Komunālajam departamentam paredzēts atdot projektu realizācijas, mājdzīvnieku uzskaites, gaisa aizsardzības, ūdeņu aizsardzības un rūpnieciskā piesārņojuma un atkritumu saimniecības funkcijas, savukārt attīstības departamentam — dabas aizsardzības un starptautisko projektu nodaļas, bet būvvaldei — vides inspektorus un apstādījumu saglabāšanas komisiju. Toties departamentu pārraugošo vides komiteju nav paredzēts likvidēt.

Gāze bez bremzes

"Jautājums ir par prioritātēm. Vai vide pašlaik Rīgā ir viena no prioritātēm vai pakārtota kanalizācijas cauruļu līmenim?" vaicā vides departamenta direktors Askolds Kļaviņš (LZP), uzskatot, ka jaunajā dalījumā vides problēmas departamentu vadītājiem nebūs primāras. Viņaprāt, īpaši tas attiecināms uz būvniecību: "Tāpat kā mašīnai ir gāze un bremze, sildīšana un dzesēšana, tāpat pretnostatījumam jābūt būvniecības procesā. Attīstības departamentam ir viens viedoklis, vides departamentam — cits. Tas ir dārgāk, bet labāk, lai jomas ir šķirtas." Arī E.Kalniņa uzskata, ka piedāvātais ir "absurds, jo būvniekiem vienmēr prioritāte būs būvēt, nevis veidot apstādījumus".

Pretējās domās ir vides komitejas vadītājs Dainis Īvāns (LSDSP). Viņaprāt, apvienošana nodrošinās, ka lēmumi tiks pieņemti kompleksi: "Esmu novērojis, ka vairāk par apstādījumu saglabāšanu uztraucas būvvalde, nevis apstādījumu saglabāšanas komisija." Būtiski paredzēts samazināt laiku projektu saskaņošanai. "Ja tagad vajadzīgs no pusgada līdz gadam, tad procesu var saīsināt pat līdz mēnesim."

Jāmeklē vadītājs

Likvidējot departamentu, šogad varētu ieekonomēt aptuveni 754,6 tūkstošus latu. Darbu zaudēs ap 113 cilvēku, taču reāli jaunu darbu vajadzēs meklēt 50 darbiniekiem, jo 63 pāries uz jaunveidojamo SIA Kapu pārvalde, norāda J.Dinevičs. Atlaistajiem būs nepieciešams apmēram 201 000 latu kompensācijām.

Mājokļa un vides departamentam tiks meklēts jauns vadītājs. Nelikumīga koku izciršana komunālā departamenta pasūtītās pelnu kapsētas vietā Mežaparkā bijis pēdējais piliens J.Dineviča neapmierinātībai ar departamenta direktoru Juri Kuzmu. Tādēļ viņu plānots no amata atbrīvot. Pēc vicemēra teiktā noprotams, ka jaunā departamenta direktors tiks meklēts starp komunālā departamenta darbiniekiem. "Tāda versija ir dzirdēta, ka Dinevičs grib iecelt savu cilvēku vadībā," saka opozīcijas deputāts Olafs Pulks (JL), kura vadītā frakcija vēl nav izlēmusi, vai otrdien atbalstīs reorganizāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas