Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Vējonis aicina spert konkrētus soļus aizsardzības budžeta pieauguma nodrošināšanai

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (Zaļo un zemnieku savienība) aicina Saeimas deputātus, lemjot par aizsardzības nozares finansēšanu, nodrošināt konkrētus soļus pakāpeniskam aizsardzības budžeta palielinājumam līdz 2020.gadam, portālu Diena.lv informēja Aizsardzības ministrijā.

12.jūnijā Saeimas deputāti 1.lasījumā pieņēma likumprojektu Valsts aizsardzības finansēšanas likums, kas paredz pakāpenisku aizsardzības budžeta palielināšanu līdz 2020.gadam. Lai gan atbalstītajā likumprojekta redakcijā ir pausta apņemšanās līdz minētajam termiņam palielināt aizsardzības budžetu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), tajā nav noteikts, kāda veidā šādu finansējuma apmēru ir plānots sasniegt.

Vējonis Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājam Jānim Reiram (Vienotība) ir nosūtījis vēstuli ar priekšlikumiem minētā likumprojekta izskatīšanai Saeimā 2.lasījumā, kuros piedāvāts veids, kā nodrošināt pakāpenisku aizsardzības budžeta pieaugumu turpmāko sešu gadu laikā.

Vējonis vēstulē uzsver, ka notikumi Ukrainā ir radījuši starptautiskās drošības precedentu, kad ar militāra spēka palīdzību tiek īstenotas valsts ģeopolitiskās ambīcijas, radot draudus Eiroatlantiskās telpas drošībai un stabilitātei. Krievijas īstenotā politika ir radījusi lielāko drošības izaicinājumu Eiropā kopš Aukstā kara beigām, ilgtermiņā negatīvi ietekmējot reģiona drošību un liekot daudz nopietnāk attiekties pret valsts aizsardzību. "Šī situācija tikai vēlreiz apliecina, ka Latvijai ir jābūt spējīgai ne tikai deklaratīvi pildīt starptautiskās saistības, bet arī īstenot reālas darbības, tostarp ik gadu paredzot konkrētus soļus pakāpeniskam aizsardzības nozares finansējuma pieaugumam," norāda ministrs.

Vēstulē deputātiem tiek atgādināts, ka pašreizējais Latvijas aizsardzības budžets nav ilgtspējīgs un nenodrošina pārdomātu un mērķtiecīgu valsts aizsardzības stiprināšanu. Pretēji paustajai apņemšanās palielināt aizsardzības finansējumu, realitātē ir noticis pretējais - 2014.gadā prognozētais valsts aizsardzības budžets ir 0,93% no IKP ar tendenci turpmākajos gados pat samazināties - 2015.gadā 0,88% no IKP, bet 2016.gadā - 0,82% no IKP. 

Latvija šajā ziņā krietni atpaliek no citām reģiona valstīm. Igaunija un Polija jau šobrīd aizsardzības budžetam atvēl ap 2% no IKP. Savukārt Lietuvas politiskās partijas ir parakstījušas līgumu par ikgadēju aizsardzības budžeta palielināšanu par 0,2% no IKP un Lietuvas valdība jau šogad apstiprinājusi papildu 37,77 miljonu eiro piešķiršanu aizsardzības nozarei, ar mērķi sasniegt 2% no IKP 2020.gadā.

Nenodrošinot pakāpenisku aizsardzības nozares finansējuma pieaugumu jau 2015.gadā, Latvijai nebūs iespējams īstenot pārdomātu un pašreizējai drošības situācijai atbilstošu spēju attīstību, kā arī tiks dots negatīvs signāls sabiedrotajiem. "Militāro spēju attīstība ir ilgtermiņa process, kas nevar tikt īstenota pēkšņi, brīdī, kad tas ir nepieciešams. Aizsardzības budžeta nodrošināšana 2% no IKP apmērā nav tikai iedomāta NATO prasība, bet gan akūta nepieciešamība, lai nodrošinātu valsts aizsardzību, tādējādi sekmējot arī valsts stabilitāti un izaugsmi," ministrs norāda vēstulē.

Vējonis pauž pateicību Saeimas deputātiem par līdzšinējo atbalstu aizsardzības finansējuma jautājuma aktualizēšanā un likumprojekta virzīšanā izskatīšanai Saeimā steidzamības kārtā. Tajā pašā laikā viņš norāda, ka pašreizējā likumprojekta redakcija ir krasi atšķirīga no ministrijas iepriekš iesniegtā piedāvājuma un nerada pārliecību par reālu apņemšanos pildīt starptautiskās saistības un politisko apņemšanos. Tādēļ aizsardzības ministrs ir iesniedzis priekšlikumus likumprojekta Valsts aizsardzības finansēšanas likums redakcijai 2.lasījumā, kuros piedāvā nodrošināt pakāpenisku budžeta palielināšanu līdz 2020.gadam pēc sekojoša plāna:

1)   2015.gadā – ne mazāku kā 1,1 % no attiecīgajam gadam prognozētā IKP;

2)   2016.gadā – ne mazāku kā 1,2 % no IKP;

3)   2017.gadā – ne mazāku kā 1,4 % no IKP;

4)   2018.gadā – ne mazāku kā 1,6 % no IKP;

5)   2019.gadā – ne mazāku kā 1,8 % no IKP;

6)   2020.gadā un turpmākajos gados – ne mazāku kā 2 % no IKP.

"Krīze Ukrainā ir brīdinājuma signāls, kas Latvijai ir jāuztver nopietni, un ir jāpieņem tālejoši lēmumi, kas stiprina mūsu valsts drošību. Adekvāta valsts aizsardzības finansējuma nodrošināšana ir Latvijas valsts pastāvēšanas pamats un mūsu atbildība sabiedrības un sabiedroto priekšā, kuri jau ar konkrētiem praktiskiem soļiem ir snieguši ieguldījumu Latvijas drošībā," uzsver Vējonis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē