Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Mežs: Ģimenes jāatbalsta graudā, nevis naudā

Lai veicinātu dzimstību, Latvijā būtu jāpalielina atbalsts jaunajām ģimenēm, taču atbalsta pieaugumam būtu jābūt drīzāk graudā, nevis naudā, uzskata demogrāfs Ilmārs Mežs.

Latvijā aktuāls ir jautājums par demogrāfisko situāciju un to, kā veicināt dzimstību, jo pēdējos gados Latvijas iedzīvotāju skaits samazinās gan emigrācijas dēļ, gan tamdēļ, ka iedzīvotāju mirstība pārsniedz dzimstību. Viens no populārākajiem instrumentiem dzimstības veicināšanai no dažādu organizāciju puses tiek minēts pabalstu palielināšana vecākiem.

Demogrāfs Mežs pastāstīja, ka saskaņā ar socioloģiskajām aptaujām Latvijas ģimenes labprāt gribētu sev divus un pat trīs bērnus, taču Latvijas valsts viņiem liedz šo vēlmi piepildīt, uzstādot visnelabvēlīgākās Eiropā nodokļu un visas citas prasības.

"Mēs nerunājam tikai par pabalstiem ģimenēm, lai tās radītu bērnus. Mēs runājām par to nepieciešamo atbalsta minumumu, lai šīs ģimenes varētu atļauties darīt to, ko vēlas," sacīja Mežs.

"Taču es esmu arī pret skaidrās naudas pieaugumu jaunajām ģimenēm, palielinot, piemēram, bērna pabalstu, māmiņu algu, ja netiek palielināts netiešais atbalsts. Atbalstam ir jābūt graudā, proti, ir jābūt garantētām bērnudārza vietām no tā brīža, kad vecāks grib atgriezties darba tirgū, ir jābūt brīvpusdienām visās klasēs, kā tas ir Igaunijā, brīvs transports, brīvi pulciņi, kur bērnam attīstīties, un daudzi citi netiešā atbalsta veidi," uzsvēra demogrāfs.

Viņš arī stāstīja par kādu bēdīgu atgadījumu, kad kādā Latgales skoliņā skolotāja un direktore vienojušās, ka atstās uz otro gadu vienu pirmklasnieku nevis tamdēļ, ka puisītis slikti mācītos, bet gan tāpēc, ka viņi zina šī bērna vecākus un zina, ka brīvpusdienas skolā ir vienīgā reize dienā, kad šis bērns var paēst siltu ēdienu.

"Valstij būtu jānodrošina absolūtais minimums. Kopumā Latvijai būtu jāiegulda demogrāfijā tikai par vienu procentu vairāk no IKP, kā tas ir igauņiem. Igauņiem tas ir virs 2%. Un tad, lai arī demogrāfijas problēma tik un tā saglabāsies, taču tās būs atrisinātas vismaz tādā nozīmē, ka jebkurā nākošā paaudzē mūsu bērnu un mazbērnu skaits būs vairumā, mēs veidosim vairākumu šajā valstī," sacīja demogrāfs.

"Ja to nespēsim nodrošināt, tad tas nozīmē, ka izvēlamies sev lībiešu likteni – pēc pāris paaudzēm vienkārši vairs nebūs aktuāli runāt latviski, jo mūsu mazbērni te būs minoritāte," uzskata Mežs.

Saskaņā ar 2011.gada tautas skaitīšanas datiem, Latvijas iedzīvotāju skaits kopš 2000.gada tautas skaitīšanas samazinājies par 13% un 2011.gada 1.martā bija 2 067 887. Tā kā iedzīvotāju mirstība visā laikposmā kopš iepriekšējās tautas skaitīšanas ir bijusi lielāka salīdzinājumā ar jaundzimušos skaitu, rezultātā iedzīvotāju skaits šī faktora dēļ ir samazinājies par 119 tūkstošiem, bet starptautiskās emigrācijas ietekmē – par 190 tūkstošiem cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē