Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +17 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

papildināts (16:57) - Vilka rosinātā diskusija par iespējamu nodokļu celšanu saceļ viedokļu vētru

Finanšu ministra Andra Vilka (Vienotība) aicinājums sākt publisku diskusiju par to, vai Latvijā celt nodokļus, sacēlis viedokļu vētru – izskan gan apgalvojumi, ka nodokļi netiks celti, gan aicinājumi ministram apsvērt demisijas iespēju.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) izplatījusi paziņojumu, kurā uzsver, ka ne Saeimas, ne valdības darba kārtībā nav jautājumu, kas saistīti ar iespējamu nodokļu palielināšanu. “Valdības prioritāte nemainīgi ir sabiedrības labklājība, koncentrējoties uz to, kā nodrošināt stabilu izaugsmi un jaunu darba vietu radīšanu. Tas ietver arī valsts finanšu un nodokļu politikas stabilitāti un prognozējamību, kas ir īpaši nozīmīgi tieši darba devējiem, norāda Āboltiņa,” norāda parlamenta spīkere.

Viņa uzsver, ka, apzinoties gan valsts budžeta faktiskās iespējas, gan aizvien pieaugošas nozaru vajadzības, ir pamats diskutēt par valstij svarīgu nozaru un programmu pienācīgu finansēšanas modeļu izstrādi. Tāpat valdībā aizvien tiek risināti jautājumi, kas ietver gan ēnu ekonomikas apkarošanu, gan nodokļu efektīvu iekasēšanu un iekasēto nodokļu efektīva izlietojuma nodrošināšanu, uzsver Āboltiņa. 

Daudz skarbāks viedoklis ir partijas Latvijas attīstībai vadītājam Einaram Repšem, kurš asi iestājas pret Vilka ierosinājumu sākt publiskas diskusijas par nepieciešamību celt nodokļus un aicina uzņēmējus un viņu intereses pārstāvošās organizācijas aktīvi vērsties pret šīm iecerēm.

"Nekādā gadījumā nedrīkst celt nodokļus, tā vietā jāveicina uzņēmējdarbība, jāceļ apgrozījums un jāmazina ēnu ekonomika. Ministra ierosinājums uzskatāms par nestabilitāti veicinošu, tā ir publiska valdības atzīšanās par nespēju un arī nevēlēšanos apkarot arvien pieaugošo ēnu ekonomiku. Bez tam šādi paziņojumi, nemaz nerunājot par faktisku nodokļu celšanu, būtiski palielina vēlmi nemaksāt nodokļus. Šāda politika ir pilnīgs valdības fiasko," norāda Repše.

Diskusijas par ministra ideju raisās arī sociālajos tīklos. Bijusī labklājības ministre, Saeimas deputāte Ilze Viņķele (Vienotība) raksta, ka: "Solīt samazināt nodokļus arī turmpāk, nedomājot par kontekstu, var tikai "KāVarNesolīt" un partijas, kurām nav cerību iekļūt Saeimā." Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš ‏(Saskaņas centrs) ironizē, ka Vilks, kurš esot atbildīgs par Liepājas Metalurga zaudējumiem, aprīlī ieteicis algu palielināt sev, bet jau maijā aicina celt nodokļus.

Savukārt transporta nozares eksperts Tālis Linkaits ironiski bilst, ka "dažas dienas pirms vēlēšanām ir labākais laiks publiskas diskusijas sākšanai par nodokļu celšanu".

Arī pats Vilks vēlāk izplatīja paziņojumu, uzsverot, ka ne šī valdība, ne Finanšu ministrija šīs valdības pilnvaru laikā nerosina un nerosinās nodokļu likmju palielināšanu. "Tāpēc aicinu medijus neinterpretēt to, ko pat neesmu paudis," raksta ministrs.

Jau ziņots, ka Vilks publikācijā Latvijas Avīzē norāda, ka strauji tuvojas nākamā gada budžeta veidošana, aizvien vairāk aktualizējot jautājumu par papildu līdzekļu pieprasījumiem, tādēļ ir svarīgi spriest par valsts nodokļu slogu un speramajiem soļiem jomas pilnveidošanai. "Tāpēc jau tagad ir ļoti svarīgi sākt publisku diskusiju, uzklausot arī uzņēmēju organizāciju viedokļus – kādu ceļu Latvija ir gatava iet, domājot par nodokļu slogu, valsts prioritāšu nodrošināšanu un labklājības celšanu?"

(Pievienota priekšpēdējā rindkopa.) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vājuma brīdis vai tendence

Iepriekšējās nedēļas beigās Indijas premjerministra zvērestu jau trešo reizi deva hinduistu nacionālistu – Indijas Tautas partijas jeb Bharatiya Janata Party (BJP) – līderis Narendra Modi, kurš att...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē