Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Vējonis ārzemju latviešus mudina izmantot biznesa iespējas

Ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem ir unikāla iespēja savās mītnes valstīs veidot, iespējams, pirmos latviešu uzņēmumus, savā uzrunā II Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumā piektdien sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aicinot ārvalstu latviešus izmantot savas zināšanas par Latvijas ekonomiskajām vajadzībām un mītnes valsts tirgiem.

"Ir svarīgi, kā dzīve svešumā tiek uztverta gan no Jūsu, gan Latvijas valsts puses. Jūsu atrašanās ārpus Latvijas ir jāuztver kā attīstības iespēja, kas ļauj Latvijas uzņēmējiem izmantot Jūsu iegūto pieredzi un zināšanas, paverot ceļu labākai sadarbībai ar Latviju," norādīja prezidents. 

Viņš pauda pārliecību, ka bieži vien tieši tie latvieši, kas dzīvo ārvalstīs, šo valstu tirgu pārzina labāk un tādēļ spēj palīdzēt Latvijas uzņēmumiem - "aicinu Jūs veidot saiknes un sadarbību ar Latvijā strādājošiem uzņēmējiem, kas dotu stimulu tiem attīstīties par nozīmīgiem spēlētājiem pasaulē".

Vējonis norādīja, ka, lai gan šobrīd, skatoties uz Grieķiju, Latvija krīzi ir pārvarējusi veiksmīgi, valsts ir samaksājusi dārgu cenu - "daļa no spējīgākajiem cilvēkiem ir devusies darba gaitās uz citām Eiropas valstīm." Tādēļ viņš norādīja, ka nepieciešams veikt plašu pasākumu kopumu, kas pamudinātu daļu atgriezties, viņaprāt "ar reklāmas kampaņām un skaļiem saukļiem vien nepietiks".

"Latvijas preču un pakalpojumu eksporta un importa attiecība joprojām liecina par vēl neapgūtām iespējām un līdz galam neizmantotu izaugsmes potenciālu," sacīja Vējonis, atgādinot, ka "pēdējo gadu laikā Latvijas uzņēmēji ir uzrādījuši noturīgus eksporta apjomus un, atbildot uz ģeopolitiskajiem izaicinājumiem un satricinājumiem, spējuši demonstrēt eksporta bilances un noieta tirgu diversifikāciju. Daudz darāmā ir arī investīciju apjomu piesaistei, kas būs kā viens no jūs šodienas dienaskārtības svarīgākajiem jautājumiem".

Vējonis foruma dalībniekiem novēlēja izmantot laiku un iespējas, lai veidotu kontaktus un iepazītu Latviju.  

Šodien Rīgā norisinās otrais Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums, kas, balstoties uz 2013.gadā notikušā pirmā foruma ieliktajiem pamatiem, turpinās diskusiju par Latvijas ekonomiskās attīstības virzienu un ārzemēs dzīvojošo Latvijas izcelsmes speciālistu iesaisti tā veicināšanā, aģentūru LETA informēja Pasaules Brīvo latviešu apvienības ģenerālsekretāre Ilze Garoza.

Otro Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumu rīko Pasaules Brīvo latviešu apvienība (PBLA) sadarbībā ar Latvijas Ārlietu ministriju. "Pirmajā forumā izvirzītie mērķi - veicināt ārzemēs dzīvojošo latviešu uzņēmēju un dažādu nozaru speciālistu iesaisti Latvijas tautsaimniecības stiprināšanā, ņemot vērā ģeopolitiskā saspīlējuma radīto ietekmi uz Latvijas ekonomiskās izaugsmes rādītājiem, šobrīd ir kļuvuši vēl nozīmīgāki nekā iepriekšējā reizē. Šis ir laiks, kad ārzemēs dzīvojošie Latvijas izcelsmes profesionāļi var vistiešākā veidā sniegt atbalstu Latvijai, palīdzot Latvijas uzņēmumiem atrast jaunus eksporta tirgus, atverot šeit savas ražotnes, attīstot biznesa idejas vai palīdzot piesaistīt ārvalstu investīcijas," norāda PBLA priekšsēdis Jānis Kukainis. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē