Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Politologs: Saskaņas reitings atbilstošs stabilajai vēlētāju bāzei; ZZS kritumam arī ekonomiski iemesli

Partijas Saskaņas reitings ir atbilstošs stabilajai vēlētāju bāzei, savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) reitinga kritumam iemesli meklējami arī sabiedrības viedoklī par ekonomisko situāciju, uzskata Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Viņš aģentūrai LETA norādīja, ka, lai gan Saskaņa ļoti labi izskatās uz pārējo fona, pašreizējie rezultāti nav izcils rādītājs, bet gan vēlreiz apliecina politiskā spēka stabilo atbalsta bāzi. Politologs uzsvēra, ka 21% reitings nav skaidrojams ar pēdējā laikā televīzijā demonstrētajām reklāmām, un vērsa uzmanību, ka šāda veida aptaujām ir aptuveni 3% līdz 4% kļūda.

Asociētais profesors norādīja, lai gan aptaujas dati ir par visu valsti, tomēr attiecībā uz Saskaņas popularitāti der ņemt vērā, ka pašvaldību vēlēšanās Rīgā politiskajam spēkam nav reālu konkurentu krievvalodīgajā iedzīvotāju daļā.

ZZS "briesmīgo kritienu" popularitātē nevar izskaidrot tikai ar Eiropas Parlamenta deputātes Ivetas Grigules (ZZS) balsojumu pret Krievijas propagandu, lai gan šāds solis varēja no politiskā spēka atbaidīt tos atbalstītājus, kuri pie ZZS bija pārnākuši no Vienotības, sacīja Skudra.

ZZS reitinga kritumu iespaidoja budžeta pieņemšanas process, tajā skaitā haotiskā pieeja attiecībā uz mikrouzņēmuma nodokļa nosacījumu noteikšanu. Tāpat jāņem vērā ietekme no tiem "nepamierināto slāņa" cilvēkiem, kuri nolēmuši emigrēt, un tiem, kuri īpaši izjūt nevienlīdzību sabiedrībā, kā arī no nedaudz vairāk kā piektdaļas iedzīvotāju, kuri atrodas uz nabadzības robežas, skaidroja politologs.

Lielākā daļa no tiem, kas atrodas uz nabadzības robežas, aptaujās sniedz atbildi, ka nepiedalīsies vēlēšanās vai nav izlēmuši, kā balsot, pieļāva asociētais profesors. Skudra arī vērsa uzmanību labklājības ministra Jāņa Reira (V) minētajai "nabadzības iecementēšanās" situācijai, kad tikai no sociālās palīdzības dzīvojošajiem dzimst bērni, kuri kļūst par otro sociālās palīdzības paaudzi, kurai ir grūti vai kura nevar no šīs situācija izrauties. Arī par to kritika nāk pār ZZS, jo šis politiskais spēks vada valdību un kontrolē arī Finanšu ministriju.

Savukārt Vienotības reitings kritums viennozīmīgi skaidrojams ar izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (Vienotība) virzītajām reformām. Lai gan tās ir atbalstāmas, tomēr daļā sabiedrības tās ir nepopulāras, skaidroja politologs.

Kā ziņots, arī janvārī visas valdošās koalīcijas partijas ir piedzīvojušas reitingu kritumu, savukārt augstāko pozīciju pēdējā gada laikā sasniedzis partijas Saskaņa reitings, vēsta Latvijas Televīzija.

Ar 21% balsstiesīgo atbalstu līderos ir Saskaņa, divreiz pārspējot tuvāko sekotāju - ZZS. Par Saskaņu mēnesi iepriekš bija gatavi balsot 17,9% aptaujāto, liecina pētījumu centra SKDS apkopotie dati.

Par ZZS janvārī bija gatavi balsot 10,5% aptaujāto, kas ir par 2 procentpunktiem mazāk nekā iepriekšējā mēnesī, par Nacionālo apvienību  - 6,9% jeb par 0,5 procentpunktiem mazāk, bet par Vienotību - 4,2% respondentu jeb par 0,3 procentpunktiem mazāk.

Par 0,3 procentpunktiem krities arī Artusa Kaimiņa partijas reitings, sasniedzot 6,2%.

Aptuveni 26% aptaujāto norādījuši, ka nav izšķīrušies, par ko balsotu, savukārt aptuveni 15% apgalvojuši, ka vēlēšanās nepiedalīsies.

 

Top komentāri

???
?
Aizmirsa cirku ar Trukšņa pastulbajiem izgājieniem. Te viņš pats saka ir slims un atkāpjas, te jau reklamējas avīzē ar kūjām finišējot, ka vesels un atkal grib būt mērs! Naigais gājiens! Pat savu kritizētāju Līdaku savā avīzē ielicis, lai "aizverās'!
Skudra nav pravietis.
S
Citādi saprastu, ka viena ragana var ne tikai ZZS, bet gan visu valsts varu degradēt. Palasiet Rakstos par IZEBELI (un Grigule noteikti ir no tās sugas), un sapratīsiet! Starp citu, kritiens no 20% uz 10% nudien nebūtu pēdiņās liekams, jeb biedram Skudram ir vāja izpratne elementārai matemātikai.
Brenda
B
Ar 4 % kļūdu faktiski jau viss kā parasti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē