Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Ražuks: Prioritāte onkoloģijā – inovatīviem medikamentiem krūts, dzemdes kakla un zarnu vēža pacientu ārstēšanai

Saeimā šobrīd izskatīšanā atrodas Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses likumdošanas iniciatīva Lai vēzis būtu ārstējama slimība, kuru ar portāla manabalss.lv starpniecību atbalstījuši vairāk nekā desmit tūkstoši Latvijas pilsoņu. Iniciatīvas būtība ir rosināt likumdevēju lemt par papildus 10 miljonu eiro lielu finanšu ikgadēju "injekciju" onkoloģijas jomā.

Pagājušajā nedēļā Saeimas deputātiem bija iespēja uzklausīt Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses pārstāvju redzējumu par to, kā prioritārā secībā būtu sadalāms iespējamais papildu finansējums onkoloģijas jomā.

Esmu vienisprātis ar pacientu organizāciju pārstāvju viedokli, ka prioritāri papildus finansējums onkoloģijas jomā ir novirzāms inovatīvu medikamentu apmaksai, ar kuru palīdzību iespējams panākt daudz labākus ārstēšanas rezultātus un nodrošināt darba spēju atjaunošanu. Apzinoties, ka valsts iespējas ir ierobežotas, pilnīgi loģisks ir pacientu organizāciju viedoklis, ka prioritāri jaunie medikamenti ir apmaksājami jomās, kurās ieviesta valsts vēža savlaicīgas atklāšanas jeb  skrīninga programma – krūts, dzemdes kakla un zarnu vēža pacientiem.

Diagnostikas jomā papildus finansējums novirzāms pieejamības uzlabošanai izmeklējumiem pacientiem ar aizdomām par ļaundabīgiem audzējiem un aizdomām par slimības atjaunošanos, savukārt rehabilitācijas jomā nepieciešams nodrošināt onkoloģiskos pacientu ar psihosociālo un fizisko rehabilitāciju un ieviest pacientu nepilnas darba dienas nodarbinātību.

Šobrīd pastāv vienprātība starp dažādām iesaistītajām pusēm, ka onkoloģijai šobrīd vitāli nepieciešami papildus līdzekļi. Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses pieprasītie papildus 10 miljoni eiro ir tikai daļa no nepieciešamā finansējuma, kas nosegtu tikai pašas nepieciešamākās vajadzības – jaunas paaudzes medikamentus audzēju veidiem, ko aptver valsts agrīna vēža atklāšanas programma, un papildus diagnostikas un rehabilitācijas iespējas. 

Esmu ierosinājis kopīgu tikšanos ar Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses pārstāvjiem pie veselības ministres Andas Čakšas, lai klātienē pārrunātu aktuālākos jautājumus onkoloģijas jomā, tostarp pacientu organizāciju iesniegto iniciatīvu Saeimā un Onkoloģisko pacientu atbalsta deputātu grupas darbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē