Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Krūzītis: Tirgotāji atbalsta PVN samazinājumu pārtikai; nav pamata apšaubīt tirgotāju godaprātu

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) biedri – lielākie Latvijas mazumtirgotāji Rimi un Maxima - atbalsta pievienotā vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšanu pārtikai un atsevišķām produktu grupām. Ņemot vērā, ka PVN Latvijas valsts budžetā ir otra lielākā nodokļu ieņēmumu pozīcija un daudzām produktu grupām būtu grūti ieviest samazināto likmi, LPTA atzinīgi vērtē valdības ieceri vispirms to samazināt svaigiem dārzeņiem un augļiem.

Lielie pārtikas mazumtirgotāji jau vairākkārt pauduši atbalstu šai iecerei, apliecinot, ka ir atbildīgi tirgotāji un pārtikas produktiem piemērotās PVN likmes samazināšanas gadījumā proporcionāli samazināsies arī konkrēto produktu cena veikalu plauktos. Tomēr ir grūti prognozēt samazinājuma apmēru, ko izjutīs pircējs, jo svaigu augļu un dārzeņu cenu, ko nosaka piegādātājs, ietekmē sezonalitāte – raža, laikapstākļi, gadalaiks. Turklāt cenu svārstības ir jūtīgas arī ļoti īsa perioda ietvaros.

Valdības iecere vispirms samazināt PVN likmi svaigajiem augļiem un dārzeņiem ir lietderīga, un tā pozitīvi ietekmēs vietējos ražotājus. Sezonas laikā Latvijā tiek ievests liels apjoms nezināmas izcelsmes svaigu dārzeņu un augļu, kas, nemaksājot PVN, mazumtirdzniecībā tiek pārdoti par cenām, ar kurām vietējais ražotājs nevar konkurēt. Samazinot PVN svaigiem dārzeņiem un augļiem, saruks arī negodīgas peļņas gūšanas gadījumi, sniedzot iespēju vietējiem ražotājiem pārdot vairāk savas produkcijas. Secīgi var prognozēt, ka cena šādā gadījumā samazināsies arī vietējo ražotāju produkcijai.

Pārtikas tirgotāji atzinīgi novērtē valdības iniciatīvu izveidot darba grupu, kas strādā pie samazinātās PVN likmes piemērošanas risinājumu izstrādes. Valdības rīcība ir apsveicama, un tā liecina, ka beidzot “ledus ir sakustējies”. Lai gan iespējams, ka sociāli neaizsargātāko iedzīvotāju grupu atbalstam ir citi efektīvāki instrumenti, kā piemēram, tiešs atbalsts, samazināta PVN likme svaigajiem dārzeņiem un augļiem ir iedarbīgs veids kā cīnīties ar ēnu ekonomiku. To jau piemēro vairākums Eiropas savienības valstu, un arī Latvijā tas varētu būt nozīmīgs  atbalsts vietējiem ražotājiem, kas veicinātu ražošanas attīstību, mazinātu ēnu ekonomiku un nodrošinātu lielākus nodokļu ieņēmumus šajā nozarē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē