Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Lietuvas Brīvā tirgus institūts: Visaginas AES projekta risku analīzei nav pievērsta pienācīga uzmanība

Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta risku analīzei šobrīd netiek pievērsta pienācīga uzmanība, uzskata Lietuvas Brīvā tirgus institūta vadītājs Žilvins Šilēns.

Lai gan ar politiskiem lēmumiem novērst risku nav iespējams, tomēr valstij jānodrošina, lai uz politiskiem lēmumiem balstītu investīciju projektu zaudējumi netiktu uzvelti enerģijas lietotāju un nodokļu maksātāju pleciem, viņš norādījis.

Pēc Šilēna teiktā, neviens nav atbildējis uz jautājumu, kas notiks, ja pieņēmumi, uz kuriem tiek balstīts AES projekts, nepiepildīsies. "Nedz projekta atbalstītāji, nedz tā pretinieki līdz pat šim laikam nav izveidojuši mehānismu, kas dotu iespēju pasargāt patērētājus no nelabvēlīga atomspēkstacijas darbības scenārija," piebildis eksperts.

Lietuvas Brīvā tirgus institūts pievērš uzmanību apstāklim, ka jaunās AES projekts ir liela, svarīga un riskanta investīcija, bet pasaules jaunākās finanšu krīzes piemēri liecina, kādas negatīvas sekas var būt nepamatotam riskam.

Viens no būtiskākajiem riskiem varētu būt saistīts ar iespēju, ka jaunās AES ražotā enerģija tirgū nebūs konkurētspējīga. Tad lietotāji varētu kļūt par valdības lēmumu ķīlniekiem. Lietuvas likumdošanas bāzē jau šobrīd ir mehānismi, kas ļautu piespiest lietotājus pirkt dārgo Visaginas AES enerģiju, ierobežojot vai apturot lētas enerģijas importu, kā arī subsidējot AES tirgoto enerģiju, un nākotnē tādu mehānismu varētu būt vēl vairāk.

Vēl viens būtisks risks - šis projekts var ievilkties ilgāk, nekā plānots, un arī sadārdzināties. Ņemot vērā, ka Lietuvā šai projektā tiek investēts valsts kapitāls, pieaugot izmaksām, trūkstošos līdzekļus nāksies sameklēt pašai valstij un nodokļu maksātājiem.

"Īstenojot AES projektu, ir būtiski nodrošināt maksimālu atklātumu un skaidrību. Vajadzīgas garantijas, ka lietotāji netiks piespiesti pirkt elektroenerģiju no Visaginas AES vai jebkura cita avota vai piegādātāja. Jāparedz, kā panākt, lai projekta izmaksu pieauguma gadījumā finansēšanas nasta netiktu automātiski uzvelta nodokļu maksātājiem un valsts budžetam. Jākliedē pat niecīgākās šaubas par to, vai projekts ekonomiski atmaksāsies. Tam jābūt nevis politiskam, bet ekonomiskam projektam, kas darbotos pēc tirgus noteikumiem. Ja jaunā AES ir enerģētiskās stabilitātes vai neatkarības garants, tam jābalstās uz stingriem tirgus pamatiem, nevis uz valdības garantijām," norādījis Lietuvas Brīvā tirgus institūta prezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē