Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Dombrovskis: Klimata ietvaru pildīšana var iedzīt Latviju akmens laikmetā

Jaunās apņemšanās, kuras uzliek Eiropas Komisijas (EK) piedāvātais klimata un enerģētikas politikas ietvars laikposmam no 2020. gada līdz 2030. gadam, ir tik apjomīgas, ka ne vien negatīvi ietekmēs mūsu valsts un uzņēmēju konkurētspēju, bet var prasīt visai absurdus lēmumus.

Piemēram, lai sasniegtu iezīmēto emisiju samazinājumu, Latvijai varētu nākties aizliegt degvielas automašīnu izmantošanu, pārejot pilnībā uz velosipēdiem un elektromobīļiem. Tos pašus rādītājus var sasniegt, piemēram, pilnībā aizliedzot jebkuru mājlopu turēšanu un likvidējot attiecīgo lauksamniecības nozari.

Ir arī trešais variants - pilnībā aizliegt dabas gāzes izmantošanu mazajā enerģētikā - pilnībā aizliegt gāzes apkuri mājokļos un pāriet uz biomasas kurināmo absolūti visos dzīvokļos un mājās valstī.

Jau iepriekšējos gados Latvija ir būtiski (laika posmā no 1990. - 2013.gadam par 58,25 %)  samazinājusi savu emisiju apjomu un pašlaik ir viena no "zaļākajām" valstīm Eiropā un pasaulē. Emisijas apjoms uz vienu iedzīvotāju ir zemākais ES. Tāpēc nav samērojami uzlikt Latvijai tik ambiciozas prasības emisiju samazināšanai.

Turklāt ES nevar piedāvāt reālus kompensācijas mehānismus, lai mūsu uzņēmēju konkurētspēja nesamazinātos šo prasību dēļ. Eiropas fondi nākamajiem septiņiem gadiem jau ir sadalīti un ir naivi cerēt uz kādu papildu finansējumu. Savukārt, ja kā kompensāciju izskatītu nākamo plānošanas periodu, t.i. pēc 2020. gada, pie tādiem emisiju samazinājuma apjomiem teju visa ES nauda būtu jānovirza šim mērķim, atņemot to zinātnei, izglītībai, ekonomikai un ceļiem.

Gan kā ekonomikas ministrs, gan kā ekonomists nevaru piekrist šādam politikas ietvaram un uzskatu, ka Latvija nevar piekrist EK piedāvājumam. Attīstītām valstīm ir jāsper soļi, lai nepieļautu globālo sasilšanu, bet to nedrīkst darīt, iedzenot tādas valstis kā Latvija atpakaļ akmens laikmetā. Arī citas Eiropas valstis jau ir paudušas savas bažas un skepsi par klimata piedāvājumu.

Kā zināms, EK 2014. gadā nāca klajā ar piedāvājumu jaunam klimata un enerģētikas politikas satvaram laika posmā no 2020. gada līdz 2030. gadam. Tas paredz noteikt trīs ES līmeņa mērķus klimata pārmaiņu mazināšanas un enerģētikas jomā:

  • 40 % siltumnīcefekta gāzu (SEG)  emisiju samazinājums 2030. gadā, salīdzinot ar 1990. gada līmeni;
  • 27 % atjaunojamās enerģijas (AER) gala patēriņā;
  • 30% energoefektivitātes mērķis.

Eiropas Komisija SEG mērķi piedāvā sasniegt, nosakot dalībvalstīm individuāli saistošus nacionālos mērķus. Savukārt AER un energoefektivitātes mērķi tiktu noteikti ES līmenī, paredzot valstīm pienākumus izveidot vienotu nacionālo plānu šo mērķu sasniegšanai.

Prognozējams, ka mērķa izpilde uzliks papildu slogu atsevišķu nozaru komersantiem, t.sk., enerģētikas. Latvijas komersanti pēdējos gados jau ir īstenojuši dažādus modernizācijas pasākumus, nomainot novecojušās iekārtas pret jaunākām un efektīvākām iekārtām, kā arī pārejot no oglekļa intensīva kurināmā uz biomasu, kas nerada lielas emisijas. 

Top komentāri

beidz kūdīt
b
akmens laikmetā mūs var iedzīt vietējie politiķi. Kā tur ar to gāzi bija?????????????????
Būdā un muti ciet.
B
Ko tur tēlo un tielējas, ja Briseles lielkungi teica, tad jādara, vagari uzmanīs ispldi, ja ne ar pātagu pa muguru. Lauksaimniecību iznīcināt, ražošanu tāpat, gāzi aizliegt, lai bauri sēž pie skaliem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē