Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Lazda: Profilos nedrīkst "rakāties" ziņkāres apmierināšanai

Darba devējs pirms darba intervijas nedrīkst "rakāties" darbinieka sociālajos profilos savas ziņkāres apmierināšanai par jautājumiem, kas nav tieši saistīti ar darba izpildi un kas var novest pie diskriminācijas politisko, reliģisko uzskatu, ģimenes stāvokļa un citu jūtīgu jautājumu dēļ, portālam Diena.lv skaidroja Latvijas Organizāciju psihologu biedrības valdes priekšsēdētājs Reinis Lazda.

Tomēr vienlaikus viņš norādīja, ka potenciālais darba devējs profilos var ielūkoties, ja sociālajos medijos ir atrodama informācija, kas ir svarīga, lai pieņemtu lēmumu par kandidāta atbilstību ieņemamajam amatam. "Piemēram, ja ir svarīga nevainojama reputācija, tad darba devējs sociālajos tīklos var pārliecināties, kādu iespaidu par sevi tajos kandidāts atstāj - sociālajos tīklos publicētais neapšaubāmi ietekmē personas reputāciju. Tāpat sociālos tīklus var izmantot, lai pārliecinātos, vai informācija, ko darbinieks pauž savā CV atbilst patiesībai," uzskata R.Lazda.

Uz jautājumu, vai darba intervijā darba devējs var uzdot jautājumus, kas izriet no informācijas, kas pieejama sociālajos tīklos, R.Lazda sacīja, ka drīkst uzdot tikai tādus, kas saistīti tieši ar darba veikšanu. "Tātad iespējas uzdot šādus jautājumus ir diezgan ierobežotas. Bet var, piemēram, pretnostatīt informāciju no CV ar to, ko pretendents raksta publiski (ja šāda pretruna ir) un lūgt pretendentu to komentēt," minēja R.Lazda.

Arī R.Lazda apstiprināja - personāla atlases speciālisti mēdz noskaidrot informāciju par kandidātiem sociālajos tīklos. "Paši kandidāti gan diezgan reti veido savu īpašu, publisku tēlu. Izņēmums ir minētie privātie konsultanti un uzņēmēji," sacīja organizācijas pārstāvis.

"Kā sevi parādīt? Pirmkārt, tas jau būs atkarīgs no profesijas - grāmatvedim un reklāmas speciālistam būs pavisam atšķirīgi veidi, kā sevi pasniegt. Otrkārt, demonstrēt savu lojalitāti profesijai, parādīt, ka profesija tevi tiešām interesē. Nebūtu labi publiski iztirzāt sava iepriekšējā darba devēja trūkumus, jo potenciālais darba devējs padomās - ja jau kritizē iepriekšējo, tad drīz tieši tāpat kritizēs arī mani," sacīja R.Lazda.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē