Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Jaunajā valdībā LTRK nevēlas redzēt Reiru

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) jaunās valdības finanšu ministra amatā nevēlas redzēt līdzšinējo ministru Jāni Reiru (Vienotība), turpretī ekonomikas ministra amatā uzņēmēji labprāt atkārtoti redzētu pašreizējo ministri Danu Reizniecei-Ozolu (ZZS).

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš aģentūrai LETA uzsvēra, ka uzņēmēju organizācija nākamajā valdībā nevēlas redzēt Reiru nevienā no amatiem, kas saistīti ar tautsaimniecību.

LTRK neapmierina Reira pieeja dialoga veidošanā ar uzņēmējiem, kā arī ministra saturiskie priekšlikumi. "Liela daļa ar biznesu saistīto jautājumu ir Finanšu ministrijas (FM) atbildība, bet visi šie jautājumi attīstās nepareizā virzienā. Valsts turpina nesamazināt izdevumus un turpina dzīvot uz parāda. FM darbakārtībā nav jautājuma par to, kā palielināt valsts budžeta ieņēmumus, attīstot ekonomiku," teica Endziņš.

LTRK vadītājs norādīja uz pozitīvu sadarbību ar iepriekšējo finanšu ministru Andri Vilku (Vienotība), ar kuru tika panākta vienošanās par nodokļu politiku. "Tas deva pozitīvus rezultātus, bet tagad esam atgriezušies situācijā, ka nodokļu sistēma ir un pārskatāmā laikā būs neprognozējama. Tas mazinās investīciju piesaisti un vietējo uzņēmumu izaugsmi. Latvijā ir nepieciešams spēcīgāks finanšu ministrs," uzsvēra Endziņš.

Savukārt LTRK vēlētos, lai Reizniece-Ozola turpinātu ieņemt ekonomikas ministres amatu. "LTRK biedru aptaujā ekonomikas ministre ieguva visaugstāko vērtējumu no visiem valdības locekļiem. Līdz ar to LTRK atbalsta Reiznieci-Ozolu ministres amatā," atzina Endziņš.

Pēc LTRK vadītāja domām, nākamajai valdībai ir jārisina trīs galvenās problēmas - demogrāfiskā situācija, dzīves līmeņa celšana un drošība. "Lai šīs problēmas risinātu, ir jādara viss, lai vairotu ieņēmumus, ko veicinātu eksportspējas celšana un cīņa ar ēnu ekonomiku," piebilda Endziņš.

Tāpat LTRK valdes priekšsēdētājs aicina nākamo valdību turēties pie Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (Vienotība) dotā solījuma vismaz reizi mēnesī rīkot diskusijas starp valdības pārstāvjiem un uzņēmēju organizācijām. "Ekonomisko izrāvienu nevar panākt bez cieša dialoga ar uzņēmējiem, jo politiķi un ierēdņi nevar zināt, kas uzņēmējiem ir vajadzīgs," sacīja Endziņš.

Jau ziņots, ka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) Ministru kabineta (MK) darbu novērtējusi ar 4,7 ballēm desmit ballu sistēmā, visaugstāko novērtējumu 5,65 balles dodot ekonomikas ministrei Reizniecei-Ozolai, bet viszemāko novērtējumu - 3,4 balles - finanšu ministram Reiram.

LTRK biedru aptaujā noskaidrojusi, ka 28,8% gadījumu uzņēmēji par Reira darbu devuši vienu balli.

LTRK Ministru prezidentes Straujumas darbu novērtējusi ar 3,6 ballēm, ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (Vienotība) darbu - ar 5,4 ballēm, aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa (ZZS) darbu - ar 4,98 ballēm, labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) darbu - 5,36 ballēm, zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) darbu - ar 5,3 ballēm, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) darbu - ar 4,17 ballēm.

LTRK tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) darbu novērtējusi ar 3,9 ballēm, iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (Vienotība) darbu - ar 4,9 ballēm, kultūras ministres Daces Melbārdes (VL-TB/LNNK) darbu - ar 5,6 ballēm, izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles darbu - ar 4,7 ballēm, bet veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) darbs novērtēts ar 4,9 ballēm.

Jau ziņots, ka Straujuma 7.decembrī paziņoja par demisiju. Viņa uzsvēra, ka ir noslēdzies viens posms un ir jānāk jauniem cilvēkiem ar jaunu enerģiju, ideju un pienesumu. Kā vēlamo kandidātu uz premjerministra amatu viņa nosauca iekšlietu ministru Kozlovski, uzsverot, ka tas ir viņas privātais viedoklis.

Taču intervijā Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā iekšlietu ministrs teica, ka viņš nesliecas kandidēt uz premjerministra amatu un vēlas turpināt pildīt pašreizējos pienākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē