Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Cert.lv uzbrukumā svētku biļešu tirdzniecībai nesaskata nedraudzīgas kaimiņvalsts roku

Vispārējo Dziesmu un Deju svētku biļešu iegāde internetā aizvadītajā nedēļas nogalē tikusi traucēta un papildus noslogota, un tas ticis organizēts tepat, Latvijā, otrdien pastāstīja Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas Cert.lv vadītājas vietnieks Varis Teivāns.

Cert.lv pierasītie un izpētītie sistēmas dati apliecinājuši, ka notikusi ļaunprātīga pieslēgšanās Biļešu Paradīzes lapai, īsā laika sprīdī automatizēti mainot parametrus, tādējādi radot papildu slodzi jau tā pārlieku noslogotajai vietnei.

"Daļa no šiem avotiem nākuši no Latvijas. Kopā ar Valsts policiju noskaidrosim, kas bijuši šie avoti. Tā neizskatās pēc nedraudzīgas kaimiņvalsts ietekmes. Kāds zinātājs mēģinājis ietekmēt sistēmas darbību," teica Cert.lv pārstāvis.

Biļešu paradīzes valdes loceklis Ēriks Naļivaiko atzina, ka serveru jaudas pirms aizvadītās nedēļas nogales esot tikušas paaugstinātas, paredzot apmēram pusotru reizi lielāku aktivitāti nekā biļešu tirdzniecībā uz Dziesmu un Deju svētkiem 2013. gadā, taču ļaunprātīga iejaukšanās no malas, plānojot serveru papildu jaudas, gan netika paredzēta.

"Tehniski pret to var nodrošināties un cīnīties, bet tas ir jāparedz, taču ne vienmēr visiem izdodas to paveikt," piebilda Teivāns.

Vienlaikus biļešu iegādes sistēmas lēnā darbība saistāma ne tikai ar šo ļaunprātīgo uzbrukumu. Papildu slodze saistāma arī ar daudzu pircēju centieniem pieslēgties virtuālajai rindai no vairākām ierīcēm, piemēram, ne vien no datora, bet arī viedtelefona un planšetdatora, teica Cert.lv pārstāvis.

Svētku rīkotājiem zināms arī par biļešu iegādes sistēmas lēndarbību atsevišķās kasēs, piemēram, Krustpilī un Zinātņu akadēmijas augstceltnē Rīgā, kamēr vienlaikus netālu esošās kasēs sistēma darbojusies pieņemami.

"Mēs zinām šos gadījumus un pārbaudīsim," teica Biļešu Paradīzes pārstāvis Naļivaiko.

Viņš gan atteicās atbildēt uz jautājumiem, ka tirgotājs iekasējis naudu arī par biļešu iegādi internetā, lai arī līgums ar Dziesmu svētku rīkotājiem to nav paredzējis. Pēc viņa teiktā, tas ir jautājums, kas jārisina juristiem.

Tāpat ir zināms, ka sistēmas kļūdu dēļ 486 cilvēki, pērkot biļetes internetā, ir samaksājuši par biļetēm uz koncertiem, taču tās nav saņēmuši. Biļešu Paradīze visus šos gadījumus esot apzinājusi, un Naļivaiko apsolīja, ka visi pircēji biļetes saņems.

Svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča, runājot par Dziesmu un Deju svētku biļešu iegādes procesa "mokošo un sarežģīto dabu", kas atkārtojas jau vismaz pirms trešajiem svētkiem pēc kārtas, atzina, ka noteikti jādomā par biļešu iegādes procesa modernizēšanu līdz 2023. gadam.

"Tāpat skaidrs, ka vietas visiem biļešu tīkotājiem nepietiks jebkurā gadījumā, bet process par biļešu iegādi ir jāuzlabo," viņa teica.

Top komentāri

ejT
e
visos Latvijas bardakos vainīgi vainīgi kaimiņi,tas jau paliek smieklīgi
P
P
Nekad netičēšu,tas ir neiespējmi-tāir tradīcija.
specs
s
Organizātoru blefošana, lai piesegtu savus plikumus. Piemēram, faktu par neizziņoto virtuālo rindu, kura deva iespēju savejiem pirmajiem iestāties rindā. Un, ja organizātori izmantoja šādu gājienu, nav izslēgts, ka bija arī citas mahinācijas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas