Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +17 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Zanders: Zombēšana. Pareizā un ne

Laikam nav vairs tādas nedēļas, kad kāda amatpersona vai eksperts nepaustu savu satraukumu par Kremļa propagandas karu un to, cik Latvijas informatīvā telpa šādai smadzeņu skalošanai negatava (vismaz Latgalē). Nenoliedzot, ka manipulācijas ar informāciju kļuvušas par neatņemamu politikas sastāvdaļu (t. i., arī citas valstis šajā ziņā grēko), nenoliedzot arī Kremļa aktivitātes šajā segmentā, atļaušos tomēr apgalvot, ka pašmāju trauksmes cēlāju argumentācija un piedāvātie risinājumi ir pavirši.

Tātad no visa dzirdētā "nolasās" divas rekomendācijas: ierobežot Krievijai draudzīgu elektronisko plašsaziņas līdzekļu pieejamību plus braši likt pretī kaut ko Latvijas interesēm atbilstošu krievu valodā.

Cik vispār reālas mūsdienu tehnoloģiju laikmetā ir ierobežojošās metodes, grūti spriest, savukārt otrs priekšlikums savā būtībā ir jēdzīgs, tomēr arī tas nenesīs cerētos augļus, jo kaimiņvalsts īstenotā informatīvā kara tēma Latvijā tiek aplūkota, manuprāt, šauri.

Tātad deklarētais mērķis ir panākt, ka līdzcilvēki savus priekšstatus veido nevis "viņu", bet «mūsu» mediju ietekmē. Jo «viņi» melo, "mēs" - ne. Ar pirmo sadaļu ("viņi") it kā nevajadzētu būt problēmām, savukārt par "mums"... Vai varam likt roku uz sirds un apgalvot, ka Latvijas mediji nav pavirši, nepūš no mušas ziloni vai - otrādi - nenodarbojas ar pašcenzūru? Minētie nedarbi, protams, nav tik nešpetni kā klaja melošana vai kūdīšana, tomēr uzticību tie arī neveicina. Tāpēc jāšaubās, ka "svārstīgā" auditorijas daļa pat gadījumā, ja kaut kādu iemeslu dēļ mazāk patērēs Kremļa producēto saturu, kāri tvers ik vārdu, kuru vēsta "mūsu" puse. Nekādi administratīvi lēmumi nelīdzēs, kamēr tik daudzi ļaudis Latvijā skeptiski izturēsies pret pašmāju mediju kvalitāti.

Ar šo pieņēmumu saistīta arī otrā tēze. Par vēlamo rezultātu tiek definēta Latvijas cilvēku kritiskās domāšanas veicināšana, spēja izvērtēt informāciju utt. Visnotaļ pareizi, tikai viens "bet". Vai cilvēks spēj nodalīt graudus no pelavām, nepadoties savā vienkāršībā valdzinošām "patiesībām" vienā nodalītā (politikas) jomā, ja visās citās viņam smadzenes piesārņo nepārtraukti un bez mazākās aiztures? Ir ticams, ka ar māņticību, pūšļošanu un viltus zinātni regulāri barots prāts ar, delikāti izsakoties, visai īpatnu priekšstatu par bioloģiju, fiziku utt. Kremļa propagandas gadījumā pēkšņi iegūs analīzes spējas? Kremlis "zombējot" cilvēkus. Jā, bet to dara arī "mūsu" informatīvā miskaste, kas tiek apzīmēta ar "interesanti", "noderīgi" u. c. Kādēļ lai cilvēks, kurš tic dažādiem murgiem par pašārstēšanos, neticētu Putinam?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par zāļu cenām Eiropā un kas tās diktē

Man par milzu pārsteigumu Latvijas portālā Diena parādījās tulkots raksts Kāda ir dzīvības cena? Runājot par zālēm, tā ir ļoti atšķirīga visā pasaulē. Tā atšķiras arī Eiropā. Tas ir izcils žurnalisti...

Neatdalāmā bezjēdzība

Domājams, ka 2024. gada 2. jūlijs ieies vēsturē kā kārtējais paraugs tam, ka apgrūtinoša un brīžiem pat muļķīga birokrātija ir izcili iedzīvojusies ne tikai Latvijā, bet visas Eiropas Savienība...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē