Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Čakste: Izmaiņas TUA piešķiršanā negatīvi atspēlēsies pret Latviju

 Ierosinātās likuma izmaiņas, kas liegtu termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) piedāvāt Krievijas pilsoņiem, noteikti negatīvi atspēlēsies pret Latviju un tās ekonomiku, un tieši Latvijas pilsoņi par to maksās visdārgāk, uzskata Nordic Choice Hotels Baltics izpilddirektors un Latvijas pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes mazmazdēls Kārlis Čakste. 

"Ja šīs izmaiņas tiks ieviestas, tad, visticamāk, pēc pieciem gadiem varēsim skaitīt, cik esam zaudējuši darba vietu, iespēju un ārvalstu investīciju. Un ko mēs būsim ieguvuši? Manuprāt, gandrīz neko," brīdina Čakste. 

Viņš norāda, ka ierosinātās izmaiņas izslēgt Krievijas pilsoņus no TUA programmas nopietni iedragās nekustamo īpašumu tirgu uz ilgu, ilgu laiku, jo tieši šie klienti nodrošināja tirgus funkcionēšanu visā pēckrīzes periodā. 

"Nevienam investoram nepatīk nedrošība. Regulārās diskusijas un neskaidrība par to, kas turpmāk notiks ar TUA programmu, kopš 1.septembra ir apslāpējušas aktivitāti nekustamā īpašuma tirgū. Ierosinātās izmaiņas dramatiski samazinās aktivitāti dārgākajos nekustamā īpašuma tirgus segmentos, piemēram, Rīgas centrā un Jūrmalā.Prognozēju, ka darījumu skaits tajos gandrīz pilnībā apstāsies," saka Čakste. 

Viņš norāda uz vienkāršu ekonomikas likumsakarību - visām investīcijām konkrētā tirgū piemīt pozitīvs "multiplikatora" efekts. Līdzekļi, ko investors iegulda nekustamajā īpašumā, nonāk pie attīstītāja, kurš saņemto naudu vai nu iztērē, vai investē, kas attiecīgi rada papildu pieprasījumu tirgū un jaunas darba vietas. 

"Nekustamajā īpašumā veiktās investīcijas rada darbu un peļņas iespējas galdniekiem, arhitektiem, advokātiem, notāriem, bankām, mēbeļu, mājas preču, elektropreču un citiem mazumtirgotājiem. Nauda, ko saņem galdnieks, atkal tiek iztērēta vai investēta, lai radītu vairāk darba un naudas Latvijas ekonomikā. Ja nekustamo īpašumu tirgus apstāsies, tas ļoti negatīvi ietekmēs daudzus Latvijas ekonomikas sektorus," skaidro Čakste. 

Tā kā Latvijas iekšējie resursi ir ierobežoti, ir nepieciešamas ārvalstu investīcijas, lai īstenotu iepriekšminēto "multiplikatora" efektu," saka Čakste. "Kad par TUA sistēmu pastāstīju saviem draugiem Skandināvijā, visi piekrita, ka tas ir radošs un gudrs veids, kā ģenerēt ārzemju investīcijas. Daži cilvēki pat izteica zināmu skaudību par veidu, kādā Latvija ir spējusi piesaistīt ārvalstu investoru līdzekļus," piebilst uzņēmējs. 

Čakste domā, ka pastiprināta Drošības policijas kontrole pār TUA izsniegšanas procesu ir labs solis uz priekšu. Taču TUA noteikumu izmaiņām ir vienādi jāattiecas uz visu valstu pilsoņiem, un Drošības policijai būtu jāpārbauda visi, neatkarīgi no viņu valstspiederības. 

"Es principā nepiekrītu tam, ka tieši Krievijas pilsoņi rada īpašu apdraudējumu Latvijai. Ir absolūti nepareizi un pat bīstami teikt, ka vairāk nekā 142 miljoni cilvēku ir slikti tikai tāpēc, ka viņiem ir Krievijas pase. Spriežot pēc manas pieredzes, daudzi no Krievijas pilsoņiem, kuri vēlas pārcelties uz Latviju, ir intelektuāli spēcīgi, viņiem ir nauda un eiropeiska pieeja lietām, līdz ar to viņi var sniegt pozitīvu pienesumu Latvijai," uzsver Čakste. 

Vienlaikus Čakste atzīst, "ka ir personas, kas var būt nevēlamas savas kriminālās pagātnes dēļ vai tādēļ, ka iesaistītas apšaubāmā biznesā vai radikālās politiskajās kustībās, tomēr tam nav nekādas saistības ar šo personu nacionālo piederību. Gangsteri, teroristi un tamlīdzīgi tipa ekstrēmisti sastopami visā pasaulē. Cerams, ka Drošības policijas paplašinātās pilnvaras palīdzēs identificēt šīs nevēlamās personas un atturēs viņas no ierašanās Latvijā".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē