Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Latio aicina informēt par īpašumam noteiktās kadastrālās vērtības neatbilstību

Nekustamā īpašuma uzņēmums Latio, pildot Valsts zemes dienesta pasūtījumu, aicina sniegt informāciju par konkrētiem gadījumiem, kad īpašumam noteiktā kadastrālā vērtība ir pretrunā ar tirgus situāciju, portālu Diena.lv informēja uzņēmumā.

Lai pētījuma gaitā analizētā informācija būtu daudzveidīgāka, aptverot pēc iespējas plašāku teritoriju un īpašumu grupas – kā mājokļus, tā komercīpašumus, Latio aicina īpašniekus informēt par neatbilstībām saistībā ar īpašumam noteikto kadastrālo vērtību. Informāciju par konkrētiem gadījumiem iespējams nosūtīt uz e-pasta adresi [email protected].

"Esošā kadastrālās vērtēšanas sistēma dažādu iemeslu dēļ ne vienmēr precīzi atspoguļo īpašuma patieso vērtību. Tas atsaucas arī uz nekustamā īpašuma nodokli. Līdzšinējā izpētē diezgan ievērojamas atšķirības esam konstatējuši mājokļu sektorā," sacīja Latio Vērtēšanas daļas vadītāja Diāna Štāle.

Viņa norādīja, ka, piemēram, Rīgas mikrorajonu sērijveida dzīvokļu kadastrālā vērtība veido ap 85% no to tirgus vērtības, savukārt citā, daudz augstākā, cenu kategorijā esošo Rīgas centra vai jauno projektu dzīvokļu kadastrālā vērtība var veidot 25–35% no to tirgus vērtības.

Pilnīgi pretēja situācija, kā norāda Latio speciāliste, nereti sastopama komercīpašumu, īpaši ražošanas sektorā, kur kadastrālā vērtība mēdz pārsniegt tirgus vērtību, līdz ar to tiek maksāts nesamērīgi augsts nekustamā īpašuma nodoklis. "Bieži vien šī neatbilstība ir saistīta ar kadastra datu kvalitāti, novecojušu informāciju un citām nepilnībām. Daļēji šo situāciju, konsultējoties ar speciālistiem, var mainīt arī pats īpašnieks," skaidro D.Štāle.

Speciāliste pieblist, ka nepieciešama tieši komercīpašumu kategorijas detalizētāka izpēte un uzlabojumi šī segmenta īpašumu vērtēšanas modelī, tādēļ aicina komerciāla rakstura, ražošanas un citu objektu īpašniekus informēt pētījuma veicējus par īpašumu kadastrālās vērtības vai datu neatbilstību, kā arī no īpašnieku viedokļa aplamām situācijām.

Iecerēts, ka pētījums Kadastrālās vērtēšanas modeļu izvērtējums un pilnveidošanas iespējas kļūs par pamatu kadastrālo vērtēšanu reglamentējošo normatīvo aktu izmaiņām, kā arī ļaus pilnveidot kadastrālajā vērtēšanā izmantojamo programmatūru un Valsts zemes dienesta praksi.

Latio kā pētījuma veicēja uzdevums ir definēt un raksturot nekustamo īpašumu grupas, izdalīt tās grupas, kurām, ņemot vērā atšķirīgos vērtību ietekmējošos faktorus, nepieciešami atšķirīgi vērtēšanas modeļi. Pētījuma gaitā jāizvērtē esošie kadastrālās vērtēšanas modeļi, jāraksturo un jānovērtē pieejamā un izmantotā tirgus informācija un tās kvalitāte, izmantotā kadastra datu kvalitāte un atbilstība situācijai dabā, kā arī jāraksturo un jānovērtē galveno vērtību ietekmējošo faktoru ietekmes nozīme. Jāsniedz priekšlikumi kadastrālās vērtēšanas modeļu pilnveidošanai, pamatojot tos ar Latvijas nekustamā īpašuma tirgus analīzes rezultātiem, kā arī pieredzi valstīs, kurās ir uz tirgus vērtībām balstīta īpašumu masveida vērtēšana. Pētījumu paredzēts pabeigt līdz šā gada beigām.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas