Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Tiesībsargs: Ubagošana kā sociāls fenomens ir pastāvējusi un pastāvēs

Ubagošana kā sociāls fenomens ir pastāvējusi un visticamāk arī pastāvēs, jo to ietekmē ne tikai valsts ekonomiskā stāvokļa pasliktināšanās. Jebkuram ierobežojumam, tajā skaitā tādam, kas liedz atrasties kādā vietā - sēdēt pie baznīcas, stacijas laukumā, gājēju tuneļos - jābūt leģitīmam, nepieciešamam demokrātiskā sabiedrībā un samērīgam, portālu Diena.lv par ieceri Rīgā aizliegt ubagošanu informēja Tiesībsarga birojs.

"Tiesībsarga biroja rīcībā nav konkrēts grozījumu projekts, lai sniegtu precīzāku komentāru par ubagošanas ierobežojumu juridisko pamatotību, tādēļ birojs var sniegt komentāru tikai par pašvaldības nodomu. Ubagotāju skaits Rīgas ielās pēdējo gadu laikā ir nevis mazinājies, bet gluži pretēji pieaudzis, kas varētu liecināt par sociāli atstumto personu grupas skaitlisku pieaugumu. Ubagošana kā sociāls fenomens ir pastāvējusi un visticamāk arī pastāvēs, jo to ietekmē ne tikai valsts ekonomiskā stāvokļa pasliktināšanās," norādīja biroja pārstāve Ruta Siliņa. Viņa atzina, ka no labas pārvaldības viedokļa pašvaldībai ir tiesības un pienākums lemt par jautājumiem, kas skar ubagošanas problēmu, bet līdzeklis, kādā tas tiek atrisināts, var būt atšķirīgs. 

"Ja pašvaldība vēlētos ubagošanas problēmu atrisināt, ieviešot kārtību, kad  tiek aizliegts personām ubagot, ja tās atrodas redzamā alkohola reibumā vai cieņu aizkarošā izskatā, tad jāteic, ka jau šobrīd kārtības sargiem ir likumīgs pamats aizturēt personas publiskās vietās, kas atrodas alkohola reibuma stāvoklī vai cieņu aizskarošā izskatā. Aizlieguma noteikšanai ubagot uz ietves vai uz gājēju tuneļu kāpnēm saskatām būtiskus šķēršļus, jo personas atrašanās publiskā vietā, ja tā neuzmācas garāmgājējiem ar naudas piešķīruma lūgumiem, nav sabiedrisko kārtību un drošību traucējoša," sacīja R.Siliņa.

Tiesībsarga biroja pārstāve atzina - ja personām, kuras ubago, turpmāk būtu jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un Rīgas Pašvaldības policijas sodītu minētās personas, tad ar naudas sodiem tas neatrisinātu ubagošanas problēmu, jo "reāli šādas atstumtās personas nav ne spējīgas izņemt personu apliecinošo dokumentu, ne samaksāt sodu, tādēļ faktiski tiks patērēta administratīvā kapacitāte un līdzekļi, bez efektīva rezultāta".

Kā vēstīts, Rīgas pašvaldībā deputāti apsprieduši, kā, neaizskarot cilvēktiesības, varētu ierobežot vai pat likvidēt ubagošanu.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē