Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Āboltiņa: Iedzīvotāju skaita pieaugums jāvairo, izstrādājot aktīvāku demogrāfijas politiku

Iedzīvotāju skaita pieaugums jāvairo ar aktīvāku demogrāfijas politiku, tāpat jāturpina valsts ekonomiskā attīstība, lai veicinātu iedzīvotāju atgriešanos Latvijā, trešdien žurnālistiem sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība).
Komentējot Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) publiskotos provizoriskos tautas skaitīšanas datus, kas liecina, ka Latvijas iedzīvotāju skaits kopš 2000.gada tautas skaitīšanas ir samazinājies par 13% – līdz 2,068 miljoniem iedzīvotāju, Āboltiņa izteica prieku par to, ka dati izrādījušies optimistiskāki, nekā prognozēts iepriekš, un valsts iedzīvotāju skaits pārsniedz divus miljonus.

Viņa gan norādīja, ka politiķu uzdevums ir turpināt iesāktos demogrāfijas politikas darbus, lai veicinātu augstāku dzimstību, tāpat jāplāno valsts ekonomiskā attīstība, lai mazāk iedzīvotāju tiektos doties prom no valsts un uz ārzemēm devušies Latvijas iedzīvotāji atgrieztos valstī.

Arī Valsts prezidents Andris Bērziņš sacīja, ka dati ir optimistiskāki, nekā izteikts iepriekš. Tie norāda uz reālo situāciju, no kuras izejot jārīkojas tālāk, lai arī nākotnē nodrošinātu "vismaz to līmeni, kāds tas ir pašlaik".

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") atzina, ka valdībai nopietni jāstrādā pie ekonomiskās situācijas uzlabošanas un jaunu darbavietu radīšanas, lai samazinātu iedzīvotāju aizbraukšanas tendenci, kā arī demogrāfiskās situācijas uzlabošanas, kas "lielā mērā arī ir valdības darba prioritārie virzieni".

Viņš teica, ka pirmās iniciatīvas jau tiek virzītas, lai provizoriski uz šā gada budžeta grozījumiem vai, vēlākais, uz nākamā gada budžetu tiktu paredzēts papildu finansējums bērnudārzu nodrošināšanai, pabalstu izlīdzināšanai posmam starp pirmo gadu pēc bērna piedzimšanas un brīdi, kad viņš sāk iet bērnudārzā.

Jau vēstīts, ka tautas skaitīšanā 2011.gadā Latvijā saskaitīti 2 067 887 iedzīvotāji, kas ir par 309 tūkstošiem jeb 13% mazāk nekā iepriekšējā tautas skaitīšanā 2000.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) provizoriskie dati.

Visvairāk iedzīvotāju skaits samazinājies Latgalē – par 21,1% un Vidzemē – par 17,5%. Savukārt Pierīgas reģionā iedzīvotāju skaits pieaudzis par 3,2%.

Tautas skaitīšanas galīgie rezultāti par iedzīvotāju skaitu valstī tiks publicēti tikai vasarā, kam sekos iedzīvotāju skaita pārrēķini atbilstoši tautas skaitīšanas rezultātiem.

Iepriekšējā tautas skaitīšana tika veikta pirms desmit gadiem.

Tautas skaitīšana norisinājās pērn no 1.marta līdz 10.jūnijam, kad iedzīvotāji varēja aizpildīt tautas skaitīšanas anketas internetā vai pie viņiem uz mājām nāca tautas skaitītāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē